Gáz, üzlet, politika

2015. január 18. 10:45

Azon túl, hogy Putyin évek óta fojtogatja vagy fojtogatni próbálja Ukrajnát, a Gazprom szerintem blöfföl.

2015. január 18. 10:45
Aczél Endre
Népszabadság

Alekszej Miller, a Gazprom vezére azzal fenyegette meg a minap az orosz földgáz európai fogyasztóit, hogy kikapcsolja az Ukrajnán keresztül futó vezetékeket, és a beléjük pumpált gázt Törökország felé irányítja. Aki továbbra is igényli az orosz szállításokat, a maga költségén építsen ki infrastruktúrát a török–görög határhoz. Siessenek, üzente Miller az unió alelnökén és energiaügyi biztosán, a szlovák Sefcovicon keresztül, mert csak pár évük van. (...)

Érti az ember, hogy Putyinék ki akarják kapcsolni Ukrajnát a földgázbizniszből. Ezt célozta volna a Déli áramlat is. De nem számolnak azzal, hogy a Gazprom monopóliuma roskadozik. A lengyelek gyakorlatilag készen vannak egy cseppfolyósított gáz lefejtésére alkalmas terminállal. Hamarosan lesz ilyen az Adrián is.

Megvan a magyar–szlovák és a magyar–román csővezeték-kapcsolat, amely fogadókész nem Gazprom-eredetű gáz szállítására. Sok a palagáz, és ha nem is olcsón, de kitermelésre vár. Az átrendeződés beindult, és nem Oroszország javát szolgálja. P. S.: Az orosz koncepció ravasz. Egy mozdulattal Törökország energiavazallusává próbálja tenni Európát. Az uniót, amely makacsul elzárkózik a törökök befogadásától. Ez már nagypolitika.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2015. január 19. 05:21
nos ami müllerék kinszenvedéseit illeti összefoglalnám ami bekövetkezik...l. a törökök egy fillért sem fognak befektetni a már meglévő vezeték mellé még egy ..teljesen fölösleges...gázvezeték finanszirozására. A teljes uj török vonalat az oroszoknak kell fizetniük. Pénzük pedig nincs, hitelt pedig nem kapnak senkitől. Ilyen feltételek mellett putyin barátai sem szivesen kockáztatnak...ugyhogy feküdj van és szopás orosz módra....ismét. 2.A gazprom ma szanálás előtti állapotban van, külső tartozása horribilis, átütemezni európai hitelekkel nem adatik meg a szankciók miatt, plusz egy hete életbe lépett az egykori Jukosz bekebelezésével kapcsolatos európai birósági döntés,amely 50 milliárd dollár megfizetésére kötelezte az orosz felet, amely megpróbálta a dolgot megfellebezni, de az európai biróság hatályba léptette az orosz fél kötelezettségét. Éves büntetőkamata ,amennyiben nem fizet az orosz fél további közel másfél milliárd dollár. Január lo volt a határidő, innét az orosz állam valamennyi külföldi tulajdonát, többek között az állami cégek exportált tételeit lefoglalhatja az európai végrehajtó.....LOL
antioxi
2015. január 18. 21:56
"...Sok a palagáz, és ha nem is olcsón..." Na ja. Majd az olcsó orosz gáz helyett meg kell vennünk az usa cseppfolyósitott palagázát - háromszoros áron, ha nem akarunk dideregni télen. ps: Majd három év múlva elmondhatjuk, hogy volt néhány rezsi csökkentett jó évünk (orosz gázzal-:)
tango47
2015. január 18. 15:44
Közben Merkel mossa kezeit. Ők már megoldották a gáz-problémájukat az Északi áramlattal. A többiek? Hát ők le vannak....
pkarcsi
2015. január 18. 14:56
Acsádi hálózati elvtárs.Már megint jár az a vörösagyvizű eszed olyanon,amit kőkorszaki bolsevik ideologiáddal nem tudzs megmagyaráni.Bigott haza és magyar ellenességed megakadályoz a józan paraszti itélő képességben,ugyhogy maradj te csak az alja komcsizsidó lerakatot képező galamus firkásza.Mondaná imádott Fletód,elbasztad ezt a cikket is acélosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!