Az oroszok most szarban vannak – de ez nem jelent jót senkinek

2014. december 08. 11:40

Abban biztosak lehetünk, hogy még egy gyengélkedő Oroszországban is van annyi kraft, hogy minden nekünk tett szívességét megfizettesse. Kamatostul.

2014. december 08. 11:40
B. Simon Krisztián
Kettős Mérce

„Az oroszországi vállalkozásoknak összesen 500 milliárd dollárnyi adósságuk van a nyugat felé, amiből 130 milliárd jövőre lejár. Most még kérdéses, meg tudják-e ezeket a hiteleket hosszabbítani, hisz a nyugati bankoknak egyre kevésbé fűlik a foguk az oroszokhoz. Mivel pedig az említett cégeknek egy jelentős része állami tulajdonban van (azaz adósságuk is kvázi államadósság), ráadásul százezreket foglalkoztatnak, a Duma nem teheti meg, hogy hagyja őket csődbe menni.

De ugyanígy nem teheti meg a nyugat sem, hogy ebben a helyzetben teljesen kifacsarja az oroszokat, hisz egy komolyabb orosz recesszió, valamint a vállalkozások és a bankok csődje könnyen átterjedhet nyugatra is. Németországban 300 ezer munkahely függ az oroszoktól, a balti államok pedig a GDP-jük öt százalékát köszönhetik az oroszok felé irányuló exportoknak. Ráadásul több európai bankot is megviselne egy ilyesfajta sokk. Szóval, ha Oroszországnak rossz lesz, azt mindannyian megérezzük. (...)

És mit jelenthetnek az oroszországi problémák Magyarországnak? Amellett, hogy az EU tagjaiként mi is szívunk, ha az EU szív, most már abban is egyre kevésbé reménykedhetünk, hogy a nagy és gazdag Oroszország majd felvirágoztat minket, a különutas közép-európaiakat – ha az EU-nak már végképp elege lenne belőlünk. Talán a választóknak sem fog most már annyira bejönni, hogy Putyinhoz dörgölőzünk.

Azt meg végképp ne higgyük, hogy a mostani helyzetet meglovagolva majd szépen kijátszhatjuk és lehúzhatjuk a krízis sújtotta Oroszországot – köszönhetően a világhírű magyar rafinériánknak. Abban biztosak lehetünk, hogy még egy gyengélkedő Oroszországban is van annyi kraft, hogy minden nekünk tett szívességét megfizettesse. Kamatostul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2014. december 08. 20:45
A Déli Áramlat vezetéket nem Mo. találta ki, és ami fontosabb - a tervek az ukrán válság előtt születtek ! És az ukrán válság sem miattunk van! Akkor még nem volt. O.o. feketese++ű !
Peter8811
2014. december 08. 20:02
"Az oroszok most szarban vannak" Ha elolvassák a cikkedet be is fognak szarni, a röhögéstől.
Mich
2014. december 08. 19:11
A Kettős mérce nagyon szarban lehet, hogy ilyen Simonokat is bevet...
Akitlosz
2014. december 08. 17:47
Oroszországnak többi mint két és félszer akkora devizatartaléka van, mint amekkora a teljes államadóssága. Azaz Oroszországnak van pénze. Akár arra is, hogy az orosz cégeknek hiteleket nyújtson. Korai még ez az öröm az orosz gazdaság összeomlásáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!