Igény az van

2014. augusztus 03. 16:27

Az, hogy a magyar állam nem adott pályázott pénzt a roma holokausztra, a pharrajimosra való méltó megemlékezésre, és nem is képviseltette magát azon, már a munkaalapú illiberális állam gesztusa, vagy egyszerű köztahóság?

2014. augusztus 03. 16:27
Andrassew Iván
Népszava

„A Nehru parton az igen színvonalas ünnepségen azon gondolkoztam: talán az sem véletlen, hogy Szabadság téri orbáni rémszoborra éppen cigány nyelvű felirat nem jutott. És az sem, hogy a cigányügyben példátlanul tunyának mutatkozó társadalom, amely az elmúlt húsz évben semmiféle megegyezéses koncepcióval nem tudott előállni, egyre jobban kedveli a cigányozást, ami már nem csak a szélsőjobbon szalonképes hívótéma. Ott még nem tartunk, hogy a társadalom legjobb erői összeálljanak, és legalább az irányt és a mindenképpen elkerülhetetlen kis lépéseket közösen kijelöljék. Talán egy jó kis éhséglázadás vagy pogrom után, amikor kijelöljük az újabb áldozatok emlékművének helyét, majd megvilágosodunk, hogy »munka és oktatás, bármi áron« például...

Közben egyre nagyobb az igény a békés cigányozgatásra. Nem tudok olyan társaságba csöppenni, ahol előbb-utóbb ne kellene a »cigánybűnözésről« témázgatni. Alighanem annyira nő a feszültség, hogy beszélni kell. Mert közben hátha elhangzik valami, ami előre fölment minket, ha esetleg valami szörnyűség történne. Ugyanez volt a két világháború között, amikor a zsidó volt az állandó téma. Aztán a szocializmus idején is, a keresztény családokban, mert akkor meg személyesen kellett elszámolni a holokausztért. Azt el lehetett fedni, közösen nem kibeszélni, de megúszni nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. augusztus 04. 08:59
Andrassew államilag támogatottt cigány holokausztot akar. Mi az a "pharrajimosra "
Búbos Blanka
2014. augusztus 04. 07:35
Ilyen cikkeket olvasva megértem, miért akarnak ezek az andrasevfélék naponta éhenhalni. Erre az unalmas mantrára már a fasz se kiváncsi.
hátakkor
2014. augusztus 04. 06:43
"a magyar állam nem adott pályázott pénzt a roma holokausztra" állami pénz nélkül akkor nem lesz roma holokauszt?
tevevanegypupu
2014. augusztus 04. 06:13
Hazudik, megemlékeztek és méltón, ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!