Szabálytalanságokat talált a Budapest Szíve projektnél az OLAF

2015. január 23. 08:54

A VS.hu szerint a magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az Európai Csalás Elleni Hivatal a Budapest Szíve projekt miatt.

2015. január 23. 08:54

A VS.hu információi szerint szabálytalanságokat talált az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a részben uniós pénzekből megvalósuló Budapest Szíve projektnél. A hivatal tavaly év végén fejezte be a nyomozást az ügyben, azt követően pedig megkereste a magyar ügyészséget, és kérte, hogy tegyen lépéseket az ügyben. Emellett „pénzügyi javaslatot” is tett az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának is. Az OLAF VS.hu-nak küldött leveléből az nem derül ki, hogy utóbbi pontosan mit takar, de valószínűleg azt, hogy az EU követelje vissza az uniós támogatást vagy annak egy részét.

Az Index még 2012 márciusában írt arról, hogy Brüsszelnek akadnak problémái a Budapest Szíve projekttel: az Európai Bizottság szerint ugyanis felmerült a gyanú, hogy irányított közbeszerzés folyt. A pályázóknak ugyanis a kiírás szerint rendelkezniük kellett műemléki környezetben végzett, több százmillió forint értékű referenciák, amit viszont a projekt nem igényelt, mivel főként járdákat és közutakat újítottak fel a program keretében. A feltételek miatt csak egy konzorcium pályázott, amely ráadásul a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlatot tett. Versenytárs híján viszont a pályázatot kiíró V. kerületi önkormányzat és a főváros önkormányzat elfogadta az ajánlatot. Az EB ekkor állítólag 900-900 milliós bírságot helyezett kilátásba a két önkormányzatnak.

Még 2012-ben Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta: a közbeszerzést még Budapest előző vezetése koordinálta. Puskás András, az V. kerület akkori fideszes alpolgármestere tagadta, hogy a pályázati árnál magasabb összeget fogadott volna el a kiíró, és azt sem tartotta valószínűnek, hogy százmilliókat vonjanak meg a projekttől.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. január 23. 21:18
Olaf Pálma neked!
kérdés
2015. január 23. 15:53
Csak térképeznék fel már végre rendesen az akkori szokás-jog-gyakorlatot, ne csak szemelvényezzenek belőle.
balbako_
2015. január 23. 11:25
Hopp egy csontváz a mi Gáborunktól...
Berecskereki
2015. január 23. 10:24
A VS semmit sem tud, csak feltételez és prejudikál. Talán jobb lett volna megvárni az ügyészség közlését, vagy a Magyarországra vonatkozó részletes leírást. A hivatkozott OLAF jelentés egy adott időszakra vonatkozik, amely 2006-2013 éveket foglalja magába. Az angol nyelvű szöveg itt található: http://ec.europa.eu/anti_fraud/documents/reports-olaf/2013/olaf_report_2013_en.pdf Amiről a VS általánosságban ír a 21-25 oldalakon lelhető fel. Kiemelendő a 14-18b táblázatok, diagram. A 18b táblázat a vizsgált országok adatait összegzi. Mindezeket figyelembe véve még az sem kizárt, hogy a 2010 előtti kormány, városvezetés idejére vezethető vissza. Érdemes megnézni a 18b táblázatot, ahol a rangsort Olaszország vezeti 71, Románia 70, Belgium 43 és Magyarország esetében 4 esetről van szó 2006-2013 időszakát tekintve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!