A korrupciózás mint vegyi fegyver

2014. december 15. 07:21

Régóta mondogatom, hogy a korrupciót közös erővel bűnbakká tette meg az ország. A magyar közvélemény így vezeti le a kapitalizmussal, a globalizációval, a bürokráciával és parlamenti pártok rendszerére épülő, közvetett demokráciával szembeni idegenkedését.

2014. december 15. 07:21
Mihályi Péter
Galamus

De érdemes végiggondolni az ismert adatokat egy másik megközelítésből is. A mostani korrupciós botrány középpontjában az áfacsalások állnak. Konkrétan erre panaszkodtak az amerikaiak is. Nos, az uniós módszertan szerint becsült áfahiány éves szinten kb. 1000 milliárd forint. Bármilyen erkölcstelen dolog is a szervezett áfacsalás, amikor pár tucatnyi fehérgalléros bűnöző búzát, étolajat, cukrot stb. utaztat keresztül-kasul az Európai Unión belül (részben ténylegesen, részben csak papíron), ez alighanem csak a kisebbik részét teszi ki a hiányzó 1000 milliárdnak. Ebben az utóbbi nagy számban ugyanis benne van az a veszteség is, amely úgy keletkezik, hogy évente ezrével mennek csődbe jobb sorsra érdemes, normális vállalkozások, amelyek milliós áfahátralékokat hagynak maguk mögött, és ami még fontosabb, benne van az a veszteség, amely úgy keletkezik, hogy mi átlagos állampolgárok, sok millió fogyasztó számla nélkül vásárolunk árut is, szolgáltatásokat is. „Megcsináljuk okosban – mondja nekünk a szerelő –, úgy sokkal olcsóbb.” Mi meg rábólintunk. Ha majd valaki egyszer komolyan utánaszámol, lehetséges, hogy itt fogja megtalálni a hiányzó 1000 milliárd nagyobbik részét.

És kéretik végiggondolni még a következő összefüggést is. A korrupció – definíció szerint – a már megtermelt jövedelmek újraelosztása. Magyar adja a pénzt magyarnak – ettől se több, se kevesebb nem lesz a GDP. Paradox módon, az esetek többségében a valódi korrupció a jövedelmek kiegyenlítése irányában hat. Amikor egy építési vállalkozó hárommillió forinttal megvesztegeti a polgármestert, a leggazdagabbaktól áramlik a jövedelem a közepesen gazdagok vagy éppenséggel az alacsonykeresetűek felé. Ha a megvesztegetésre költött vállalkozói pénz egy párt kasszájába kerül, abból – legnagyobb arányban – apparátusi béreket, nyomdaszámlákat és benzint fognak vásárolni. (…)

A következő hónapok majd megmutatják, hogy ez a támadókra visszahullott vegyi fegyver valóban maradandó és gyógyíthatatlan károkat okozott-e Orbán Viktor rezsimjének. Egyelőre úgy tűnik, hogy igen. A Fidesz-katonák fejvesztetten kapkodnak, egymásra mutogatnak, korrupciós híreket szivárogtatnak ki a saját frontharcostársaikról, és rosszabbnál-rosszabb kommunikációs mentőötletekhez (4) folyamodnak. Egy minden esetre biztos: azt követően, hogy 2014-ben a Fidesz három választást is fölényesen megnyert, a mostani helyzetre senki sem számított. A szabadság, a demokrácia és a köztársaság hívei ennél szebb karácsonyi ajándékot nem is kaphattak volna.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toyoda
2014. december 15. 16:02
Na ilyen egy agyament barom, aki még ráadásul tanár is (vagy mi).
OberEnnsinnen
2014. december 15. 14:56
"a mostani helyzetre senki sem számított. A szabadság, a demokrácia és a köztársaság hívei ennél szebb karácsonyi ajándékot nem is kaphattak volna.” Dehogynem kaphattatok volna! Ha a hatalom közelébe kerülnétek, megint szét lehetne lopkodni, amit az Orbán-kormány 4 év alatt visszaépített, állami tulajdonba vett, amivel növelte a közös népi vagyont. Ugyanúgy szétlopni, mint amikor a vörös-liberes szabadság, a demokrácia és a köztársaság "uralkodott" Magyarországon.
puszika
2014. december 15. 11:43
Nem Mihályi! Itt az amerikaiak által kinyitott hamis szelence tartalmának súlykolásáról van csak szó!! Röviden, az amik seggét nyalod!!
Antigoné
2014. december 15. 11:20
Most akkor a korrupció voltaképpen hasznos a gazdaságnak, csak akkor tűrhetetlen, ha a Fidesz műveli?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!