Közmunkás mozgalom – jegyezd meg a nevünk!

2014. június 12. 08:35

Átadjuk a szót a közmunkásoknak. Akik várják az érintettek csatlakozását önvédelmi szerveződésükhöz.

2014. június 12. 08:35
Takács Viktória
Dinamó Műhely

Mit akar a Közmunkás Mozgalom a Jövőért?

A fenti problémák tükrében mi, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért tagjai a normál munkavállalókkal azonos jogokat és valódi lehetőségeket követelünk a közfoglalkoztatásban dolgozóknak.

A legfeljebb hat hónapos szerződések helyett kiszámítható, legalább egy évre szóló munkaviszonyt, és választható készpénzes kifizetést!

Legalább a mindenkor érvényes minimálbér összegét elérő fizetést, mert elfogadhatatlan, hogy a közmunkásként dolgozók ugyanazért a munkáért kevesebb jövedelemhez jutnak!

Elégtelen munkakörülmények helyett használható munkaeszközt és munkaruhát, továbbá védőitalt és mosdóval ellátott öltözőt a megfelelő munkavégzés érdekében!

A sértő és ellenséges kormányzati kommunikáció helyett tiszta közbeszédet és szolidaritást!

Valódi szükségleteken alapuló képzéseket és munkalehetőséget, valamint rendszerszintű kiutat a munkanélküliségből!

Bár az új parlamenti ciklus elindult, a közmunka rendszere egyelőre változatlan – vagyis továbbra is kirekesztő, és teljesen alkalmatlan a munkanélküliség problémájának kezelésére. Követeléseinket éppen ezért továbbra is fenntartjuk, és ahogyan eddig, úgy a jövőben is harcolunk megvalósulásukért!

Amennyiben egyetértesz céljainkkal, és Téged is felháborít, ami a közmunkásokkal történik, kérjük, támogasd munkánkat tárgyi- vagy pénzadománnyal, esetleg önkéntes munkáddal. Támogatási szándékodat a [email protected] címen tudod jelezni, de ha ezt nem is teszed, legalább jegyezd meg a nevünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2014. június 12. 10:03
A nyugdíjkorhatár emelése az, ami gyarapítja munkanélküséget. Magyaroszágon jelenleg 62 év a nyugdíjkorhatár. A nygdíjkorhatár minden egyes meghosszbbítása kb. 1-1,5% emeli a munkanélkülséget. A társadalom legnagyobb problémája az, hogy nagyon kevés piaci áron kínált munkával rendelkezik. Ez van az egyik oldalon. A másikon oldalon pedig rettentően sok munkaidővel. Mivelhogy kevés a kínált munka, és nagyon sok a kínált munkaidő, annak ára nagyon olcsó. Alacsony munkabérekből pedig soha nem lessz elegendő járulék ahhoz, hogy megfelelő források álljanak a nyugdíjrendszer finanszírozására. Hiába fogják csökkenteni a nyugdíjasok számát a megemelt korhatárral, ha közben az bérekből származó forrásokat leapasszák a munkaerő túlkínálatával. Ez tény. A nygdíjrendszer fenntartása nem demográfián múlik, ez téveszme. Ez a nyugdíjakra fordítható forrásokon múlik. A nyugdíjforrások nagysága és a demográfia közt pedig nincs egyenes összefüggés. Ha lenne, akkor Bangladésban kéne lenniük a legmagasabb nyugdíjaknak és Norvégiában a legalacsonyabbaknak. De hát ugye pont a fordítotja igaz. A nyugdíjkorhatár emelésével a nyugdíjrendszer forrásait szűkítik, növelik a munkanélküliséget, a túlzotan kibővített munkarő kínálat pedig letöri a béreket, melyek a járulékokon keresztül forrásként szolgálnak a nyugdíjrendszerek számára. A magyar társadalom a nyugdíjkorhatár növelésével bőviti azt, amiből a társadalomnak amúgy fĽlöslegesen sok áll a rendelkezésre, és ami miat az nagyon olcsó -a rendelkezésreálló munkaidőt. A minimálbér emelése ezen nem segít. Ettől a túlkínalat a piacon még mindig jelen van ami tovább gátolja a bérek emelkedését. Ha pld. MO-n, csökkentenék a nyugdíjkorhatárt, 2-3 évvel, úgy a munkanélküliségi ráta 2,5-4% csökkenne a bérek pedig 7-9% emelkednének. Ez bőségesen tudná fedezni a nyugdíjrendszer megnövekedett forrásigényeit.
kamasuka
2014. június 12. 09:38
Az a szép, hogy nem lehet szakszervezetetek és bohóckodni is kéretik máshol. :)
Necoure Yamakee
2014. június 12. 09:28
A terveikhez tamogasd oket penzzel. Esetleg munkaval. Hehe, ez a liberalis civil szervezet modellje. Szedd ossze az osszes cohnbendites kozhelyet, amitol nedvesedik barmelyik belpesti jogvedo bugyija, ird oket oessze egy kialtvanyba, kuldd el a nemletezo ballib mediumokba, beszelj rola bolgarurnal, szedj be penzt a szerencsetlenektol es a norveg kormanytol, lázits a normalitas es vegso soron a "vedelmezetteid" megseitese ellen, veregettesd magad hatba ceterumdesivel es ha mindezt ugyesen szervezed tenyezo es hivatkozasi alap lehetsz liberalnacieknal. Ha meg a pozsonyi utcaban is szulettel melle garantalt a jovod.
El Duderino
2014. június 12. 09:18
Biztos a budai villádból láttál egy láthatósági mellényes arcot járdát söpörni és így jutott eszedbe ez a ragyogó ötlet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!