Nincs nagy hajlandóság adófizetésre

2014. december 12. 17:17

Több pénzt vontak el, mint feladatot. A mi számításaink szerint közel százmilliárd forint került ki az önkormányzati rendszerből, ebből a Belügyminisztérium 50-60 milliárdot el is ismert. Interjú.

2014. december 12. 17:17
Gémesi György
hvg.hu

HVG: Jövő héten szavaz az Országgyűlés a költségvetésről, amely szerint 2015-ben az ideinél kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak. Igaz, a települések egy sor hatáskörtől és intézménytől, például iskoláktól, kórházaktól is megszabadultak. Összességében kisebb vagy nagyobb lett a mozgásterük?

Gémesi György: Több pénzt vontak el, mint feladatot. A mi számításaink szerint közel százmilliárd forint került ki az önkormányzati rendszerből, ebből a Belügyminisztérium 50-60 milliárdot el is ismert. Jövőre szociális feladatokat kell átvennünk az államtól, forrás nélkül. Azokra a településekre raknak többletterheket, amelyeknek még van saját bevételük. Ám ez jórészt a helyi gazdaság, a vállalkozások és a lakosok befizetéseinek köszönhető, akik cserébe jogosan várják el a minőségi szolgáltatásokat és fejlesztéseket, hogy épüljenek utak, járdák, játszóterek. Az általam jónak tartott adósságkonszolidáció pozitív következményeiből az önkormányzatok fele sem részesült, és csak háromszáz olyan település van, ahol jelentősebb hitelt vállalt át az állam. A konszolidáción keresztül, a megspórolható törlesztésekkel és kamatokkal, tíz-tizenöt év alatt évente 80-100 milliárd forint marad a rendszerben. Erről Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy nem működésre, hanem a helyi gazdaság fejlesztésére, munkahelyteremtésre kell fordítani. Sajnos közben az államtól átvett feladatok jelentősen megnövelték a működési kiadásokat. Így ez a forrás fokozatosan elolvad, és nem lesz lehetőség az elkészült gazdaságfejlesztési programok megvalósítására.

HVG: Mi lesz a segélyekkel ott, ahol az önkormányzatnak nincs saját bevétele?

G. Gy.: A pénzt a települések még egy darabig átcsoportosítják, ahonnan lehet, például a helyi kultúrától. Szorosabb lesz a kontroll is. Amelyik településnek nincs elegendő bevétele, az marad a Belügyminisztérium pályázható keretének kiszolgáltatott helyzetben. Gödöllőn 270–300 ember kap foglalkoztatás-helyettesítő támogatást, róluk mostantól a járási hivatalokban döntenek, ahol egyáltalán nem ismerik a rászorulókat. Ez személytelenné teszi az ügyintézést, és az emberi méltóságot is sértheti. Rajtuk kívül van még hetven olyan gödöllői lakos, akik nem férnek bele ebbe a rendszerbe, például mert betegek vagy más problémájuk van; ők 22 ezer forintos rendszeres szociális támogatást kaptak eddig az államtól. Jövőre ezt is az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. december 13. 10:48
Bizony polgármester úr,végre el kellene kezdeni végre eredményesen gazdálkodni!!!!!
trendo
2014. december 13. 07:13
A nagy adósságátvállalási kampányban pont azok szívtak, akik korábban nem adósodtak el. Ugyanis elmaradtak a fejlesztések. Most pedig ugyanúgy aránytalanul elvonják tőlük a forrásokat.
librikus
2014. december 12. 20:07
A kormányzat egyik legsürgetőbb feladata lenne a helyi önkormányzatok működéséhez szükséges monetáris alap biztosítása és ennek alkotmányba foglalása, törvénybe iktatása, hogy a befizetett adók szükséges hányada helyben maradjon. Mert anyagi bázis hiányában az önkormányzatok működésképtelenek. Hogy az állam néha nagyvonalúan kifizeti a települések adósságait még nem oldja meg a problémát! A helyi önkormányzati rendszer példásan működik Svájcban, ahol biztosítja négy különböző nyelvű nép egybetartozását. A legkisebb 30-35 ezer lelket számláló államalkotó (nem kisebbségi) rétorománok épp úgy svájcinak vallják magukat, mint a fél millió zürichi. Hasonló államszerkezet, talán a Kárpát-medence egységét is visszaállíthatná. A rendszerváltáskor a törvényhozás -a német modell alapján- az iparűzési adót elégségesnek vélte az önkormányzatok finanszírozására, feledve, hogy Németországé a világ egyik legfejlettebb gazdasága, megalapozott iparral, kereskedelemmel, mezőgazdasággal ahol a helyi vállalkozók adója –általában- fedezi a helyi költségvetés működéshez szükséges kiadásokat. Ettől bizony a hazai lehetőségeink távol állnak. Franciaországot központilag a párizsi kormány irányítja. Ahol az adókat a kormány zsebeli be, majd ossza szét. Így ha Petite Village-ban a főutcát újra aszfaltozni kell, a polgármesternek a minisztériumban, vagy a megyei prefektusnál kell kérvényezni a rávalót. Sajnos ezidáig a magyar államigazgatás sem bírt igazán megszabadulni a központi irányítás rendszerétől, ezen pedig sürgősen változtatni kellene, mert a helyi hatóságok állnak legközelebb a lokális tennivalókhoz. Elég, ha az egzekutíva csak ellenőrzi: miként mennek a dolgok országszerte!
balbako_
2014. december 12. 19:39
Sok közpénzbe került az önkormányzatok adómentesítése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!