Sokkoló, érthetetlen az internetadó

2014. október 28. 16:07

Bármilyen formában elutasítjuk az internet megadóztatását. Egyszerűen rossz üzenet a fogyasztók, rossz üzenet az innoválni akaró vállalatok és persze az internetszolgáltatók felé is. Interjú.

2014. október 28. 16:07
Christopher Mattheisen
Portfolio.hu

Már-már úgy tűnt, hogy a magyar kormány és a telekommunikációs cégek viszonya kezd javulni, erre szépen belerondított a képbe az internetadó.

Nagyon kellemetlen meglepetés volt ez, és valóban nem csak a Magyar Telekomnak, hanem általában a távközlési iparágnak. Értetlenül állunk az internetadó terve előtt, már csak azért is, mert az indoklás pontatlan, ellentmondásos. A jogszabály-tervezet megjelenését követően, szerdán egy egyeztetésen arról tájékoztattak minket, hogy az adó kiterjesztésére azért van szükség, mert a vártnál kevesebb lett az adóbevétel a távközlési adóból. A kormány szerint a beszédforgalom átterelődik az adatszolgáltatások irányába, a mi számaink azonban mást mutatnak. A távközlési adó bevezetését követően nem lett alacsonyabb a hang- és az sms forgalom, így az adóbázis sem szűkült. Az internet alapú kommunikáció gyorsan terjed, ez tény, de ez pont azt jelenti, hogy mi forgalmat, így bevételeket is veszítünk olyan alkalmazásokkal szemben, mint a Viber, vagy a WhatsApp, ezért sem értjük, miért az internetszolgáltatókat adóztatják meg.

De vannak ennél nagyobb problémák is a tervezettel kapcsolatban. Magyarországon még csak most kezdődik igazán az internet-éra, ha most, már a folyamat elején megadóztatjuk az internet-forgalmat, akkor az egész ország jövőbeni növekedését, versenyképességét korlátozzuk. Gyakorlatilag minden szereplőt arra kényszeríti rá az adó, hogy korlátozza az internet-forgalmát, a világ azonban az ellenkező irányba megy. Olyan technológiai újítások elterjedésének küszöbén állunk, mint a felhő szolgáltatások, az elkövetkező években exponenciálisan növekvő gépek közötti kommunikáció avagy a »dolgok internete«, ezek az innovációk mind használják a világhálót. A Netflix, vagy az innovatív magyar startup, a Prezi is felhő szolgáltatásokat használ, ezeket az innovációkat is megfojtaná Magyarországon a netadó. Egyszerűen érthetetlen az internetadó bevezetésének a terve. (...)

Az internetadó fényében újra megkötné a partnerségi megállapodást a kormánnyal?

Hajlandóak vagyunk felgyorsítani az infrastruktúra-fejlesztéseket, de csak bizonyos feltételek mellett, ilyen például a szabályozási és adópolitika felülvizsgálata. Utóbbi esetében azonban nem arra számítottunk, hogy újabb adóterheket, hanem pont ellenkezőleg, hogy bizonyos enyhítéseket vezetnek be. (...)

Létezik olyan megkötés, amely mellett a Magyar Telekom nyitott az internetadóra, vagy bármilyen formában elvetik a bevezetését? Rogán Antal például arról beszélt, hogy a bevételek egy részét pont a szélessávú internet fejlesztésére használnák fel.

Ebben a kérdésben határozott az álláspontunk. Bármilyen formában elutasítjuk az internet megadóztatását. Egyszerűen rossz üzenet a fogyasztók, rossz üzenet az innoválni akaró vállalatok és persze az internetszolgáltatók felé is. Az internetadó egyszerűen minden szereplőt arra ösztönöz, hogy korlátozza az internet-forgalmat. A vállalatok sem egy olyan országban akarnak majd fejleszteni, ahol mindenféle konzultáció nélkül, komoly, destruktív lépéseket hoz a kormányzat, ennek a folyamatnak is komoly hatásai lehetnek az ország növekedési kilátásaira. Az infrastruktúra fejlesztését, az internet elterjesztését pedig inkább a szolgáltatókra kellene bízni, az állami beavatkozás csak torzítja a piaci szereplők viselkedését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2014. október 29. 00:25
A háború után a németek, kitakarították, négyhatalmi jóváhagyással a közéletből, a Nácikat. Teljesen világos ,hogy a két fajta nácizmus, tökéletesen azonos - elveiben és módszereiben is. Olvasgatva az itt kommentelő , vörös náci hívők, fröcsögő gyűlölettel teli hozzászólásait- van itt munka dögivel. Neveket, munkahelyet, a Kádár rendszerben- neki vagy az szüleinek betöltött szerepét tisztázni, választó jogot elvenni, közéletből kitiltani. MERT - Ha ez akkor demokratikus volt- akkor most is az.
komondor
2014. október 28. 20:47
Orbán takarodj!!!
Anton Chigur
2014. október 28. 18:12
Sajnálom Chris. Azt hittétek, hogy ha lefeküsztök a fidesznek, akkor majd rendben lesz minden? Hát tévedtetek. Igazából megérdemlitek. Zsarolókkal, gengszterekkel, korrupt, adócsaló gecikkel nem tárgyal az ember.
balbako_
2014. október 28. 18:01
Ha ezt az adót egyenesen az emberekre vetik ki az EU, az USA és maga Christopher Mattheisen is boldog. Hát egy túróst! Mindenki adózik ők vajon miért nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!