Világunk sírásói: a nemzetek

2014. augusztus 10. 16:02

A NER alacsonyabb hatékonysággal működik, mint a liberális demokráciák, de esélye sincs a globalizálódásra, azaz a „nyugati” eredetű globális problémák feltartóztatására, esetleg megoldására.

2014. augusztus 10. 16:02
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk
A földi civilizáció legsúlyosabb problémái globálisak: ilyen az üvegházhatás és az ózonréteg elbomlása következtében beálló felmelegedés, a természeti erőforrások kimerülése, az egyenlőtlen víz- és élelemellátás, a világjárványok, a demográfiai robbanás vs. elöregedés ügye. Ezek egyikét sem lehet nemzeti megoldásokkal kezelni, mert a nemzetek érdekei eltérnek a megoldásokat illetően, és végeredményben mindegyik esetben olyan racionális választási problémákba esünk vissza, amelyek kizárólag szuboptimális megoldásokat, sőt a helyzet abszolút romlását eredményezik.

Ehhez képest nagyon furcsa, hogy a világ hozzáállása az elismerten súlyos ügyekhez dominánsan a nemzeti érdekek köré szerveződik, és minden egyes esetben egyik vagy másik nemzet érdekeinek és akaratának a kikényszerítését tükrözik. (...)

Orbán fő érve a Nyugatról való részleges kivonulás mellett annak képtelensége a maga által generált problémák megoldására. Amellett, hogy ez egy erősen vitatható állítás, kérdéses, hogy Orbánnak milyen lehetőségei lesznek a saját rendszere által generált problémák megoldására. Mert ilyenekből máris van bőven. A NER alacsonyabb hatékonysággal működik, mint a liberális demokráciák, de ezen túl ma nagyon úgy tűnik, esélye sincs a globalizálódásra, azaz a »nyugati« eredetű globális problémák egyfajta – bármilyen – feltartóztatására, esetleg megoldására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2014. augusztus 11. 11:32
Melyik NEMZET az, amelyik nem hajlandó aláírni a kiotói egyezményt? Bizony. Az USA.Miért? Mert számukra ez kellemetlen önmegtartóztatással járna. Ha már az USÁnál tartunk, természetesen elsősorban NEMZETKÉNT határozzák meg magukat (mégpedig olyan sovinizmussal, ami nálunk szinte elképzelhetetlen) a globalizmus kamuideológiája kizárólag az idegen piacokhoz való hozzáférést szolgálja.
balbako_
2014. augusztus 11. 04:57
Csak mondom a férfi utánpótlás vízilabda válogatott világbajnok lett, egy tornán pedig a magyar női kézilabda válogatott 10 góllal verte a románt, de a magyar II. válogatott is elporolta őket.
Ángyán Páván
2014. augusztus 11. 01:24
Ezeknek ad tanácsot a filozófus? http://www.stratis.hu/index.php?oldal=referenciak
Droite
2014. augusztus 11. 01:10
Az elejen a " szuboptimalis" hablagy hogy a nemzet erdeke csorbitja az osszglobalis celok elereset.. ahogyan a sajat erdekes fontosabb a kiskozossegnel...a kiskozossegunk erdeke a szelesebb kozossegnel.. es a nemzeti a globalis erdekeknel ez gy egeszseges mi ert en nek az ellentete az.... Masreszrol mindig annak a " globalis cel" nak van erdekervenyesito ereje aki mogott jelentos toke ill zsarolasi potencial all.... Tehat az Egyesult allamok " nemzeti" erdeke azonnal Globalis mig magyarorszage soha sem lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!