Hajrá, TTIP!

2014. július 22. 10:31

A transzatlanti megállapodás a magyar–amerikai kereskedelemben tizenöt-húsz százalékos exportbővülést, valamint (éves szinten) 0,2-0,3 százalékos GDP-bővülést eredményezne hazánkban.

2014. július 22. 10:31
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

Formálódik az Európai Unió és az Egyesült Államok között a szabadkereskedelmi egyezmény, a TTIP, amelyről itthon a kelleténél és jelentőségénél kevesebb szó esik. 

Pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium hatástanulmánya szerint csak munkaerő-piaci szempontból húsz-harmincezer új állást hozhat Magyarországnak. Ráadásul a transzatlanti megállapodás – egyetlen fillér és eurócent nélkül – a magyar–amerikai kereskedelemben tizenöt-húsz százalékos exportbővülést, valamint (éves szinten) 0,2-0,3 százalékos GDP-bővülést eredményezne hazánkban. (...)

A tárgyalások legérzékenyebb kérdései a vállalatok és államok közötti vitarendezés, valamint a génmódosított élelmiszerek témaköre. Utóbbival kapcsolatban hazánk a kritikusok közé tartozik. Ami pedig a vitarendezést illeti, az unió más kereskedelmi szerződéseinek is részét képezik az ilyen mechanizmusok, Magyarország GMO-mentességét pedig az alaptörvény is rögzíti. 

Ezzel együtt mi, magyarok csak nyerhetünk a TTIP-vel. A globalizációt lehet nem szeretni, de megállítani aligha lehetséges. És miért is kellene?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. július 22. 16:01
Nem biciklitúrázni kéne mostan éppen? Valahová jó messzire?
kilah P
2014. július 22. 13:04
Sajnos az van, hogy ezt a cikket valszeg hőn szeretett szabadságharcos kormányunk rendelte meg Szajlainál, mint gyakorlatilag minden cikkét. Orbán néha odacsapnak a nemzetközi nagytőke egy-egy csoportjának - ennek köszönhetik a népszerűségüket, de a globális kapitalizmus rendszerét nem kérdőjelezik meg. Sőt! Ezen egyezmény aláírása után a magyar kormány, parlament gyakorlatilag nem hozhat majd olyan törvényeket, amelyek csökkentik a multik profitját, mert akkor beperelik őket. De a jobboldal ezt a szemétséget az EP-ben is támogatja. Magyarországon a pártok közül eddig csak az LMP és a Balpárt tiltakozott ellene: http://abal.hu/index.php/hirek/96-stop-ttip Az Európai parlamentben pedig csak a radikális baloldal (Európai baloldal, vezető ereje a görög Syriza): http://guengl.eu/news/article/gue-ngl-news/gue-ngl-demands-ttip-talks-be-put-on-hold-real-democracy-now
KannibálTatárÚr
2014. július 22. 13:03
... "a transzatlanti megállapodás – egyetlen fillér és eurócent nélkül – a magyar–amerikai kereskedelemben tizenöt-húsz százalékos exportbővülést, valamint (éves szinten) 0,2-0,3 százalékos GDP-bővülést eredményezne hazánkban." A rendszerváltás pedig azért volt, mert akkor nyugati szintre emelkedik Mo. gazdasága és életszinvonala. Aztán visszaesett egy gyarmat szintjére. A szabad kereskedelem arról szól, hogy az erősebb gazdaság tönkreteszi a gyengébbet. Ezt már évezredek óta tudják a gazdasággal foglalkozók és ezért találták ki a vámot, aminek fő feladata az ország gazdaságának védelme volt, nem pedig az állam bevétele.
MOPO3OB
2014. július 22. 11:46
0,2-0,3 százalékos GDP-bővülés talán de ott vannak a gyárbezárásokból adódó veszteségek és munkanélküliség. És pont a GMO mentesség az a pont ahol a legkomolyabb problémák lennének. Dél-Amerika több országában is törvény vagy rendelet tiltotta a génmanipulációt. Majd rejtélyes személyek csak úgy ingyen GMO aktivistaként beszórták a földeket génmódosított növények magjaival. Teljesen ingyenesen. Egy idő után már nem tudták megakadályozni a génpiszkált növények terjedését, ezért az ottani törvény igazodott a "megváltozott" helyzethez. Azóta a Monsanto és többi amerikai génpiszka cég már jogdíjat is szed a GMO vetések után. De már téren is lényeges eltérések vannak a két földrész között. Egy transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás olyan lenne most mintha a brit balra tarts és kontinentális jobbra tarts közlekedési rendszereket úgy egyesítenénk, hogy mindenki autózzon csak szabadon az útnak azon az oldalán ahol megszokta a kontinens országaiban és a Brit szigeteken egyaránt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!