Újrapozicionálás a magyar kül- és védelempolitika területén

2014. szeptember 05. 13:50

Bár Juncker nem „vétózta meg” Navracsics jelölését (amire páran számítottak), a neki tetsző pozíciót nem lesz hajlandó odaítélni neki.

2014. szeptember 05. 13:50
Mészáros Tamás
DiploMaci

„A magyar kormány már korábban jelezte, hogy Navracsicsot az EU bővítéssel és szomszédságpolitikával foglalkozó kabinet élére pozicionálnák, amely – nevéből értetődően – az Unió és az azzal határos országok közti kapcsolatokért felelős, összekötve mindezt az esetleges bővítési stratégiák kidolgozásával. Magyarország ezirányú ambíciója nem véletlen, számunkra a kérdés kifejezett fontossággal bír, ugyanis a jelenleg hat EU-tagjelölt országból négy található a szomszédságunkban, a Balkánon (Albánia, Macedónia, Montenegró és Szerbia). Ahogy az a Bledi Stratégiai Fórumon is elhangzott, a régió beemelése az EU-ba olyan cél, amelyért minden ottani ország közösen fel tud lépni, a tervet nem árnyékolja be semmiféle múltbéli politikai/kulturális sérelem sem. Magyarország nem először próbálna meg hathatós segítséget nyújtani szomszédainak a nyugati integrációban: 2011 első félévében az ország EU-elnöksége során is első számú prioritásként kezelték Horvátország csatlakozásának elősegítését. Az ilyen lépések és esetleges sikerek ugyanis hosszú távon felhasználhatóak és eredményesen alakíthatják az ország külső kapcsolatait az adott régióval. A portfólió elvesztése ilyen szempontból kellemetlen hír a magyar külpolitika számára.

Milyen szakpolitikával fog tehát foglalkozni Navracsics Tibor? Egészen bizonyos válasszal még senki sem tudott szolgálni, több médiumban jelentek meg információk a jövőbeli EB-biztos lehetséges szerepéről, így felmerült a kereskedelmi tárca és anemzetközi fejlesztési pozíció is. Ami mindebből egyértelműen leszűrhető, hogy bár Juncker nem »vétózta meg« Navracsics jelölését (amire páran számítottak), a neki tetsző pozíciót nem lesz hajlandó odaítélni neki. Ezen lépése mögött azonban véleményem szerint nem szabad kicsinyes/személyes indítékokat keresni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2014. szeptember 07. 09:37
Mészárosnak fülig ér a szája, végre valaki belerúgott ismét a magyar politikába.Ó micsoda boldogság!
kuwiq
2014. szeptember 06. 11:00
Ez a"diplomaci" izé kb jelzi is a dolog komolyságát. Kíváncsian várom a "diplomaca" megjelenését.
gross
2014. szeptember 05. 16:09
Tegnap még a vámüggyel riogatott az euractiv; ahhoz képest mondjuk a nemzetközi fejlesztés még egész jó. A kereskedelem még jobb, de oda lehet, hogy van erősebb ember (Oettinger volt ezen a poszton a legújabb kiszivárogtatott lapon)
nisz
2014. szeptember 05. 14:14
Sajnos a magyar uniós biztos személyének és ténykedésének megítélése tele van aktuálpolitikával. Szerintem ez kifejezetten rontja hazánk unióbeli pozícióit. Azt gondolom, hogy ideje lenne már kinőni ezt az ovis módit. Kifejezetten helyes lenne, ha az uniós érdekérvényesítéseink vagy azt célzó kísérleteink mentesülnének a gagyi napi aktuálpolitikától, Ennek kapcsán fel is kérném Mészáros elvtársat, hogy, ha lehetne, egy kicsit elegánsabb kritikát fogalmazzon Navracsics jelöltségével kapcsolatban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!