Tartós többség

2014. szeptember 08. 15:13

A kétszer kétharmados győzelem nem valaminek a végét jelenti, hanem valaminek a kezdetét.

2014. szeptember 08. 15:13
Stefka István
Stefka István
Magyar Hírlap

A kötcsei találkozó beszélgetéseinek legfontosabb tanulsága az volt, hogy nekünk a saját utunkat kell járnunk, nem követhetünk semmilyen ideológiát. De ahhoz, hogy a saját utunkat járhassuk, meg kellett erősödnünk, és ehhez kellett rengeteg munka, bátor kiállás Magyarország érdekeiért, s olykor kemény ütközések is. Erről szólt 2006-tól 2014-ig a Fidesz–KDNP pártszövetség küzdelme az Európai Unióban és itthon. Az európai parlamenti választáson idén ez a jobboldali szövetség ötvenegy és fél százalékot ért el. A második világháború óta Európa történelmében ilyen arányú jobboldali győzelemre még nem volt példa. Országos és önkormányzati képviselői választásokon 2006 után hét győzelmet aratott a Fidesz–KDNP. Mégis miért sikerült, miért nyertünk? – tette fel a kérdést közönsége előtt Orbán Viktor. Mert az előző vereségekből helyesen vontuk le a tanulságokat, és az évtizedes politikai építkezés a jobboldali közösség stratégiai eredményévé vált – tette hozzá. Nyilvánvalóan ehhez párosult a baloldal szétesése nem kis jobboldali segítséggel. A baloldal azért omlott össze, mert az irigység politikájára épült. A baloldal hatalmi struktúrájának része lett az eladósítás, folyamatosan emelte a középosztály adóját, elvette a családosok adókedvezményét, a nyugdíjasok tizenharmadik havi nyugdíját. Horn és Gyurcsány felépített egy teljesítményhiányos országot az ellenőrizetlen segélyek rendszerével, bizonyos rétegek dologtalanságával. A rohamosan romló életszínvonallal azonban saját osztályukat, híveiket is maguk ellen fordították… 

Közben a jobboldal felépítette saját politikai rendszerét. A cél egy új, tartós többség létrehozása. A miniszterelnök úgy látta, hogy nem volt elegendő csak a híveket megnyerni, de rendszerbe kellett foglalni a baloldalelleneseket, s egy olyan új társadalmi érdekszövetség megszervezésére volt szükség, amely hosszú időre biztosítja majd a tartós többséget. A nyugdíjasokból, a középosztályból és az alsó rétegekből egy fenntartható rendszer épült fel. Ehhez járult az adócsökkentés, a gyerekek utáni kedvezmények, a nyugdíjellátás értékének védelme – alacsony infláció –, a rezsicsökkentés, a bankok elszámoltatása, megadóztatása, a devizahitelesek ügyének felkarolása, a közmunka rendszerének bevezetése, és sorolhatnánk tovább. A második kétharmados választási győzelem is bizonyítja, hogy a leszakadó rétegek is rájöttek arra, hogy érdekük a jobboldali kormányzás fennmaradása. A legfontosabb konklúziója a kötcsei párbeszédnek, hogy ez a széles érdekszövetség nemcsak még egy választás, de több választás megnyerésére is alkalmas lehet. Mert ez az összefogás elsősorban nem ideológiai alapokon jött létre, hanem tisztán praktikus alapokon. Jó lenne persze, ha ez mindenki számára gazdagodna nemzeti és szellemi értékek elfogadásával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2014. szeptember 09. 01:24
"teljesítményhiányos ország". Ja. Tartós tej.
Tintamin
2014. szeptember 09. 00:29
A másodszori kétharmad (44%) azt jelenti, hogy ez az ország menthetetlen. Hogy neki egy ún. Vezető kell, aki helyette gondolkodik, aki ellopja az adóját, és a haverok közt osztja szét, de megmondja, neki, hogy mit kell csinálnia. Mert a kétharmad megragadt a kommunizmus döntés-, gondolkodás- és kockázatmentes posványában, az sem baj, ha szegényedik az ország, csak szép szavak hagyják el az ő Vezetőjének a Szent Száját. Szervilizmus és a hűbéruralom, e kettőt sikerült a demokráciából kihozni. Megvolt a lehetőség, de az ország nem élt vele. Neki nem kellett a vállalkozási lehetőség, a kreativitás, a szabadság, csak a kiskapuk, az ügyeskedés, és a nyerészkedés, mások átverése lett a cél. 25 év után újra a 80-as évek jönnek. A mentalitás nem változott, Magyararország visszabutult.
A helység galagonya
2014. szeptember 08. 20:33
vén, takonygerincű, nyugger munkásőr stefka húzz el a faszba!
Wazze
2014. szeptember 08. 19:33
"hanem valaminek a kezdetét." Yep! Sztalinizmus...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!