Kíméletlenebb a Kádár-korszaknál

2014. november 03. 08:02

A baloldal vereségében nincs felelősségünk. Ha az eredmény jobb lett volna, abban lett volna egy kis részünk. Interjú.

2014. november 03. 08:02
Konrád György
Népszabadság

Ön netezik?

Tessék?

Internetezik?

Ez egy nagyon helyénvaló kérdés. Nagyon mellette vagyok, de én a komputert inkább úgy használom, hogy írok rajta. Esetleg elküldöm a szövegeimet, és olvasok néha rajta különféle jellegű cikkeket, itthoniakat is, de nem vagyok egy szenvedélyes fogyasztója. Én, aki a könyvet szeretem, bármily szomorúan is, de meg kell állapítanom, hogy a nagy többség fontos megszólalási eszköze, a lényeg, az internet. Ezért a tüntetéseket mellette szívemből helyeselem. Ezek nagy pillanatok.

A fiatalok lázadása?

Nem lázadás, egy kihívásra volt a válasz. Olvastam, hogy Orbán Viktor Svájcban volt a tüntetéskor, de megnézhette a képeket, hallhatott beszámolókat, és gondolkodhatott azon, ha visszavonult egy csendes órára, hogy miben különbözik ez az ő mostani személye attól, aki ő például a Hősök terén, a Nagy Imre újratemetésekor volt. Ha úgy gondolja, hogy messzire távolodott attól, talán azt is észreveszi, hogy akkor egy egész országért beszélt, most meg egy ország ellen beszél. Azt mondanám, hogy nemzetbutító. Ez a butítás komoly és veszedelmes lépés. Mert az internet az értelmiségi forradalom eszköze.

(...)

Várady Zsolt, az iWiW alapítója, a tüntetés egyik szónoka azt nyilatkozta, hogy tesz a baloldalra és jobboldalra, egyszerűen normális életet akar.

Olaszországban Beppe Grillo komikus színpadra lépett és elég ereje volt a vicceinek, a fellépéseinek, a showjának, hogy népszerű legyen. Huszonvalahány százalékot kapott, ott van a parlamentben. És mivel mégiscsak a parlamentáris demokrácia keretei között kell működnie, létrejött mögötte egy párt. Nem tartom lehetetlennek, hogy a fiatalemberek, akik azt gondolják, amit Várady Zsolt is, csinálnak egy pártot, bár manapság azért pártot csinálni nem egyszerű. Kimagasló képességekkel kell rendelkezni és átütő, homogén gondolatmenettel ahhoz, hogy megnyerjenek pénzzel, valamint szavazattal támogatókat is. A barátom és egykori szamizdat-kiadóm, Demszky Gábor, amikor huszonegynéhány éves volt – mint az iWiWes fiatalember – valóban meglepődött, amikor felcsillant előtte a lehetőség, hogy ő legyen a SZDSZ főpolgármester-jelöltje. És most is vannak fiatalok, Várady Zsolt, Gulyás Balázs, Füzessi Károly, akiknek most hallom először a nevét, és még ki tudja, hányan fognak színre lépni, talán éppen a HaHások közül. A diákmegmozdulásokban volt jó pár fiatal személy, akinek szívesen odanéztem az arcára, és akit meghallgattam. De a pártokban is vannak fiatal hölgyek, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Kunhalmi Ágnes, és ott van Karácsony Gergely is, akiken látszik, hogy ők nemcsak egy pozícióért, hanem a dologért magáért mennek mérkőzni.

(...)

Orbán Viktor három választást nyert meg. Az Ön baráti körének van felelőssége abban, hogy az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM olyan állapotban van, hogy valószínűleg nem tudnának utcára vinni annyi demonstrálót, mint ahányan a netadó-ellenes rendezvényeken voltak?

A vereségben nincs. Ha az eredmény jobb lett volna, abban lett volna egy kis részünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2014. november 03. 18:52
Konrád nem érez felelősséget az áprilisi választási vereségért! "Elkúrtuk, elkúrjuk, el fogjuk kúrni 2014. január 09., csütörtök, (HVG) Szerző: Hont András Gyurcsány Ferenc újratöltve. Ezt a produktumot volt képes a haladó értelmiség három és fél év alatt előállítani, ami nem csoda, ha azt vesszük, hogy az ország egyáltalán nem érdekli őket. Falhoz csapott, sárba tiport, agyagba döngölt, tönkretett, széjjelszedett, atomjaira bontott, hazavágott, elpáholt, összevert, fölaprított, ledarált, széttrancsírozott, kiröhögött, megszégyenített, agyonalázott csapaton ne változtass. Most már biztos, hogy ez a mottó vezette a baloldali szellemi elitet, amikor hosszas zsarolások, hisztik, intrikák és petíciózások után elérte, hogy a Lehető Legszélesebb Ellenzéki Összefogás jegyében újra összeálljon a 2009-es MSZP. Jelenleg ugyanis az van, hogy az MSZP megegyezett egy volt MSZP-miniszterelnök vezette formációval, hogy tárgyalásokba kezdenek egy másik volt MSZP-miniszterelnök pártjával. Konrád György meg nagybőgőzik a háttérben. Itt csak és kizárólag egy értelmiségi-érzelmi körnek nyújtott elégtételről van szó, arról hogy a baloldali pártok úgy döntöttek: az ő kedvükben óhajtanak járni, mint ahogy ebben az országban 1991 óta ez rendre történik. Három és fél év alatt odáig jutottak, hogy jöjjön újra Feri. Ha már egyszer a magyar nép kihajította a kukába az MSZP-t Gyurcsányostul, akkor az a megoldás, hogy az MSZP próbálkozzon ismét Gyurcsányostul. Vannak, akiknek ezek szerint nem elég egyszer megbukni. Ez a garnitúra, amelyik nemhogy az elbitangolt jobboldaliakat nem képes megérteni és megnyerni, de azokat sem, akiknek soha semmi közük nem volt a jobboldalhoz, ám a kiszuperált reformértelmiség ámokfutását is dermedten nézik. Fölháborodottan reagálnak, ha valaki kritizálni merészeli a szárszói gerontokráciát. Senkit nem tolerálnak, aki nem pontosan olyan, mint ők." " nepszava.hu|2014. jan 08. 17:31 Információink szerint az Együtt-PM vezetője a múlt héten találkozott Fischer Iván lakásán Bitó László író, orvoskutató mellett többek között Heller Ágnes filozófussal, Konrád György íróval, Radnóti Sándor esztétával, Parti Nagy Lajos és Závada Pál írókkal. Egyebek között az ő javaslatukra döntött Bajnai Gordon hétfő reggeli bejelentése mellett." Vagyis ahogy sejthető volt, a szárszói gerontokrácia zsarolta be/ki a megállapodást. A szárszói gerontokrácia úgy képzelte, hogy ez a fajta Népfront, amelyik Gyurcsányt, Fodort, Kunczét is magába foglalja széles tömegek számára lehengerlően vonzó lesz! Éppen fordítva történt: A korábbi hívek jelentős része most a Jobbikot támogatta!
Ellensúly
2014. november 03. 18:30
Az Orbán-rendszer számodra nyilván kíméletlenebb a Kádár-rendszernél, hiszen ott megvoltak a privilégiumaid, nyugati utazásra jogosító útlevelet kaptál, miután a sógorodra rászabadítottad a hatóságot.
Senye Péter
2014. november 03. 18:24
"... akiken látszik, hogy ők nemcsak egy pozícióért, hanem a dologért magáért mennek mérkőzni" - na ne.
skorpio
2014. november 03. 17:44
Az értelmetlenségi szakértelmeddel, juttattátok oda a baloldalt, ahol most nyomorog. További jó munkát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!