Háborús idők

2014. augusztus 18. 09:49

A Magyarország szomszédságában zajló véres események ismeretében ijesztő megállapítani, de ettől még tény: az uniónak nincs világos politikája Moszkvával kapcsolatban.

2014. augusztus 18. 09:49
Pataky István
MNO

„A Magyarország szomszédságában zajló véres események ismeretében ijesztő megállapítani, de ettől még tény: az uniónak nincs világos politikája Moszkvával kapcsolatban. Improvizatív, az eseményekre lassan reagáló döntések követik egymást, az előretekintés leghalványabb nyoma nélkül.

Pedig középtávú stratégiákra, forgatókönyvekre nagyon is szükség lenne most, amikor az ukrajnai helyzet egyre aggasztóbbá válik, az enyhülés esélyének apró jelét sem mutatva. A segélyeket szállító orosz konvoj kelet-ukrajnai kalandja bizonyosan nem a rászorulók megsegítéséről fog szólni. A kamionokat érő egyetlen kósza lövéssel, robbantással vagy akár támadási kísérlettel új szakaszához érkezhet a háború. Márpedig hosszú a kelet-ukrajnai front kiszélesedésében érdekeltek listája. Készülnek-e erre a fejleményre Brüsszelben, Berlinben, Párizsban, vagy maradnak az illetékesek az Egyesült Államokból érkező elemzések követésénél? Dolgozik-e valaki a konfliktus lehetséges megoldásainak tervén az Európai Unió nevű intézménynél, vagy a befolyásos tagországok kancelláriái folytatják a különböző sajtóvélemények szajkózását és a belpolitikai érdekek kisstílű érvényesítését?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. augusztus 18. 15:29
Milyen uniónak? Melyik uniónak? Ha az EU-ra gondol a szerző annak azért nincsen önálló politikája, mert csak Amerika vazallus tartománya, így Washington útmutatásait követi, akár a saját érdekeivel szemben is.
Locassen
2014. augusztus 18. 12:06
Mondjuk az EU mentségére legyen mondva, hogy a meglehetősen súlytalan főképviselői poszt felállításán túl a tagállamok a közös kül- és biztonságpolitika létrehozását nem nagyon forszírozták eddig. Ami, ha belegondolunk, valahol logikus: mert az, hogy a kisebb államok, mint mi, rugózunk a külpolitikai mozgásterünk leszűkülése miatt, az egy dolog, de a három nagyhatalomnak is (németek, britek, franciák) eléggé eltérő preferenciái (és érdekei) vannak pl. az ukrán válsággal kapcsolatban; meg minden egyéb téren is. Ilyen helyzetben pedig közös stratégiáról legfeljebb álmodozni lehet.
Csigorin
2014. augusztus 18. 12:02
" az uniónak nincs világos politikája Moszkvával kapcsolatban." dehogynincs, csak meg nem taviratoztak meg Washingtonbol.
Berecskereki
2014. augusztus 18. 11:29
Szerintem nem egészen valós állítás, hogy "az uniónak nincs világos politikája Moszkvával kapcsolatban", mert az unió nem Moszkvával akar kapcsolatot létrehozni - ahogy az USA sem - hanem Ukrajna kell neki/nekik gazdasági és katona stratégiai szempontból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!