Sehr gut

2015. február 03. 08:43

A magyar–német viszony jó, s bár van, amit másképp látunk, van, ahol máshol található érdekeink hangsúlya, de együtt haladunk.

2015. február 03. 08:43
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„Nyilvánvaló, hogy Merkelnek kevésbé húsba vágó az ügy, hiszen van saját orosz gázvezetéke, az Északi Áramlat, ráadásul a német háztartások és ipar gázkitettsége is nagyságrendekkel kisebb a miénknél. Ukrajnában egyaránt békét akarunk, nem megyünk bele ostoba kalandokba, például az amerikai nyomvonalat önfeladó lelkesedéssel követő lengyel kollégákkal ellentétben nem szállítunk fegyvert Kijevnek. A béke azonban nemcsak humanitárius, hanem gazdasági kérdés is. A kancellár asszony már nyíltan beszél a jövőről, az Európai Unió és az orosz dominanciájú Eurázsiai Gazdasági Unió együttműködéséről. Ez nem zárja ki a Washingtonnal kötendő szabadkereskedelmi paktumot, de látványosan javítja Európa tárgyalási pozícióját. Igaz persze, hogy mi Ukrajnában gyorsabb békét akarunk. Ez azonban nem politikai, hanem helyzetbeli különbség: Németország nem határos Ukrajnával, nem rajta keresztül kapja a gázt és olajat, és kétszázezres kisebbsége sincs Kárpátalján, amelynek férfijait a frontra vezénylik. 

A magyar–német viszony jó, s bár van, amit másképp látunk, van, ahol máshol található érdekeink hangsúlya, de együtt haladunk. A hatékony együttműködésnek azonban nem akadálya, hogy a demokrácia elé milyen jelzőt teszünk. Nem minden nagyon szép és minden nagyon jó, de alapvetően azért sehr gut.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2015. február 03. 08:59
"A hatékony együttműködésnek azonban nem akadálya, hogy a demokrácia elé milyen jelzőt teszünk." Ezt kb úgy kell értenünk, hogy míg Magyarországon a német cégek nyugodtan tudnak üzletelni, ugyanúgy, mint ahogyan az azeri gázt is meg lehet vásárolni, a németek nem rúgják fel az itteni politikai asztalt.
madarasi.abel
2015. február 03. 08:56
"A kancellár asszony már nyíltan beszél a jövőről, az Európai Unió és az orosz dominanciájú Eurázsiai Gazdasági Unió együttműködéséről. " Nekem ilyen nem rémlik. Linkelne valaki egy oldalt, ahol elolvashatom, mit mondott Merkel asszony ama Eurázsiai Gazdasági Unióról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!