Juncker gyengélkedő Európai Uniója

2015. március 19. 10:55

Juncker semmilyen orvosságot nem tett le az asztalra azok közül, amelyeket előzetesen megígért.

2015. március 19. 10:55
Mészáros Tamás
DiploMaci

„Európa ugyanis jelenleg beteg. Már-már klisésen elhasználódott ez a kifejezés, amelyet előszeretettel használnak mind politikusok, mind elemzők. Európára mindettől függetlenül azonban most nincs jobb, mint a fenti jelző. Félreértés ne essék, nem Jean-Claude Juncker tette beteggé, már az volt jóval azelőtt, mielőtt az új Európai Bizottság felállt. Juncker csupán semmilyen orvosságot nem tett le az asztalra azok közül, amelyeket előzetesen megígért. Mert hogy is áll a jelenlegi diagnózis?

Európa gazdasága beteg. A görög adósságrendezés, az ezzel kapcsolatos korántsem nyugodt tárgyalások és az így felerősödő vádaskodás a tehetősebb és a szegényebb EU tagállamok között egy tökéletes példája annak, milyen hajszálvékony is az integráció ereje a kontinensen, valamint, hogy milyen keveset is jelent a közös európai eszme akkor, amikor valós gazdasági káosz kopogtat az ajtókon. Mindezen vajmi keveset segít az, hogy létezik több terv is az európai teljesítmény fellendítésére: az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) és az Európai Központi Bank által kihirdetett eszközvásárlás (erről bővebben itt írtunk). Az előbbi 315 milliárd, az utóbbi pedig 2016 szeptemberéig körülbelül 60 milliárd eurós program, mind arra irányítva, hogy biztos terepet teremtsen a befektetők számára, akik az utóbbi évek euróválsága miatt igencsak elpártoltak az öreg kontinenstől. Ráadásul egyik kezdeményezés sem tűnik fogadtatásában problémamentesnek – míg az EFSI-t november óta nem sikerült Junckernek megszavaztatnia az Európai Parlamenttel, az utóbbi fő szereplőjét, az Európai Központi Bankot (és vele együtt a mostani európai monetáris politikát) kemény tüntetések hulláma támadta például tegnap Frankfurtban is, ahol közel 10 ezren demonstráltak a megszorításokkal járó pénzügyi döntések ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. március 19. 14:58
Ha nem tűnt volna fel az EU ugyanazt fújja 2007 óta. (Közben volt világválság, Ukrán válság, Görög államcsőd). Volt egy okos európai politikus - és hála Istennek van is! - Orbán Viktor aki szólt időben nem lesz ez jó így gyerekek. Hát nem is jó.
KannibálTatárÚr
2015. március 19. 13:36
Juncker gyengélkedő Európai Uniója, avagy a gyengélkedő Juncker Európai Uniója
sersem4
2015. március 19. 11:58
Nezzuk meg,hova tunik a penz! Junecker errol tudna meselni,hogy hogyan vontak ki az europai penzugyi rendszerbol tobb ezer milliard eurot peldaul a luxemburgi penzugyminisztersege idejen. Ezeket a hianyzo adobeveteleket aztan potoltak az adofizetok zsebebol. A nagy bankokat is onnan szarmazo penzel tokesitettek fol 200 utan. Csodalkozik mindenki,hogy egyre szarabb az egesz? Egy tolvaj,felelotlen kaszt uralkodik az europai nepek felett.
Matróz Kommandó
2015. március 19. 11:11
Mintha Orbán szólt volna, hogy így nem lesz jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!