Civilek vagy lobbisták?

2014. október 16. 14:50

Napjainkban viszont azt tapasztaljuk, hogy ezek a „civil” szervezetek nem egy diktatúra lebontásában segédkeznek, hanem egy demokráciában ideológiai, sőt politikai célok lobbistáiként tevékenykednek, gyakorta számottevő tagság és önkéntes munka nélkül.

2014. október 16. 14:50
Szőnyi Szilárd
Reflexió

„Itt van mindjárt az elnevezés: valóban »a« civilekről beszélhetünk, amikor az érintett szervezetekről szólunk? Merthogy a köznyelvben – de a vonatkozó szakmai terminológia szerint is – azokat a társulásokat nevezzük így, amelyeket polgárok önkéntesen hoztak létre, gyakorta széles, akár többtízezres tagsággal, egy sajátságos, általuk fontosnak tartott célra. (...)


A Norvég Civil Alap pénzeit elosztó magyar alapítványok ráadásul nem annyira alulról szerveződnek, mint inkább egy világméretű hálózat hazai képviseleteiként (is) működnek, és sok esetben a Soros György amerikai milliárdoshoz kapcsolódó támogatásokból (is) élnek. (...)

Napjainkban viszont azt tapasztaljuk, hogy ezek a »civil« szervezetek nem egy diktatúra lebontásában segédkeznek, hanem egy demokráciában ideológiai, sőt politikai célok lobbistáiként tevékenykednek, gyakorta számottevő tagság és önkéntes munka nélkül. A nyugati országokban trendinek minősülő szervezetek ugyanis a liberális világ slágertémáit »zenésítik meg« az abortuszhoz való »jogtól« a családon belüli erőszakig, a feminizmustól a homoszexuálisok jogvédelmén át a rasszizmus elleni harcig. Természetesen ezen csoportosulásoknak is helyük van a nap alatt, csakhogy hiba volna az ennél ezerszer sokszínűbb civil világot velük azonosítani.

Már csak azért is, mert bár előszeretettel nevezik magukat ngo-nak (non-governmnental organisation=nem kormányzati szervezet), mintha egyes kérdésekben át akarnák venni a kormányok szerepét, és befolyást próbálnának gyakorolni a választott népképviseletek feje felett. Erről tanúskodnak azok a kampányok, amelyek immár az ENSZ-ben vagy az Európai Unióban is hivatalos politikává válnak, legyen szó a »homofóbia« elleni harcról vagy a nők társadalmi és családi szerepének »újragondolásáról«.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisalex
2014. október 16. 20:36
nem értem. kiknek lehetnek csak ideológiai és politikai céljai? ez nincs megengedve mindenkinek? hol nincs megengedve?
Agricola
2014. október 16. 19:03
"Mintha egyes kérdésekben át akarnák venni a kormányok szerepét, és befolyást próbálnának gyakorolni a választott népképviseletek feje felett." Egyes külföldről pénzelt csoportok meg akarják végzetesen gyöngíteni a magyar államot, ki akarják csavarni a döntés jogát a legitim szabad választásokon felhatalmazottak kezéből bizonyos ismeretlen személyi összetételű, de mérhetetlenül jóságosnak lefestett csoportocskák javára. Ki nem mondott, de gyakorlati céljuk az, hogy mondjunk le a képviseleti demokrácia rendszeréről, a felelős kormányzásról. Ha a képviseleti demokráciára gondolnak, ahol szabad választásokon a választóktól felhatalmazást kapnak a kormányzásra valakik, akkor ezeknek a külföldről pénzelt NGO-knak agyát azonnal elönti a vörösköd és a gyanú sötét árnya. Ilyenkor semmiféle alap, vagy bizonyíték nem szükséges nekik ahhoz, hogy balhiteiket, vad kényszerképzeteiket, látomásaikat valóságnak képzelve, diktatúráról hablatyoljanak. A képviseleti demokrácia rendszere utálatos az ilyen NGO-kba szervezett anarchistáknak, akik abban érdekeltek, hogy az állam legyen erőtlen. Zavaros időkben, végzetesen meggyengült állam esetében az államot és gyengébb embertársaikat következmények nélkül lehetett fosztogatni. Akik trükkök százaival fosztogatták a meggyengült államot és gyengébb embertársaikat, ma Magyarországon megpróbálnak a leges-legdemokratikusabb lények álruhájában tetszelegni.
tango47
2014. október 16. 18:48
Már a nagy demokráciában (usa) is únják a "civilek" felforgató tevékenységét. Egy kis Guantanamo és mindjárt rend lesz.
berzsian56
2014. október 16. 16:51
Beon beon, ez így igaz , ahogy mondod. Én egy kicsit tovább is mennék. Ezek a magukat "jogvédőnek" nevező csápolók, akik egy jól behatárolható politikiai oldal alig álcázott nagypofájú ágensei, akik különös módon sosem a többségi társadalom érdekeit, hanem valami elnyomottnak hazudott kisebbség jól felfogott üzleti érdekeit képviselik, miközben Teréz anyát játszanak. Ezek bizony zsebesek, mégpedig vastagon. Alig különböznek az éppen bíróság elé állított Gyermekrák Alapítvány üzleti alapon működő vezetőjétől. Éppen úgy a haszonra ,a népszerüségre hajatanak, talán annyival veszélyesebbek, hogy a magyar társadalom alapértékeit igyekeznek szétverni. Fizetett ügynökök, akiknek vajmi kevés köze van a civil szférához, de annál több a Soros Györgyökhöz, meg a hozzá köthető barancshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!