Elfogadhatatlan rendőri akció a Norvég Civil Alapot kezelő alapítványok ellen

2014. szeptember 09. 12:37

A tegnapi rendőri fellépés elfogadhatatlan és azt mutatja, hogy a magyar kormánynak célja, hogy a vele szemben kritikus nem-kormányzati szervezetek tevékenységét ellehetetlenítse.

2014. szeptember 09. 12:37
Vidar Helgesen
norvegia.hu

„A magyar hatóságok a tegnapi rendőrségi akcióval megmutatták, hogy a civil társadalom zaklatása tovább folytatódik, és hogy nem áll szándékukban a Norvégiával kötött, az EGT és Norvég Alapok működésére vonatkozó megállapodásokat betartani.

Tegnap reggel a magyar készenléti rendőrség akcióba lépett az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában. Ez az alapítvány a vezetője annak a konzorciumnak, amely Norvégia, Izland és Liechtenstein megbízásából az EGT és Norvég Alap magyarországi civil szervezeteknek szánt támogatásait kezeli. A rendőrség ezt követően más szervezeteknél és magánszemélyeknél is házkutatást tartott, melynek során többek között a Norvég Civil Alap programmal és az általa támogatott projektekkel kapcsolatos iratokat és informatikai eszközöket is lefoglalt.

Az ügy háttere, hogy a magyar kormány Norvégiát a magyar belpolitikába történő beavatkozással vádolta meg. Ezt követően a magyar hatóságok szerződésszegő módon a Norvég Civil Alap egyoldalú vizsgálatát rendelték el, valamint az alapokat kezelő alapítványokat bűncselekmények elkövetésével vádolták meg.

A tegnapi rendőri fellépés elfogadhatatlan és azt mutatja, hogy a magyar kormánynak célja, hogy a vele szemben kritikus nem-kormányzati szervezetek tevékenységét ellehetetlenítse. Azt is jelzi, hogy a magyar kormány eltávolodott a demokráciára és az emberi jogok tiszteletére épülő közös európai értékektől.

A magyar hatóságok által indított audit nem felel meg azoknak a megállapodásoknak, amelyeket Magyarország Norvégiával az EGT és Norvég Alapok végrehajtásával kapcsolatban aláírt. A megállapodásban egyértelműen lefektettük, hogy a Civil Alap végrehajtásáért és ellenőrzéséért a donor országok felelősek. Mint azt már korábban bejelentettük, a következő auditot Izland, Liechtenstein és Norvégia az ősz folyamán tervezi lefolytatni 13 ország, köztük Magyarország hasonló Civil Alapja vonatkozásában. A magyar kormány felé azt is jeleztük, hogy várjuk részvételüket ezen audit során.

Tavasz óta azonban jelentősen megnőtt a magyarországi Civil Alap kezelőjére gyakorolt nyomás azáltal, hogy a hatóságok érzékenynek minősülő adatok átadását követelték, mert elégedetlenek voltak a támogatásra kiválasztott projektekkel.

A program olyan kezdeményezéseket támogat, melyek a demokratikus értékek erősítését, a kisebbségek és sérülékeny csoportok jogainak érvényesülését szolgálják. A magyar kormány többek között azt sérelmezte, hogy a Civil Alap támogatásából olyan szervezetek is részesültek, mint a korrupció ellen harcoló Transparency International, a Társaság a Szabadságjogokért, vagy az oknyomozó újságírással foglalkozó Asimov Alapítvány.

Május 9-e óta Norvégia, Izland és Liechtenstein felfüggesztette az EGT és Norvég Alapok kifizetéseit Magyarország felé. Ez azonban nem érintette a Civil Alap, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást támogató program kifizetéseit, ezen programok végrehajtásáért ugyanis nem a magyar hatóságok felelősek.

A magyar kormány teljes mértékben tisztában van azzal, hogy melyek a kifizetések újraindításának feltételei. Ezek között az is szerepel, hogy a magyar hatóságok hagyjanak fel a támogatásainkat kezelő civil szervezetek zaklatásával. A tegnapi akció azt jelzi, hogy a magyar kormány célja a civil társadalom függetlenségének felszámolása.

A jelenlegi időszakban (2009-2014) az EGT és Norvég Alapok keretében Magyarország mintegy 153 millió euró (45 milliárd forint) támogatásban részesül, melyből a Civil Alap kb. 13,5 millió eurót (4 milliárd forint) tesz ki. A teljes összegből mintegy 129,8 millió eurót érint a kifizetések felfüggesztése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. szeptember 09. 22:47
Nem tudom, a norvégnak hogy tetszene, ha egy idegen kormány által pénzelt civil szervezet támadná módszeresen otthon a kormányukat?! Bár ki tudja, ezek a Breiviket is csak akkor vették észre, amikor leöldösött vagy 70 embert...
lacipaci
2014. szeptember 09. 19:20
Új buzi érkezett az übertoleráns csak saját érdekeit néző norvég népből. A lövöldözős fiú nem az ő nevelésük eredménye? Ja és nem megyünk ejuba mer mi azt csinálunk az olajunkkal amit akarunk.
Réthy
2014. szeptember 09. 18:28
És mi van ha kiderül, hogy tényleg hűtlen kezelés történt? Bocsánatot fog kérni Vidar Helgesen és a többi rettegő?
hátakkor
2014. szeptember 09. 17:13
"A tegnapi rendőri fellépés elfogadhatatlan és azt mutatja, hogy a magyar kormánynak célja, hogy a vele szemben kritikus nem-kormányzati szervezetek tevékenységét ellehetetlenítse. " A törvény mindenkire egyformán érvényes. Kommunistákra tízszeresen, százszorosan..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!