Meg vagyunk mi „adatigényelve”

2015. március 10. 15:44

Az MTVA-nak küldött, szépen megfogalmazott, hivatalos gúny(á)ba öltöztetett közérdekű adatigénylések esszenciája tulajdonképpen egyetlen kérdésben summázható: „mennyi?”

2015. március 10. 15:44
Skoff Elza
Skoff Elza

„Van ez a »közérdekű adatigénylés«, mely lehetőséggel gyakran élnek azok, akik a közmédiával kapcsolatos adatokra, szerződésekre kíváncsiak. Ezzel önmagában nincs is baj, az adatok igénylésének vannak szabályai, mi pedig az adatszolgáltatás szabályai szerint válaszolunk.

Mégis, olyan ez az adatigénylés, mint a szike: bárki használhatja, kérdés csak az, hogy milyen indíttatásból.

Az MTVA-nak küldött, szépen megfogalmazott, hivatalos gúny(á)ba öltöztetett közérdekű adatigénylések esszenciája tulajdonképpen egyetlen kérdésben summázható: »mennyi?«
Aztán amikor megvan az összeg, akkor jobbára az következik, hogy »de miért annyi?«, ez pedig már erősen szubjektív, tehát ingoványos talaj. Kiválóan lehet vele »demagógizálni«, kiszorozni, egészségügyi dolgozók, tanárok, kétkezi munkások béréhez hasonlítani, hogy »lám-lám hogy szórják itt a pénzt ahhoz képest, hogy ebből ennyi meg annyi ezt meg azt lehetne venni!«

Vajon ki tudja itt és most pontosan, hogy pl. mennyibe kerül a bor készítés? Mennyibe kerül telepíteni, gondozni, növényvédő szerekkel permetezni? Napszámosokat fizetni? Eszközöket beszerezni? Tárolni? Bevizsgáltatni? Etikettet tervezni, gyártani, palackozni stb.? Ezeket összegezve és kiszorozva akár sokmilliós költség is kijöhet, de a napnál is világosabb, hogy ez a kiszorzás semmit nem árul el a tevékenységről, maximum a hozzáértőnek, de annak is csak tájékoztató jelleggel, aki ugyanis nem ismeri az adott termelőt úgy, ahogy az saját magát, az kevés eséllyel vonhat le helytálló következtetéseket egy számból. És akkor még nem is beszéltünk magáról a borról. (...)

 

Aki pedig teljesen el szeretne mélyedni a száraz adatokban, azokat MEGTALÁLJA ITT.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
káli
2016. február 20. 17:48
Áhhhhhhhh ........
civil polip
2015. március 12. 16:46
Így megy ez. És a mandiner ezeknek a szekerét tolja.
indokoltan zsidózó
2015. március 12. 16:44
ha ezt a gyurcsiék csinálták volna meg anno, ez a narancsbolsi horda már régen átmetszette volna párezer honfitársának torkát a nagy forradalmi hevülettől átfűtve...
Tintamin
2015. március 12. 16:43
Maradjunk annyiban, hogy nektek KUSS!!! Szépen választoltok az adatigénylésre, és nem hisztiztek. 80MILLIÁRDBÓL (!!!) lefedni a teljes piacot, és éjjel-nappal akár hírt hamisítva, színészeket alkalmazva utca emberének seggetnyalni, mintha nem lenne holnap talán legyen már normális emberek számára bicskanyitogató.... Ti most a teljes életeteket feltettétek arra, hogy Orbán Viktor személyi kultuszát felépítsétek. Nem valami jobboldali elvont ideológiát, nem: a Vezért "csináljátok meg", bármit mond, rakjátok alá a "tényeket", sajtóetikáról azt sem tudjátok, hogy létezik. Úgyhogy POFÁTOKAT BEFOGJÁTOK, és szépen megkülditek, mi mennyibe kerül. Rákay Kálmán (Filip) 1MILLIÁRDOS hétvégi baromságait is részletesen. Hogy lássuk, mennyit loptok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!