Jenki áramlat

2014. december 04. 08:25

Kedves liberális, balliberális és egyéb színorientációjú Olvasóink! Van egy rendkívül kellemetlen hírem önöknek. Ha Orbán Viktor kormánya megbukik, akkor is szükségünk lesz gázra. Sőt, orosz vagy legalábbis keletről érkező gázra.

2014. december 04. 08:25
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

Végezetül a negyedik variáció: Nincs semmi titok, Putyinnak tényleg elege lett az uniós hercehurcából, s úgy döntött, hogyha nem kell gáz a kedves vevőnek, akkor nem kap gázt. Ott van nagybani vásárlónak Törökország, a gázvezeték is »fordítható« arra, így is eljuthat Olaszországig, a dél-európai piacokhoz. Az Európai Bizottság és a Fehér Ház fúrta volna meg a Déli Áramlatot? Egy biztos: az unió meghatározó országainak nem volt érdekük az újabb vezeték. Németországnak megvan a saját Északi Áramlata, szívesen építené erre az »európai energiastratégiát«. Azaz, hogy uniós háromszázmilliárd euróból kössék össze a kontinens energiavezetékeit, aztán meg majd Németország ellát mindenkit, ha bármi gond van. Természetesen Berlinnek kedvező áron, és nem mellesleg orosz gázzal… Az északi energiaút Franciaországnak is hoz gázt, így a terv Párizsnak sincs ellenére.

Messze nem volt érdekelt a Déli Áramlat megépítésében Washington sem. Nem csak az Európára rátukmálni remélt saját palagáz miatt – mint fent jeleztük, ennek ára az egekben, nemcsak a távolság, hanem az ehhez szükséges, természetesen amerikai technológiát igénylő logisztikai rendszer kiépítése miatt is. Az Egyesült Államok ma lényegében ellenőrzi az ukrajnai útvonalat. Ne szépítsük: a demokratikus Európába vágyó, tiszta és szép ügyekért tüntető Ukrajna ma egy amerikai vállalat lerakataként működik. Nem csak az energiaipart ellenőrzik tengerentúli vállalatok, az új ukrán kabinetben amerikai befektetési bankár a pénzügyminiszter, amerikai kötődésű biztosító cég vezetője fejleszti a gazdaságot, végezetül egy Amerikában »kiképzett« grúz exminiszter vezényli le az egészségügyi reformot. Ha Ukrajnán keresztül nem jön orosz gáz, »very good«, legalább itt is palagázt vesznek, ha jön, és ezen is keresünk.

A magyar demokrata úrelvtársak most hiába ünnepelnek, hiába remélik azt is, hogy valamilyen külső nyomás viszi őket közelebb a hatalomhoz a szavazók akarata ellenére. Még csak a keleti nyitás stratégiájának bukásában is fölöslegesen reménykednek. Nem azért, mert ezt Orbán vagy Szijjártó találta ki: azért, mert az egy oldaltól való függés nem nemzeti érdek. És most nagyon nem az oroszokról van szó.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. december 04. 10:14
"Ha Orbán Viktor kormánya megbukik, akkor is szükségünk lesz gázra." ....... Az előbbi kívánatos, az utóbbi meg, adott!
Misterdexter
2014. december 04. 10:03
Nem tudom feltűnt e mindenkinek, de ha éppen nem Orbán Viktor a miniszterelnök, akkor a fideszesek és csepűrágó bértollnokaik, mindig igyekeznek határozott distinkciót tenni Magyarország és annak kormánya között, ha éppen a belpolitikai szennyes kiteregetéséről van szó külföldi fórumokon? Amikor 2003-ban elítélő határozatot nyújtottak be Lisszabonban Magyarországról-többek között olyan országok mellett, mint Kuba és Burkina Faso- a kereszténydemokrata internacionálén, akkor is arra hivatkoztak, hogy hát nem Magyarországot, hanem a magyar kormányról állítottak ki bizonyítványt. Vagy amikor 2006-ban rögtön az őszödi beszéd után egy nappal, az Európai Néppárt elnöke lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet. Ez volt az első alkalom a magyar történelemben, hogy egy hivatalos személy külföldről lemondásra szólítson fel egy magyar miniszterelnököt. Lehetett volna mondani neki, hogy "mi a lóf*sz közöd van hozzá?!" vagy "Mit szólsz bele Magyarország belügyébe?" vagy "És ha Gyurcsány lop,csal, hazudik, akkor is, ez a mi dolgunk, húzzál a francba!" Fideszes fiúk úgy körberajongták az azóta elhunyt egykori belga miniszterelnököt, hogy tele volt nyállal a szerencsétlen. Hányszor kellett nekem végighallgatnom ugyancsak a fideszesektől és nyaloncaiktól fröcsögéseiket a Déli Áramlat és az oroszok ellen, nem győzve verni a nyálukat a Nabucco-vezetékre, miközben két mondatonként üvöltötték, hogy "Gyurcsány!" "Gyurcsány!" "Gyurcsány!" Vagy amikor a Wikileaks-íratok tanúságai szerint, úgy jártak a fideszék a Szabadság téri amerikai nagykövetségre, mint ha az lett volna a második otthonuk. Na de aztán Orbán Viktor lett a miniszterelnök és ezzel az ország és a kormányfő közötti distinkció elillant. A két dolog fuzionált. Orbán Viktor miniszterelnökké választása olyan lett a fideszes pincsik számára, mint amikor Artúr kihúzta az Excaliburt a hatalmas kőtömbből és aki külföldön valaki megjegyzést mer tenni rá, az hazaáruló. Ám nekem is van ám egy kellemetlen hírem Máté T. elvtárs számára: Magyarország több mint 1000 évig nagyon jól meg volt Orbán Viktor előtt és higgye el nagyon jól meg lesz Orbán Viktor után is. A Déli Áramlat miatt, pedig ne fájjon a feje, mert ha 2007-ben lehetett fröcsögni a vezeték ellen, akkor ez nem fog problémát okozni Önnek akkor sem, ha már nem Orbán lesz a miniszterelnök.
KannibálTatárÚr
2014. december 04. 09:59
A Déli Áramlat megtorpedózása Amerika GAZDASÁGI és nem politikai érdeke. Az ukrán gázvezeték birtokában etszés szerint változtathatja a rajta áramló gáz árát, eladási feltételeit. Az oroszoknak meg kellene szüntetni a vezeték gázellátását. (Mi meg persze, megfagynánk).
ppix
2014. december 04. 09:50
Ja, ha megbukik orbán akkor nem lesz orosz gáz? Ezt hogy sikerült kimatekolni? Ez a fideszes logika? Gratulálok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!