A felsőoktatás bajairól és a megoldási lehetőségekről

2014. szeptember 10. 12:46

Érdemi változtatások híján a jelenlegi struktúrában egy forinttal sem tennék többet a saját szektoromba. Utána viszont annál inkább.

2014. szeptember 10. 12:46
Veress József
Válasz.hu

Ha a diagnózis nem áll messze a valóságtól, a változtatás különösen nehéz. Az intézményrendszer szűkítése elkerülhetetlen, ami viszont nem jelent egyet a hallgatói létszám érdemi csökkentésével, amennyiben van elég felsőoktatás-érett jelölt. A mindenkori kormányzati nyilvános oktatási stratégia - volt, van ilyen? - igenis meghatározhat képzési irányonként keretszámokat, és a vázolt okok miatt csökkentheti az állami oktatási szereplők számát. Az állami felsőoktatási intézmény autonóm, de nem szuverén.

2010-től érezhető ilyen kormányzati szándék, de az eszközök mögöttesek, legyen szó akár az egyre bürokratizálódó pályáztatási és minősítési rendszerekről, akár a kancellári poszt bevezetéséről. Ideig-óráig elodázható az önkormányzati intézményvédő erőkkel történő konfrontálódás, de az idő vészesen fogy. A közösségi főiskolák rendszerbe állítása hasznos kiút lehet a vitában.

A mai ellenzéki erők „szakértői” sokszor kántálják: a jelenlegi kabinet sok tízmilliárd forintot vont ki a szférából, s kivérezteti a felsőoktatást. Érdemi változtatások híján a jelenlegi struktúrában egy forinttal sem tennék többet a saját szektoromba. Utána viszont annál inkább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. szeptember 10. 14:33
Csak a lényeg maradt le a szemlézésből íme: "Az elmúlt negyedszázadban alaposan kiterebélyesedett felsőoktatás összességében egyre kevésbé képes a kettős feltétel teljesítésére. Erős kivételek vannak, de a trend egyértelmű. Az oktatók jelentős része - különböző okok miatt - nem képes egyszerre szakmai és emberi, netán műveltségi mintát mutatni, a hallgatók egyre nagyobb része pedig képtelen az érdemi befogadásra, hiszen már a korábbi iskolafázisokban sem volt erre felkészítve. Éppen ezért egyre kínosabb az igazán versenyképes tanároknak és diákoknak a felsőoktatás világa. Mindenki tudja, hogy valahol, valamikor az a bizonyos fonal elszakadt, és most megy az egymásra mutogatás. A keverés-kavarás világában pedig azonnal megjelennek a politika mindenben egymásnak feszülő elszánt harcosai. Ez a helyzet nálunk legalább másfél évtizede, a több szempontból is értelmetlen úgynevezett bolognai folyamattal megspékelve. Ebben a közegben érthetően elszaporodnak a nem teljesítményorientált viselkedési módok, úgy mint a csalások és a plágiumok, ez utóbbiak messze nem csupán hallgatói oldalon. Virágoznak az aktuális politikai protekciók oldalvizén felépülő karrierek - persze a „minőség” jegyében. Az intézmények vezetése különösen jó biznisszé válik, és igazi jellem, aki ennek ellenáll." És ezzel mélyen egyet tudok érteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!