Amerika mindenáron világhatalmi identitását védi

2014. december 29. 21:55

Ne csodálkozzunk, ha az Egyesült Államok kétségbeesetten ragaszkodik a világ vezető hatalma szerepéhez, nem kíván és nem tud belenyugodni abba, hogy a huszadik század eleje óta meglévő uralmi pozíciója megrendüljön.

2014. december 29. 21:55
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Fricz Tamás blogja

Ha az Egyesült Államok jelenlegi világpolitikai, illetve minket is érintő cselekvéseit, megnyilatkozásait meg akarjuk érteni – s ahhoz „okosan” próbálunk viszonyulni –, akkor azt kell felismernünk, hogy mi a tengerentúli ország önidentitásának legfontosabb eleme. Ez pedig nagyon egyszerű és kézenfekvő: a világuralmi vezető szerep.

S Amerika éppen ezt, világuralmi szerepét érzi veszélyben, ami immáron bő száz éve az amerikaiak önazonosságának legfontosabb kötőszövete, átjárja lelküket, gondolataikat, mindennapjaikat. Ebből származik az amerikai öntudat, magabiztosság, a harci szellem, a szívósság, de persze a fölényesség, az arrogancia, a dölyf és a mások – a többi ország és népek – lekezelése is. Rengeteg jó és rengeteg rossz tulajdonság egyszerre.

Természetesen az identitás, az önazonosság elvesztése a legnagyobb veszély az egyénre, a csoportokra és a nemzetekre nézve egyaránt. Ne csodálkozzunk tehát, ha az Egyesült Államok kétségbeesetten ragaszkodik a világ vezető hatalma szerepéhez, nem kíván és nem tud belenyugodni abba, hogy a huszadik század eleje óta meglévő uralmi pozíciója megrendüljön. Ebben az identitásban nincs különbség demokraták és republikánus között, akár ilyen, akár olyan az elnök, illetve a kongresszus összetétele, az amerikai uralmi pozíció megőrzése alapszabály minden politikai elit számára. Legfeljebb ebben az identitásmegőrzésben a republikánusok inkább héják (erősebb katonai fellépés sürgetése mindenütt, lásd McCain), a demokraták inkább galambok (több teret adnak a diplomáciai módszereknek).

Ebből a pozícióból kiindulva Amerika nem fogadja el, hogy Oroszország újra megerősödjön, hogy Kína kihúzza a talajt a lába alól, hogy általában a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) elhiggyék magukról, hogy versenytársaivá válhatnak az USA-nak. S természetesen a gyengülő Európára úgy tekint, mint alárendelt szövetségesére, akit a világuralmi szerepéért folytatott küzdelemben saját céljaira felhasználhat, irányíthat, igazgathat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. december 30. 16:06
Érdekes: én nem tudok különbséget tenni a "héja" agresszió és "galamb" agresszió" között. Szerintem azok sem, akiket ilyen, vagy olyan jelszóval bombáztak meg. Ami pedig az amerikaiak idegességét illeti: ők is érzik, hogy Kína viselkedésétől függ a jövőjük. Ha Kína egyszer besokall és beszünteti az amerikaiak jólétének finanszírozását, akkor buknak (igaz vele mi is és a világ összes országa).
péterx
2014. december 30. 12:17
1. Korrekt , informatív , tanulságos írás ! 2. Amerika talán szerencsésebben járna el , ha a szövetségeseit valódi szövetségesnek tekintené : jobb egy nem-mindenben-egyetértő szövetséges , mint egy alárendelő módon kezelt , s ezért ál-partner . Sok lúd ugyanis disznót győz...
briganti
2014. december 30. 10:00
Ennyi. Nem értem, hogy sok agyhalott mit lázadozik ez ellen. Vagy ezek az agyhalottak azok, akik usa meg eu zászlót lengettek két joint között a tüntetésnek nevezett újkori lenin-fiúk toborzáson?
Tündér_Lala
2014. december 30. 08:14
Az Oroszországgal való gazdasági együttműködés (nélkülük) számukra kész katasztrófa, ezért az mindenképpen - akár háború árán is - meg kell akadályozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!