Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A módszer fontosságáról

2014. július 17. 15:45

Az EBESZ elemzése nem volt teljes körű, módszertana nem átlátható, ezek együttesen pedig lehetetlenné teszik megalapozott következtetések levonását.

2014. július 17. 15:45
Törteli István
Nézőpontok

„Az EBESZ elemzése nem volt teljes körű, módszertana nem átlátható, ezek együttesen pedig lehetetlenné teszik megalapozott következtetések levonását.

A legnagyobb probléma, hogy médiaelemzésük felületes, ami két szempont kapcsán rajzolódik ki. Egyrészt mindössze öt televíziócsatorna és öt nyomtatott sajtótermék esetében vizsgálódtak, internetes médiumok körében egyáltalán nem. Napjainkban lehetetlen átfogó médiaelemzést készíteni a netes sajtótermékek vizsgálata nélkül. Másodszor: a vizsgálat időtartama sem a teljes kampányidőszakot ölelte fel, hiszen csak március 11. és április 6. között figyelték a kiválasztott médiumokat, a hivatalos kampányidőszak azonban már február 15-én elkezdődött.

A csatolt módszertan hiánya miatt nem derül ki az elemzésből, hogy az egyes szereplőket hogyan kategorizálták, az pedig végképp nem, hogy mi alapján sorolták be az egyes híreket pozitív-negatív kategóriába.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. július 18. 11:22
Itt csak két ellenvetés van. 1.A netet nem vizsgálták. A választók (!) egyenletes eloszlású halmazában viszonylag szűk réteg, mely ezt a hírforrást használja. 2. Csak x. számú médium szerepelt a vizsgálatban. És korlátozott időszakban. Ez a legegyszerűbb kifogás. Éreztessük azt, hogy vizsgált szegmensben PONT egy kormány-elfogultsági csúcsot sikerült megfogni. A többi tévében, és a többi időszakban egyfolytában az ellenzék folyt a médiából. Nos, a mintavétel nem az amerikai ügyvédfilmek logikáján alapul. Ott elég ez:"...de elképzelhető-e, hogy az áldozat, amikor ledobta a viaduktról a töltött fegyvert, az 100 métert repülve úgy csapódhatott egy fához, hogy elsülve halálos sebet okozzon neki!?" - mondja a Vészhelyzetes pasi megnyerő ősz halántékkal.
madarasi.abel
2014. július 18. 11:11
"Az EBESZ elemzése nem volt teljes körű, módszertana nem átlátható, ezek együttesen pedig lehetetlenné teszik megalapozott következtetések levonását..." dehogynem: http://www.osce.org/odihr/elections/70293 Mellébeszélés, relativizálás, csúsztatás az egész cikk. A szerző megpróbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Sajnos, mindez már nagyon ismerős hozzáállás a pártos újságok részéről.
Agricola
2014. július 18. 10:05
"Two of the monitored print media outlets, Népszabadság and HVG, expressed substantial criticism of Fidesz, while Blikk, Metropol and Magyar Nemzet displayed a bias towards the ruling part." Nem tartom valószínűnek, hogy az eszes Ebeszes magyar nyelven képes lett volna olvasgatni a Blkket és a Metropolt és saját tapasztalatai alapján volt képes arra a következtetésre jutni, hogy a Blikk és a Metropol ugyanolyan kormánypárti újságok, mint a Magyar Nemzet. Inkább azt tartom valószínűnek, hogy az eszes Ebeszes nem "Tiszta Forrásból" merített, hanem gondolkodás nélkül, mint kacsa a nokedlit benyelte azt azt az információt, amit a Konrád György-féle alakok tálaltak fel neki valóság gyanánt!
Ouroboros
2014. július 17. 23:10
Abban bízom még halványan, hogy meglátom még azt az időt, amikor a többi szolgával együtt kezeteket töritek az igyekezetben, csak hogy letöröljétek a NER szarát a szátokról. Nyomorult csúszómászók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!