Válasz egy zöld trollnak

2014. november 04. 10:58

A fene sem akar olyan világban élni, ahol sötétedéskor a hátat görbítő kemény napi munka után, egy szál gyertya mellett eszi a család a kását, ahol az asszonyok tucatnyi gyereket szülnek (ha túlélik).

2014. november 04. 10:58
Ansinn
Kapitalizmus

Az ő gondolatmenetét lekoppintva: a fene sem akar olyan világban élni, ahol sötétedéskor a hátat görbítő kemény napi munka után, egy szál gyertya mellett eszi a család a kását, ahol az asszonyok tucatnyi gyereket szülnek (ha túlélik), de az apák két éves korukig a nevüket sem tartják érdemesnek megtanulni, mert nagy valószínűséggel úgysem érik meg a születésnapjukat. (Könnyű ám akkor utálni a gyógyszeripart és ellenezni a védőoltásokat, amikor körülöttünk mindenki beoltatja a saját kölkét, és így nem kell attól félteni a saját szemünk fényét, hogy elkapja a torokgyíkot, vagy a skarlátot.) Szép dolognak tűnik a nagycsalád, de megkérdezte erről valaki a sokadszülötteket is, akik azért léteztek, hogy saját családot nem alapítva agglegényként, vénlányként szolgálják az elsőszülött örököst és az övéit?

De hagyjuk a csúf múltat, amikor gépek helyett emberek szolgálták a tehetősek kényelmét! Ma sem ott a legrosszabb az élet, ahol magas az egy főre jutó GDP. (…)

Az »Állítsátok le a növekedést!« jelszó valódi jelentése: nehogy már a sok csóró úgy akarjon élni, ahogy én! Áramot, tiszta vizet az afrikaiaknak? Kényelmes otthonokat az ázsiaiaknak? Még mit nem! Képesek volnának konkurenciát támasztani nekünk, így is alig tudjuk exporttámogatásokkal megvédeni tőlük a versenyképtelen mezőgazdaságunkat, még az iparunkat, szolgáltató szektorunkat is fenyegetnék? Innováljunk, legyünk kreatívak a vezető helyünk megőrzésért? Az erőfeszítést igényelne. Pusztuljon csak a sok fekete, sárga kölyök tiszta víz, hűtve tárolt élelmiszer, gyógyszerek nélkül! Terjedjen csak a fertőzés a zsúfolt kis lakásokban élők között! Egy-egy éhínség is belefér, tiltsuk a GMO élelmiszert, mert még jóllaknának és veszélyeztetnék az elért pozícióinkat.

Hiszem, hogy mi, akik a vállalkozásban, a szabad kezdeményezésben, a folyamatos technikai és társadalmi innovációban látjuk a jövőt, semmivel sem vagyunk rosszabbak a sötétzöldeknél. Nem vagyunk azonban olyan nagyképűek, hogy azt higgyük: mi formálhatjuk a bolygónk ökoszisztémáját. Szerintünk az jóval nagyobb és bonyolultabb rendszer annál, járja a saját fejlődési útját, aminek mi csak része vagyunk. A mi dolgunk az, hogy alkalmazkodjunk hozzá és változásaihoz.

És erre nem az állami szabályozás, rendeletek, tiltások rendszere lesz alkalmas, hanem az alkotó ember, aki megtalálja a felmerülő – az előre látható – problémákra a megoldást. Ha hagyják. Ha nem, akkor van egy újabb megoldandó problémánk. Azzal is foglalkoznunk kell.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2014. november 04. 19:25
Ki ez a faszkalap, aki ennyi baromságot egy szösszenetben össze bír hozni? Cáfolni sincs értelme egyetlen szavát sem, akkora kretén. Gondolom ezt a mandi kattintásszámért szemlézte, de sajna a nagytöbbség fogalmatlan e tárgykörben.
tango47
2014. november 04. 18:40
" Nem vagyunk azonban olyan nagyképűek, hogy azt higgyük: mi formálhatjuk a bolygónk ökoszisztémáját" Mi ez a szerénység? Dehogynem! A felesleges holmik gyártásával, a beépített selejtezési határidőkkel, a javíthatatlan kütyükkel a szemetet gyártjátok, amibe szép lassan belefulladtok velünk együtt!
Pinter68
2014. november 04. 16:22
Az eleje nagyon cinikus, de vitathatatlanul igaz. Az a kijelentése viszont, hogy ne lennénk hatással a bolygónk ökoszisztémájára erősen megkérdőjelezhető. Ellentétben az ezen a téren viselt felelősségünkkel, itt a világ fejlettebb felén. Még akkor elvárható tőlünk a felelős viselkedés, ha egy komolyabb vulkánkitörés jobban meg tudja változtatni a Föld klímáját, mint 200 év emberi tevékenység.
Berecskereki
2014. november 04. 12:40
Nagy tehetségre vall, hogy ennyi ellentmondást sikerült négy oldalba - diagramokkal együtt - belesuvikszolni. ;-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!