Orbán, elvből

2014. július 02. 09:34

Az alapszerződés sérthetetlensége csak akkor számít, ha másokat lehet abajgatni vele? Ha a kormányfők jogait csorbítják, akkor vétó, ha a magyar emberekét, akkor sunyítás?

2014. július 02. 09:34
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

Orbán Viktor formai kifogása, hogy Junckert a tanács helyett az Európai Parlament jelölte (hogy a tartalmi kifogás mi volt, abba most nem mennénk bele), emiatt kellett megvétóznia azt a gyakorlatot, hogy »a konszenzusra való törekvés egyébként dicséretes szándékával időnként átlépjük az alapszerződés kereteit«.

Ez tényleg megható. Ki hitte volna, hogy olyan kormányfőnk van, akinek a politikában ennyire fontos az elvi szilárdság, és aki ennyire a szívén viseli az EU alapszerződésének sérthetetlenségét? Bravó, Orbán úr, le a kalappal, igazi európai államférfit ismertünk meg most önben. Csak az a zavaró emlék ne motoszkálna ott a fejünkben, hogy nem volt ez mindig így... Maga a történet tulajdonképpen jelentéktelen: az alkotmányról, vagyis az új nevén az alaptörvényről van szó –annak az elfogadásánál mintha nem nyomott volna ilyen sokat a latban, hogy mit is ír az a bizonyos alapszerződés. (...)

Ehhez képest mit (nem) látunk az alaptörvényben? Valahogy úgy alakult, hogy például a munkához való jogot, a szociális biztonsághoz való jogot, az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét, a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot, meg a tanszabadsághoz való jogot úgy vágták ki belőle, mint azt a bizonyos macskát (pedig az előző alkotmányban mindegyik benne volt), és még csak egy árva utalást sem tettek arra, hogy pontosan milyen más jogok, szabadságok és uniós értékek érdekében kellett végrehajtani ezt a jogtizedelést.

Az alapszerződés sérthetetlensége csak akkor számít, ha másokat lehet abajgatni vele? Ha a kormányfők jogait csorbítják, akkor vétó, ha a magyar emberekét, akkor sunyítás? Erre még gondolni sem merünk, biztosan van rá valamilyen más, tökéletesen logikus és elvi magyarázat. Kíváncsian várjuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Babócsa
2014. július 02. 18:02
"Boros Tamás, mielőtt belekezdett volna a konkrét esemény értékelésébe, lefektetett egy premisszát, egy alaptételt, miszerint: "Azt gondolom, hogy magyar nemzeti érdek, mint olyan, elég nehezen elképzelhető, hiszen tízmillió embernek különböző érdeke van; különböző rétegeknek más érdekük van; mást gondolnak a vállalkozók, mást a munkavállalók, tehát én ebben az egész magyar nemzeti érdek dologban általában nem tudok hinni." http://bal-jobb.blogspot.com/2014/07/13-ez-igy-nehez-lesz.html
pkarcsi
2014. július 02. 16:27
Orbán fóbiás vörssalak vagy Hargitai.Pár ilyen cikk és viszed kunbélás stilusú lapodat a Népszava után a süllyesztőbe.
balbako_
2014. július 02. 15:25
Most akkor én kérdezem az EU (is) átlépett a saját "ha úgy tetszik alapszerződésén" akkor ott helyes, előremutató, ráadásul nem is módosították, csak negligálták. Orbán vette a fáradságot és legalább módosította! Ez öngól volt vazze!
atila68
2014. július 02. 15:22
Miklós, önnek a Népszavánál a helye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!