Orbanisztán osztrák szemmel

2014. augusztus 25. 11:54

A szerzők szerint nem a Fidesz vagy akár Orbán politikai tehetsége, hanem a baloldali pártok és kormányok koncepciótlansága és gyengesége okozta a jobboldal győzelmét.

2014. augusztus 25. 11:54
Huszár Ágnes
Huszár Ágnes
Galamus

„Tanulságos olvasmány Magyarország jelenlegi politikai állapotáról és az ide vezető útról Roland Adrowitzer és Ernst Gelegs 2013 végén megjelent könyve. Mindkét szerző az osztrák közszolgálati televízió munkatársa, munkájukat tárgyilagosan, a tényfeltáró újságírás szabályainak megtartásával végzik. Ernst Gelegs éveken keresztül tudósította az osztrák televíziót a magyarországi eseményekről, a könyvben szemtanúként ő képviseli a belső szempontot, míg  Roland Adrowitzer a brüsszeli és strasbourgi kulisszák mögé tekintve számol be arról, hogyan látják a Fidesz-KDNP politikáját az Európában. Ennek a két nézőpontnak az egyesítése olyan plasztikus képet rajzol a magyarországi változásokról, amely meglepő következtetések levonására készteti még azokat a magyar olvasókat is, akik nyitott szemmel és füllel élték át az utóbbi éveket.

A könyv bevezetője 2010. április 25-i »totális győzelmének« képét mutatja: Orbán áll a mikrofonok előtt, mögötte a mosolygó Schmitt Pál, Balog Zoltán és Kósa Lajos. »Orbán igyekszik komolyan és összeszedetten nézni, de nem mindig sikerül neki. Időnként elmosolyodik, ezt azonban igyekszik torokköszörüléssel vagy szája elé tett bal öklével leplezni«. (9. old.) Ettől kezdve »saját személyes elképzelései szerint alakíthatja az országot, ez nyilván mélyen boldogító érzés egy olyan hatalommániás ember számára, mint Orbán«. (9. old.)

De mi is okozta a Fidesz-KDNP 2010-es, földinduláshoz hasonló győzelmét? A szerzők szerint nem a Fidesz vagy akár Orbán politikai tehetsége, hanem a baloldali pártok és kormányok koncepciótlansága és gyengesége, legfőképpen pedig az, ahogyan ezt a gyengeséget és koncepciótlanságot a Fidesz és Orbán képes volt a maga hatalmi céljainak érdekében felhasználni és kihasználni. Az út felvázolására vállalkozik a két újságíró, ezért kezdődik a történet az MSZP-SZDSZ 2002-es kormányra kerülésével és Medgyessy Péter miniszterelnökségével, de szánnak néhány oldalt a rendszerváltó Fidesz liberális múltjára és konzervatív-nemzeti-keresztény színeváltozására is. A könyv tények és nyilatkozatok alapján győzi meg az olvasót, hogy akármit mond is Orbán, a Fidesz vezetői és a hozzájuk szegődött média, számukra mindig is a hatalom megszerzése volt a cél, és a hozzá vezető úton nem válogattak az  eszközökben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. augusztus 26. 00:36
Ez olyan elkeseritően avittas, fantáziátlan cim és megközelités plusz a hülye feje, hogy a fene se olvassa el.
tango47
2014. augusztus 25. 22:03
"ez nyilván mélyen boldogító érzés egy olyan hatalommániás ember számára, mint Orbán«." MÉLYEN OBJEKTÍV ÍRÁS. A galamusosok erre verik ki.
Senye Péter
2014. augusztus 25. 20:52
A Fideszt egy módon lehetne legyőzni, ha ellenzéke azzal állna elő, hogy ugyanazt akarják, de bizonyíthatóan jobban csinálnák. De nem ezért fizetik őket odakintről.
illiberator
2014. augusztus 25. 19:58
"Mit nem beszél az a német, Az istennyila ütné meg!..." (Petőfi)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!