Valahogy sosem elég, ami éppen van

2014. szeptember 11. 07:21

Emberek filléres órabérben százmilliós tételekben gyártják az eszközöket, amik hogy, hogy nem, szinte pillanatok alatt avulnak el, helyet és igényt teremtve az újabb stációnak.

2014. szeptember 11. 07:21
Muki
Fejlövés

Hangos pénzautomata. Az ember odamegy és pénzt vesz föl az ATM-ből. Nincs is ezzel gond, így megy ez, mondaná Vonnegut. Viszont teljesen érthetetlen módon minden ilyen művelet – ami ugye erőteljesen a privát szféra tartozéka – ötszáz méterrel arrébb is elképesztő publicitást kap. Merthogy minden egyes gomb lenyomása szinte szirénaszerű hanghatással jár. Ez ugye egy bankfiókban nem okoz gondot, még a késő esti órákban sem, hiszen csak kártyával lehetséges bejutni a helyiségbe. Ugyanakkor közterületen már más a helyzet, főleg a közlekedési csomópontoknál. És lássuk be, nem csak este. Ott áll az ember háttal mindennek, éppen a pénzügyeit rendezi, nyomkodja a gombokat és közben a környék összes rossz arcúfigurája értesül az eseményről. A jobbik verzió az, ha már az ügylet közben megindul a tarhálás – persze nem tudja az ember, hogy vajon ütésváltással ér-e véget a történet. Ugyanis benne van a pakliban. A rosszabbik meg tudjuk, mi. És ez nem anómia, hanem empíria. Nem a csipogás a gond. De mi a francért kell ilyen hangosan? 

Sosem elég, ami van. Elképesztő mennyiségben fejlődik a technológia – és ez jó dolog. Elég csak arra gondolni, hogy a keletkezett tudás micsoda lehetőségeket teremt mondjuk az egészségügyben, emberek százezreinek jobbá téve az életét. Viszont emberek filléres órabérben százmilliós tételekben gyártják az eszközöket, amik hogy, hogy nem, szinte pillanatok alatt avulnak el, helyet és igényt teremtve az újabb stációnak. Lehetőséget a mély zsebeknek vagy az eladósodásnak is. Nem, nem gondolom, hogy amárkák irányítják a modern, fogyasztani képes embert. Ez így ökörség. Erős befolyás persze van, és számos erre nyitott ösztönlény is, de ahány ember, annyiféle motiváció. És döntés.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2014. szeptember 11. 10:03
" Az ember odamegy és pénzt vesz föl az ATM-ből. Nincs is ezzel gond, így megy ez, mondaná Vonnegut." Nagyszerű...A nagyszerű Vonnegut "Az ötös számú vágóhíd"-ja (a Drezda 1945februári terrorbombázásáról szóló írás) juttata eszembe József Attila szavait: "" Jogállamban a pénz a fegyver. A hadviselés itt ma más. A hős a kardot ki se rántja. Bankó a bombarobbanás s mint fillér, száll szét a szilánkja. "" (1937. július, J.A.:"Gyönyörűt láttam")
marko11
2014. szeptember 11. 09:50
Ez a fogyasztói társadalom: keveseknek sok pénz, sokaknak sok (értelmetlen) munka és kevés pénz. A fogyasztói társadalom (is!) megbukott.
Anton Chigur
2014. szeptember 11. 08:25
Mi a tököm ez? valami tutiblog?
Legális, jövedéki term. marihuánát!
2014. szeptember 11. 07:40
"Viszont emberek filléres órabérben százmilliós tételekben gyártják az eszközöket, amik hogy, hogy nem, szinte pillanatok alatt avulnak el, helyet és igényt teremtve az újabb stációnak. " Ha a termékek tartósak lennének akkor bizony elbocsátani kellene. TÚL SOK AZ EMBER A FÖLDÖN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!