Sürgősség magyar módra

2014. október 20. 09:03

Itt azért alapvető hibák vannak a rendszerben. Nem kell azon csodálkozni, ha a benne dolgozók frusztrálttá, kiégetté válnak. A rendszerhiba nem pénzkérdés.

2014. október 20. 09:03
Jakab-Köves Gyopárka
reposzt

„Az ember először nagy reménységgel várja, hogy kinyílik az ajtó, és végre beadhatja a papírját. Ez eltart egy ideig, s mivel ujjam erősen vérzett, a cukorszintem meg valahol a padlón, úgyhogy leültem. A papír végül mégis bekerült. És vártunk, és vártunk, és vártunk. Aztán szólítottak, s kiadták az ukázt, hogy menni kell röntgenre. Amikor hitetlenül magyarázkodni kezdtem, hogy egy vágás van az ujjam hegyén, az ápolónő megvonta a vállát. »A doktor úr így látta jónak«. Természetesen »doktor úr« nyilván ezt az általános röntgen-parancsot, amit mindenkinek kiosztott, mély pszichológiai tudással tette, hiszen így legalább egy ideig foglalkoztatva voltunk. Újra papírbeadásra vártunk, újra toporogtunk egy ajtó előtt, újra figyeltük, kit mikor szólítanak. S legalább kicserélhettem vértől lucskos kötésemet, s elkértem a papírvattát. Persze elvileg nem dobhattam be a röntgen helyiségben található kukába a véres gézt, mivel az veszélyes hulladéknak minősül, s azt javasolták, majd a vizsgálóban kérdezzem meg, hová dobhatom. Most mit gondolnak, hová tettem?


Miután egy fekvő betegre eszméletlen gipszmennyiség került, végre sorra kerülhetett az a jó kedélyű bácsi, aki egy darabot a láncfűrésszel levágott ujjából. »A doktor úr úgy látta, hogy még mindig túl nagy ez az ujjam, úgyhogy egy kicsit még elvágott belőle«, újságolta nevetve. Úgy éreztem, a hajam égnek áll. Elengedik ezt az embert ilyen sápadtan, hogy menjen haza egyedül? De elengedték, és talán a jó kedélye hazasegítette ájulás nélkül.

Egy fiatalember a családjával épp az egészségügy és a társadalom mizériáit tárgyalta. Nyilván igaza volt, de ez az előbbre jutásban nem segített. A betegtologatók barátságosan jöttek-mentek, egyikőjük őszinte sajnálattal mondta, hogy nem lehet gyorsabban haladni. Egy orvos van jelenleg két osztályra. És valóban, én az orvost nem is láttam kijönni. Pedig egészen biztosan nem lazsált. Az ápolónők úgy csusszantak be az ajtón, nehogy szóvá tegyék a várakozási időt. Amikor egyikőjük, egy molett fiatal nő kilépett, mert láthatólag végezett az aznapi munkával, szégyenkezve és sajnálattal nézett végig rajtunk, s úgy köszönt el: »jobbulást!« (...)
 
Nem az egyetlen ott szolgáló orvos tehetett róla, hogy a sürgős eset egy fél nap alatt kerül csak a szeme elé. Nem is az ápoló személyzet, akik kimondottan türelemmel és emberséggel beszéltek a betegekkel. Itt azért alapvető hibák vannak a rendszerben. Nem kell azon csodálkozni, ha a benne dolgozók frusztrálttá, kiégetté válnak. A rendszerhiba nem pénzkérdés. Olyan ez, m int a WC, a vadi új sürgősségin. A mosdórészben táncolni lehetne, csak éppen a WC használhatatlan egy sérült, vagy beteg ember számára. Drága pénzen készült, volt mögötte anyagi fedezet, technológia, külföldi minták. Csak éppen a tervezőnek kellett volna egy kicsit az eszét és a jóérzését használnia. De ha ez a sürgető kérdés oly gyors elintézés alá került, mint amilyenben a sürgősségi betegellátásban az dia érkező sérültek és betegek részesülnek, akkor még előfordulhat az is, hogy a haladás útjába a halódás lép.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2014. október 20. 15:55
"Itt azért alapvető hibák vannak a rendszerben." Igen, pl. a triázs hiánya. A poszt alapján nem a mi megyei intézményünk. Huh. (A wc-s dologban teljesen igaza van. Magyarország kedvenc autója a 712-es (hét-tizenkettes:) BMW.:)
orion
2014. október 20. 13:37
Nekem is vinnem kellett nagyon idős rokonomat a sürgősségire, tábla tájékoztat, hogy hányan vannak előtted (97), ebből mennyi az azonnali, a sürgős, a ráérős, a halasztható.És mennyi a még be nem sorolt.(a fele kábé) Összesen ha 5 volt azonnalira és sürgősre, a többiek nagyjából azonos kórképpel várakoztak. Elesett, eltörte, elvágta, fáj itt-meg ott. Nyilván egy vágás az ujjon messze nem ugyanaz, mint egy nyílt lábszártörés vagy egy infarktus. Persze mindenkinek a saját baja a legfontosabb, de tessék már cseppet belátónak lenni. Miért kellene a poszt tolót előre venni? Vágja el akkor a kezét, ha nincsenek sokan.
narmer
2014. október 20. 12:40
Édes istenem. Mijafenét vár az egészségügytől ez a sügér. Zsufoltság, kényelmetlenség, várakozás.DE, ha teheti elmondja hogy az orvosok mekkora disznók, és micsoda pénzeket vágnak zsebre.Senkit nem zavar hogy a közalkalmazotti orvosi státusz a fékje minden normális orvosi keresetnek.Ha jól értettem egy kis vágás volt az ujja hegyén? Vértől lucskosan, ahhh
Ígymegyez
2014. október 20. 09:32
Szerintem a magyar eü. helyzetről kifejezetten pozitív képet festett. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!