Feltörekvő piacaink

2014. augusztus 12. 08:28

Egyelőre nem bezzegország vagyunk, hanem feltörekvő piac. És elképesztő gazdasági dinamikára lenne szükségünk, hogy kikecmeregjünk a kelet-európai létből.

2014. augusztus 12. 08:28
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Magyarország besorolása, csakúgy mint Oroszországé, Törökországé, Kínáé, Szingapúré és Indiáé, a feltörekvő piaci kategória. Vagyis fejlődésben vagyunk, de nem vagyunk még fejlettek. Ahhoz, hogy kikerüljünk eme globális címkéből, nyugat-európai szintre kellene konvergálnunk. De legalább olyan teljesítményt felmutatni mint Szlovénia (nem a mostani produkcióra gondolok, hanem a korábbira), avagy Csehország. Persze garancia még akkor sincs a fejlett titulusra, nagyobb eséllyel lépnénk be azonban az elitklubba egy, a jelenlegihez képest jóval nagyobb gazdasági kibocsátással. Arról nem is beszélve, hogy az euró bevezetésével nagyon sok problémánk - devizaadósságból fakadó gondok, kamatkörnyezet, nulla gazdasági-pénzügyi háttértámogatás – megoldódna. 

Addig viszont Magyarország is feltörekvő piac, és nem fejlett gazdaság. Ráadásul a hegyekben álló devizaadósság, az ide-oda rángatózó árfolyam, továbbá az uniós pénzügyi transzferek nélkül alig létező beruházások csak tetézik a problémákat. Számunkra »minden összefügg mindennel«. (...)

Számítások szerint a magyar gazdasági fejlettség harminc-negyven évre van lemaradva az Európai Unió átlagától, ami nem Ausztria, hanem mondjuk Olaszország. Tartós gazdasági növekedéshez azonban elengedhetetlenek a stratégiák, a kormányciklusokon átívelő gazdaságfejlesztési koncepciók. 

A dolog nem bonyolult, csak őszintén magunk elé kell tárni a valóságot. A többi között azt, hogy egyelőre nem bezzegország vagyunk, hanem feltörekvő piac. És elképesztő gazdasági dinamikára lenne szükségünk, hogy kikecmeregjünk a kelet-európai létből - akkorára mint a miniszterelnök által felsorolt országokban bekövetkezett.  

Ha az összejönne, lehetne másra »mutogatni«. 

Például Ausztriára!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. augusztus 12. 09:49
Szajlai Csaba gondolkodásának a központjában a beruházások állnak. Elfeledkezik azonban arról, hogy nem a kádár-rendszerben vagyunk és a vállalkozások döntően nem állami tulajdonban vannak. Így nem lehet azt mondani, mint ami a kádár-rendszerben a 70-es években mondtak a vállaltok menedzserei; nem érdekes mibe kerül az állam majd helytáll. A beruházás nem öncélú tevékenység, hanem a fogyasztás érdekében van, így annak iránya szabja meg. Amennyiben a fogyasztás, a piac igényli a volumennövekedést, akkor lehet és kell beruházni. Napjainkban a tartós cikkek, szolgáltatások kereslete drasztikus visszaesett, s a napi fogyasztási cikkek kereslete is csökkent, stagnál, vagy kis mértékben nő. Még nem értük el a 2009 előtti szintet sem. A piac telített, s a telítettség növekedéséhez a már bevezetett embargó is hozzájárul, amely még tovább is növekedhet. Így legfeljebb az uniós támogatások felhasználásával csak infrastrukturális beruházások történhetnek. Ez sem lehet korlátlan, mivel behatárolja az a tény, hogy a saját erőt csak hitelből tudjuk biztosítani. A privatizáció pedig nem jöhet szóba. Ezért vált szükségessé a kelet piacok felé való nyitás, ahogy ezt tették a fejlett uniós országok is. Valószínű ez nem nyerte el a Világcsendőr tetszését, ezért valamit ki kellett találni. A hidegháborús hangulat mind nemzetközileg, mind belföldön ehhez nyújt segítséget. Mindezt megspékelve egy kis Putyinozással, ázsiázással. Igen. Az USA Patyomkin páncélosa harcra kész.
bunko_jobbos
2014. augusztus 12. 09:36
Ezt a faszit minek tartja a Hírlap?? Egyszerűen csak ismételi az IMF-es vagy inkább "mérvadó nemzetközi gazdasági szakértők" dumáját, azaz szajkózza: Szajkó Csaba. Én még életemben nem olvastam tőle eredeti gondolatot.
Berecskereki
2014. augusztus 12. 09:28
Szlovéniával kár példálózni, mert aki ismeri az ottani gazdasági folyamatokat, az azt is látja, melyek azok amelyek 2007-ben majdnem bedöntötték és azt is milyen intézkedéseket kellett hozni a válság kapcsán, holott Szlovéniában már bevezették az eurót. Néhány dolog a teljesség igénye nélkül. A növekedés – mind a gazdaságban, mind a fogyasztásban – forrása külső hitel volt. Nagymértékű volt az infrastrukturális beruházások aránya, melynek közép távon kicsi volt a megtérülése. Ennek következtében a gazdaság túlfűtött volt, de erre nem volt meg a belső forrásfedezet. A magánszféra veszélyesen eladósodott. A háztartások adósságállománya 11 százalékkal gyorsabban emelkedett, mint az EU-átlag. A csőd elkerülése végett, a magas költségvetési hiány és a romló megítélés miatt szigorú fiskális politikára kényszerült az ország. Szigorú takarékossági intézkedéseket vezettek be az állami szférában, növelték az adókat, a munkanélküliségi segély időtartamát pedig 18 hónapban maximálták, emelték a nyugdíj korhatárát, felgyorsították a privatizációt, szélesebbre tárták a beáramló nyugati tőke kapuját. A hitelminősítő intézetek kedvezően fogadták a bekövetkezett és tervezett változtatásokat. A Moody's „Ba1” szintű adósbesorolását negatívról stabilra módosította.
Legális, jövedéki term. marihuánát!
2014. augusztus 12. 09:10
ez a szajlai mire fel játssza állandóan a gazdasági szagértőt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!