Fordulópont

2014. december 04. 13:01

Az Egyesült Államok nem nagyon engedélyezi a palagáz exportját – ugyanis nincsenek tele vele.

2014. december 04. 13:01
Ansinn
Kapitalizmus

„Azt írja Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban, hogy a Déli Áramlat megfúrása az amerikai palagáz túltermelés számára történő piac biztosítását szolgálta, sőt már a Majdan lázadását is az a szándék szította, hogy Ukrajnát kiszakítsák az Európa zavartalan gázellátást biztosító rendszerből. (...)

Hát, itt vannak problémák.

1.) Az Egyesült Államok nem nagyon engedélyezi a palagáz exportját  ugyanis nincsenek tele vele (és nem is olyan olcsó kitermelni), egyedi tárgyalások eredménye, hogy egy-egy térségbe engedik a kivitelt. Most tárgyalnak a visegrádi négyekkel róla, lehet, hogy kapunk majd. Mindenesetre az ukrán ellenállás kirobbantását nem indokolják az amerikai palagáz készletek.

2.) Úgy tűnik, hogy az EU-nak mégiscsak sikerült megfékeznie Oroszországot: maga Putyin jelentette be, hogy nem építik meg a Déli Áramlatot az unió ellenállása miatt. Oroszországot ugyanis a saját területén nem sikerült soha megverni, támadó akció többször végződtek már kudarccal, ld. pl. Afganisztán.

3.) Persze, valójában csak úgy tűnik, hogy az EU ellenállása fékezte meg a Déli Áramlat projektet. Valójában a lezuhant olajárak miatti orosz pénzhiány volt az oka a visszakozásnak. (Lehet tippelni a paksi óriáshitel sorsáról is.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2014. december 04. 22:15
ha annyira okos a szerző akkor biztos azt is tudja hogy azért lett olcsó az olaj mert Amerika bejelentette mennyi palagáza van.. és mennyibe kerül majd..ezzel vetve véget a 130 dolláros olajnak és az orosz kánaánnak.. csak azt felejtették el az okosok hogy ha lemegy a világpiacon az olaj ára akkor ők sem tudják majd drágábban eladni a jóval költségesebben előállítható trutyit.. most néztek nagyot hogy az OPEC arabszárnya nem ijedt meg és nem fogta vissza a kitermelését..ugyanis az olaj ára nem ált meg zuhan tovább csak hogy 64 dollár alatt már nem éri meg a palagázból előállítani..
kuwiq
2014. december 04. 15:00
A szerző csúsztat, az ukrán palagáz célpiaca leszünk, ami egyébként csak mellékszál a ruszkik megfékezése mellett, amit azért nem tudok teljes szívvel ellenezni.
catalina9
2014. december 04. 13:34
Elvtársak illő lenne észrevenni, itt gyakorlatilag arról van szó, hogy az USA le akarja kapcsolni Európa benzintankját és fékezni akarja az oroszok és Európa fejlődését. A félhülye megfélemlített nyugateurópai bérencek meg remegő lábbal szalutálnak Don Sorosnak. Wolfowitz doktrína: „A célunk, hogy megakadályozzuk egy új rivális megszületését bárhol a világban, amely nagyságrendileg akkora veszélyt jelenthet számunkra, mint korábban a Szovjetunió jelentett. További célunk megakadályozni, hogy ellenséges erők [vagyis ahol a vezetés nem Amerika lakája] jelentős természeti kincsekkel rendelkező területeket birtokoljanak.” Az összes többi csak hebegés, habogás és liberális öblögetés.
indiáner
2014. december 04. 13:28
Most véletlenül nagyjából igazuk van a hvgkapitalistáknak. Talán a 3. pontnál lehetne vitatkozni. Nem egyszerre kell az összes pénz, hanem a beruházás üteme szerint, amikor tulajdonképpen saját vállalatait finanszírozza (akár rubelben) Oroszország. A csökkenő olajárakhoz és a pénzelfogyáshoz annyit, hogy, ha megszűnik a beruházás az olajiparba, akkor elég súlyos gondok lesznek a közeljövőben. Nem azért nem lesz több olajtermelés, mert elfogyott az olaj, hanem mert elfogy mögüle a finanszírozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!