Hova mutyizott Matolcsy 5,3 millió eurót?

2014. szeptember 20. 15:55

Az csak egy dolog, hogy az eladó a bizniszen a túlfizetés nélkül is tisztes hasznot realizált volna, az meg egy másik, hogy vajon kinek a kasszáját gazdagíthatja Gyuri hihetetlen nagyvonalúsága.

2014. szeptember 20. 15:55
Fabius
Varánusz

„Magyarázat persze van, több is. Az MNB szerint fasza bizniszt csináltak, mert egy olyan értékbecslés szerint, amit mások törvényesen nem is használhattak volna, elvileg olcsóbban vették, mint a becsérték. Az Eiffel Palace Kft igazgatója az Átlátszónak azt bizonygatja, hogy oppardon tévedés van, mert a megtalált olcsóbb hirdetés óta ők még beruháztak az épületben, több bérlő és satöbbi van. A gond annyi, hogy Bodoky szerint a 40 millás árat már befejezett épületre határozták meg 63% kiadottság mellett, vagyis a világon semmi nem változott ami indokolttá tenné a »váratlan« felárat.

Mit csinálhattak akkor? Levertek néhány falat és újra vakolták? Megszoborták a mi Gyurinkat aranyból, vagy megfestették freskónak az ügylet örömére?

Vagy esetleg pont az történt ami egyes rosszindulatú feltételezések, sanda találgatások és összeesküvés-elméletgyártások szerint ilyenkor szokott: el teccettünk lopni. 1,6 milliárd forint vagyigen-vagynem közpénzt. Mert azt ugye tudjuk jól, hogy az offshore cégekben pfújrossz emberek ülnek – esetleg közbeszerzési bizottság elnökök, akikből később anti-simicskaügyi miniszter lesz – ők mindenféle sötét üzelmeket végeznek, és/vagy megvezetik az olyan ártatlan, világra csodálkozó hótisztákat, mint a jegybankelnök úr. Nem törődnek vele, hogy innentől minden látszat neki rossz:

1: Ha ennyire átbaszták akkor azért,

2: ha tudott róla és részt vett benne, akkor meg azért

alkalmatlan jegybankelnöknek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. szeptember 21. 09:42
"Az infláció és a jegybank kamatcsökkentése közt semmi összefüggés nincs." A valóság: "A monetáris politika egy gazdaságpolitikai tevékenység, melynek során a monetáris hatóság befolyásolja a rövidtávú kamatkondíciókat, és ezáltal átmenetileg hatást gyakorol az makrogazdasági keresletre is. A legtöbb országban a központi bank, vagy más néven jegybank a monetáris politikáért felelős állami intézmény. A monetáris politika kivitelezésének legfontosabb eszköze a legtöbb modern jegybank gyakorlatában az irányadó kamatláb szintjének meghatározása. Az irányadó kamatláb emelését, és ezen keresztül a pénzmennyiség szűkítését restriktív monetáris politikának nevezik. A restriktív politika átmenetileg visszafogja a gazdasági növekedést, ugyanakkor segít megfékezni az inflációt. Az irányadó kamatláb csökkentésével a pénzmennyiség növelését célzó intézkedéseket expanzív monetáris politikának hívják. Ez átmeneti élénkülést hoz a gazdaságban, ugyanakkor infláció-növelő hatású lehet."
Mich
2014. szeptember 20. 22:03
Zagyva fröcsögés. Ennyi.
Berecskereki
2014. szeptember 20. 21:16
Lehet a Jegybankot és ezen belül Matolcsyt ekézni, de a tények mást mutatnak. - Amikor Simor leköszönt azt jósolta, hogy akár 200 milliárdos veszteséggel is zárhat az MNB. - Azt jósolták, hogy a költségvetés hiánya, az államadósság drasztikusan emelkedni fog. - Amennyiben a Jegybank csökkenteni fogja a kamatokat az infláció elszáll. - A GDP nem fog növekedni és nem kerülünk ki a túlzottdeficit-eljárás alól. - Az unió megvonja a támogatásokat. - Újra túlzottdeficit-eljárás alá kerülünk. - Minden héten azt mondták a következő héten csőd lesz. Ezzel szemben; - Nem lett 200 milliárd veszteség, hanem nyereséggel zárt az MNB. - A költségvetési hiány tartósan 3 %-alá került. - Az államadósság a 3 %-on belüli költségvetési hiánnyal és a devizahitel árfolyamból eredő változással, és külsőtényezők hatására növekedett év közben. Év végére pedig csökkenést mutatott. Ez év végére hasonló várható. - Az infláció 3 % alá süllyedt. - Megszüntették a túlzottdeficit-eljárást. - A Jegybanki irányadó kamat ilyen alacsony mértéken soha nem volt, mégsem szállt el az infláció, a külkereskedelmi mérleg pedig mindig szuficites volt. - Az unió nem szüntette meg a támogatásokat, sőt gyorsult a lehívás, mely kedvezően hatott a vállalkozások hitelállományára a GDP növekedésére. - A kereskedelmi bankok az alacsony irányadó kamat miatt drasztikusan csökkentették a jegybanknál a kéthetes lekötéseket, s ezzel több tízmilliárdos megtakarítás jelentkezett a Jegybanknál. - A háztartások a megtakarításaikat átvitték államkötvény vásárlásra, így a költségvetés finanszírozásánál növekedett a belső megtakarítás arány. - A devizaadósság aránya jelenleg 40 %-ék, amely a kormány átvételekor 39-40 %-ék volt. 2008, szeptemberben 29 %, 2008. decemberben 35,7 %, 2009. januárban 40,3 %. - A Jegybanknál megfelelő a devizatartalék, így a forint átválthatóság semmi sem akadályozza. - A költségvetés sokkal kedvezőbb kamatok mellett tudja a szükséges forrásokat biztosítani, mint a válságot megelőzően. - Vázlatosan ennyit.
Catullus
2014. szeptember 20. 20:12
A 10 % üzletszerzői jutalék sok országban elfogadott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!