Civil válasz Orbán új állami víziójára

2014. július 29. 16:11

A nyugati liberális demokrácia ugyanis valóban válságban van. Azért van válságban, mert nem váltotta be a saját ígéreteit.

2014. július 29. 16:11
Szántó Diana
Index

„A beszéd abból indul ki, hogy a nyugati liberális demokrácia válságban van, majd oda fut ki, hogy a megoldás az ezzel egyenesen ellenkező irányú társadalom építése, ám ennek a tervnek a kivitelezését az úgynevezett külföldi érdekeket képviselő, külföldről pénzelt civil társadalom súlyosan – és valószínűleg jogszerűtlenül – akadályozza.

Elég-e azt mondani, hogy ez szemenszedett hazugság? Bizonyára nem. A nyugati liberális demokrácia ugyanis valóban válságban van. Azért van válságban, mert nem váltotta be a saját ígéreteit. A liberális gazdaságpolitika nem eredményezte az országok általános jólétét, inkább az egyenlőtlenségek kiéleződéséhez, egyre növekvő tömegek elszegényedéséhez és a középosztály lassú lecsúszásához vezetett egy politikai és gazdasági elit látványos és mindenki számára nyilvánvaló meggazdagodása mellett. A gazdasági egyenlőtlenségek pedig olyan szociális feszültségekhez vezettek, amelyekre eddig egyetlen hatalomban lévő párt sem tudott hihető demokratikus megoldásokat javasolni. Ez a helyzet.

Az, hogy a nyugati világ vezető politikusai, értelmiségijei, sőt üzletemberei közül erre egyre többen mutatnak rá, nem hazugság, és valójában jó jel. Azt mutatja, amit Orbán gondol, a világunk változóban van. Csakhogy a változások felgyorsításának nem lehet az útja a diktatúra (értsd: demokrácia nélküli állam). Azért nem, mert nem szembemegy a kóros folyamatokkal, hanem a kutyaharapást szőrével gyógymódot ajánlja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. július 30. 07:16
Szerintem a „A nyugati liberális demokrácia ugyanis valóban válságban van. Azért van válságban, mert nem váltotta be a saját ígéreteit.” megfogalmazás pontatlan. Szerintem így lenne megfelelő; A nyugati demokratikus államokban a liberális eszmerendszer válságban van. Azért van válságban, mert nem váltotta be maradéktalanul az eszmerendszerében megfogalmazottakat, ígéreteit.
Berecskereki
2014. július 30. 07:12
A "a nyugati liberális demokrácia" nem létezik, hibás mondatszerkesztés, a fogalmak összekeverése. Demokrácia létezik, amely lehet liberális és konzervatív eszmerendszeren megvalósuló. Ugyanakkor a gyakorlatban azt is tapasztalhatjuk, hogy a megvalósulás során megjelenhetnek egyes részeiben a diktatúra jegyei is közvetlen, vagy közvetett módon. A "liberális demokrácia" pedig ez utóbbi elfedésére szolgál.
Vén Csataló
2014. július 30. 00:43
Re.: "majd oda fut ki, hogy a megoldás az ezzel egyenesen ellenkező irányú társadalom építése" Már ennyiből is nyilvánvaló, hogy ez a hiszterolib nyomorult se nem olvasta, se nem hallotta az Orbán-beszédet. Ugyanis abban semmi ilyesmi nem volt. De azért pofázik róla. Tulajdonképpen egészen döbbenetes, hogy ez a hiszterolib söpredék hogy elvan magában. Orbánnak már beszélnie sem kell, ezek kitalálják, hogy szerintük mit mondott/mondana, aztán gyorsan televonyítják a saját gyűlölködő prekoncepcióikkal a "világot" (értsd: a libsi sajtót), majd pedig meghivatkozzák a visszhangokat, hogy lám a "világ" (értsd: a libsi sajtó) is úgy értette, azt gondolja, amit ők értettek, ők gondolnak arról, hogy Orbán mit mondott (akkor is, ha Orbán egyáltalán nem mondott semmit, viszont hátrasimította a haját és kétszer is jobbra fordította a fejét, ami viszont szó szerint ugyanazt jelenti). Aztán kórusban vonyítanak, mint a Bender-log horda a Dzsungel könyvében. Majmok ezek nem emberek.
Horpadt Bölény
2014. július 29. 21:45
Inkább szopjál Dia,annak legalább valaki ürül (örül)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!