Mégsem szeretjük Ferenc pápát?

2014. november 17. 10:40

A katolikus hagyomány alap, de nem azonos a Szentlélekkel. Márpedig megújhodást (nem modernséget!) csak a Lélek generálhat. Kérdés, hogy sikerül-e ezt Ferencnek megértetnie a papsággal, a hívekkel.

2014. november 17. 10:40
Kóczián Mária
Talita

„Egy magyar katolikus tehát máshogy éli meg a katolicizmust, mint egy másik magyar katolikus, de alapvetően máshogy, mint egy dél-amerikai, egy nyugat-európai, egy indonéziai vagy egy afrikai. Ez a különbözőség az, ami a rendkívüli szinódus után nagyon, de nagyon nyilvánvalóvá vált. Újra feltárult, hogy milyen óriási és milyen sokoldalú a Katolikus Egyház. (...)

De visszatérve a helyi színekre: nem véletlen, hogy Nyugat-Európában, különösen Franciaországban élesen válik el a tradicionalista irányzat. Az 1945 után kibontakozó szociális piacgazdaság, a fogyasztói társadalom messze nagyobb kárt okozott ott a katolicizmusnak, mint nálunk a kommunizmus. Nekünk ebből az időből megvannak a mártírjaink, az üldöztetés glóriája, megrendülés a csodálatos emberi áldozatokon, a bátorságon, hogy hányan mégis kitartottak! Mi van nekik? Fűtött templomok, fellazult törvények, a liberalizmus kísértése. Ebben a helyzetben sok fiatal tér vissza az egyházba a szekularizált világból azzal a vággyal, hogy ez legyen nagyon más. Ne csak a lélek útja legyen más, hanem a külsőségek is! Nem véletlen, hogy a tradicionalista, fundamentalista irányok ott a legnépszerűbbek. Talán az sem véletlen, hogy a »pápai lazában« járó II. János Pál után a német Benedek újra elővette a régi ruhákat, és az sem véletlen, hogy az argentin Ferencnek ezekre nincs szüksége. Mint ahogy a lengyel II. János Pálnak sem volt. Egyikük sem úgy élte, éli meg, hogy az Egyháznak a világtól való különbözőségét kéne artikulálni, reprezentálni. Ferenc nem is csinál nagy titkot belőle, hogy a tradicionalizmust nem tartja megfelelő útnak.

Hiába tűnik úgy, hogy a fiatalok kaphatóak a tradicionalizmusra, és lehet, hogy arányosan sokan is vannak, de a múltba visszalépés egészen egyszerűen nem fog tudni életet lehelni – a pesszimisták szerint a kihalás útján elindult – nyugati katolicizmusba. Igen, van »szent hagyomány«, de volt a Názáreti Jézus idejében is. A nyomába jövő legnagyobb apostol, Pál, a megtért bűnös zsidó nagyon jól tudta, hogy nem a mózesi tradíció lesz a kereszténység vivőanyaga. Ne botránkoztassatok meg másokat, ajánlja, ha azok esznek húst, egyetek ti is, ha ők nem esznek, ne egyetek ti sem... (Pál 1 Kor 10:31-33) Micsoda hatékony magatartás!

A katolikus hagyomány alap, de nem azonos a Szentlélekkel. Márpedig megújhodást (nem modernséget!) csak a Lélek generálhat. Kérdés, hogy sikerül-e ezt Ferencnek megértetnie a papsággal, a hívekkel. Végül is Jézus közössége sem volt nagy, mégis messze nagyobb volt a hatása, mint a zsidó szent hagyomány követőinek...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:40
"Egyikük sem úgy élte, éli meg, hogy az Egyháznak a világtól való különbözőségét kéne artikulálni, reprezentálni." Ez elég baj, ugyanis: "Ha e világból volnátok, a világ szeretné azt, a mi az övé; de mivelhogy nem vagytok e világból, hanem én választottalak ki magamnak titeket e világból, azért gyűlöl titeket a világ." Másrészt én sosem értettem, hogy modernisták miért gondolják, hogy a Szentlélek az elmúlt évszázadok alatt nem fújt, a hagyomány az valami mesterséges dolog, és nem az egyház szerves fejlődésének eredménye (mely Jézustól és az apostoloktól töretlen volt, egészen a '60-as évekig!) A "visszalépés" nem a múlt felé mutat, hanem a II. Vatikáni zsinat rombolását próbálja kiigazítani, folytatva az igaz formák használatát. Az pedig egyértelmű, melyik irányzat való a szentlélektől: a tradíció híveinek száma növekszik, az Immaculata ferencesek (voltak) az egyetlen robbanásszerűen növekvő szerzetesrend, míg a máshol alig van hívő, és a paphiány is jelentős. A modernizmus jórészt elvette azt a spiritualitást, ami a tradíció sajátja, és amire a híveknek szüksége van.
Sulammit
2014. november 24. 16:14
Ami az Ószövetséget illeti, azt, nem csak olvasni kéne, hanem értelmezni, megérteni is. Nem elég, hogy gyerekkorodban hittanra jártál. A hittani ismeretekben leragadtál azon a szinten. És siralmas, amilyen magabiztosan hirdeted a fejlődésképtelenségedet, taníthatatlanságodat, tudatlanságodat. Miért nem beszélgetsz a plébánosoddal, káplánoddal, ezekről a kérdésekről? Teljesen figyelmen kívül hagyod, hogy milyen igazságokat akar közölni Isten, a kezdetekről. Összekevered a keretet a héjat, a maggal! A keret is Isten sugalmazása, de azt a célt szolgálja, hogy megértsd a magot, vagyis a lényeget. Vagyis azt, hogy mi volt és nem azt, hogy hogyan volt. De te csak a héjat nézed, a bibliai képeket, és nem vagy hajlandó lemenni, bejutni a magig. Ez olyan, mintha a szállító eszközt, pl. a teherautót részesíted előnyben az áruval szemben. A rajta lévő áru nem érdekel, ami az életben maradáshoz szükséges, csak a teherautóval foglalkozol. Tudod, egy Ószövetséget tanító professzor 7 évig tanul a Pázmányon, aztán 2 évig Rómában, majd mindenféle kötelezők jönnek, doktori stb. Azután taníthat csak, és tanul tovább élete végéig folyamatosan. Ellenben te, a kicsik hittan tudásán megrekedve, ex katedra kijelented, hogy ez mind hülyeség, mert te tudod jobban. Halvány fogalmad sincs a Vízözön történetről, sem, és a szereplőikről sem, és a történet céljáról sem! Olvasd végig és a Ter. 10. fejezetét is. De a szerző "szemével" olvasd és értelmezd. Ő mit akar elmondani a történettel.
Sulammit
2014. november 24. 16:14
"Az akkori hívek számára nem volt érthetetlen a részben latinul tartott szentmise. Kis füzetkékben is ott volt a magyar fordítás." Tisztában vagy te azzal, hogy milyen nagymértékű volt az analfabéták száma abban az időben? "Természetesen tévedése ellenére" Milyen tévedéséről beszélsz? Olvastad valamelyik művét? Biztos, hogy nem. Egyetlen egyet sem. Az indexen levőket, meg pláne, hogy nem. Szóval melyik művében, műveiben tévedett Prohászka írd már nekem le. De ne másolgass, mert nem a más véleményére vagyok kíváncsi, hanem a tiédre. "Nem kisebb emberek vizsgálták meg ezen írásokat," Ki tudja ma már, hogy kik voltak ezek a "nem kisebb emberek?" De, hogy ki - nem volt - Prohászka Ottokár, azt tudjuk ennyi év távlatából is (156 éve született). Ezek a "nem kisebb emberek" nem mertek több munkáját indexre tenni, pedig szerették volna, mert a közvélemény Prohászka mellé állt ezekkel az emberekkel szemben. Ezek a "nem kisebb emberek" egy nagy és szent emberrel szemben gyakorolták a gőg bűnét. 1911-ben feljelentették! Ő egy lánglelkű püspök volt. Gondolom, hogy nincs meg neked, sem Szabó Ferenc SJ, sem Mózessy Gergely könyvei, tanulmányai Prohászka Ottokárról. Akkor javaslom olvasd el X. Piusz és Prohászka Ottokár összeütközése - Magyar Tudomány cikket itt a neten. Csak, hogy tudd, miről beszélsz. "Istenért lángolt a lelke, - de akiknek vele együtt kellett volna lángolniuk, azok elárulták, megrágalmazták és bajba sodorták. Akik támadták - és támadják ma is, - nem tudnak azonosulni világos tanításával, máig érvényes igazságaival, Istent embert, hazáját, Egyházát, szerető és szolgáló gondolataival. Nem értik magasabb rendű képességeit, szellemi-lelki nagyságát. Nem tudunk szembeszállni ezzel a szellemi-lelki-jellembeli törpeséggel, hogy megvédjük Prohászka nagyságát, megmutassuk igazi alakját. Nincs értelme vitázni a tévedések, at ideológiai gyűlölet ellenében. Azokkal az értékekkel kell nekünk a mai világ ébresztőivé, apostolokká lennünk, amelyeket a lánglelkű püspök is képviselt." Spányi Antal Igen Prohászka engedelmesen fogadta az indexet, de lelkileg, egészségileg bele is roppant. Csak az igazság kedvéért írom, hogy nehogy már el bagatellizáld ezt az eseményt.
Sulammit
2014. november 24. 16:14
Te a Katolikus Egyház tanítását, hogy mered a hozzászólásaid "gyalulásának" bélyegezni? Ne legyél ennyire öntelt! Ki a fenét érdekel a személyed? Ezek TANÍTÁSOK, nem gyalulások és nem rólad szólnak ne áltasd már magad, hanem neked szólnak, nem a személyednek, hanem annak, hogy nem megengedhető, hogy egy magát katolikusnak nevező ember téveszmékkel szórja tele ezt a keresztény fórumot. Az iskolában is csak azért hagytad magad "gyalulni", mert 18 évig kötelező volt? Azt észrevettem, hogy hiába való a tanításod, mert lepereg rólad. Olyan vagy, mint a kavics. A vízben áll, de a víz nem hatja át. Nem lesz belül vizes. Nem hat át téged az Úr szava, csak felületesen érint meg. És azt is gondosan letörölgeted magadról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!