Válasz Bauer Tamásnak

2014. június 23. 08:29

Álmomban sem gondoltam volna, hogy Bauer Tamás barátommal vitatkozva, Gyurcsány Ferenctől vett idézetekkel fogom védeni véleményemet.

2014. június 23. 08:29
Mihályi Péter
Galamus

Van még egy nagyon súlyos érv, ami miatt véleményem szerint semmiképpen sem szabad a 3. Orbán-kormány leváltásáét dolgozó politikai erőknek önmagukat baloldaliként definiálniuk. Hacsak nem történik valami teljesen váratlan fejlemény – néha persze történik! –, azt feltételezem, hogy 2018-ra a közvélemény többsége csak akkor fog szembefordulni Orbánnal, ha a gazdasági helyzet gyorsan, látványosan és drámai módon romlik. Ez lehet bankválság, valutaválság, államcsőd – vagy ezek bármilyen kombinációja. Egy ilyen helyzetben azonban biztosan nem lesz mód korábban meghirdetett jövedelem-kiegyenlítő, egyenlőtlenség-csökkentő ígéretek betartására. A baloldali álláspont – gondoljunk akár az MSZP vezetők elmúlt két-három évben tett nyilatkozataira, akár a mostani vereség után megfogalmazott fundamentális kritikák többségére – abból indul ki, hogy »a szélsőséges egyenlőtlenség a gazdasági növekedés legnagyobb akadálya«. (1) Ez jól hangzik, de a legjobb esetben is csak fele, negyedrésze az igazságnak. Abban a gazdasági helyzetben, amely elvezethet Orbán bukásához, a krízis kezelése és a növekedés beindítása túlnyomórészt olyan intézkedéseket tesz majd szükségessé, amelyek tovább növelik az egyenlőtlenségeket, akármekkorák legyenek is. A hazai magángazdaság fellendítése és a külföldi befektetők bizalmának helyreállítása érdekében el kell törölni a különadókat, visszájára kell fordítani a rezsicsökkentés politikáját, le kell állítani a közmunkát, emelni kell a nyugdíjkorhatárt stb. Gesztusértékű jövedelem- és adóátcsoportosító intézkedéseket lehet hozni, valamennyi pénzt át lehet majd csatornázni a leggazdagabbaktól a legszegényebbekhez, de ettől a társadalmi különbségek nem fognak érezhetően csökkenni. Ha egy következő kormány megpróbálja majd hazacsábítani a külföldre kitelepült fiatalokat, nekik elsősorban azt kell majd ígérni, hogy itthon is lesz mód a meggazdagodásra. Efféle tervek és ígéretek azonban hiteltelenek lennének egy olyan politikai erőtől, amely a kampány során elsősorban baloldali jelszavakkal érvelt. Már most azon kell gondolkozni, hogy miként lehet ezt a politikai csapdát kikerülni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2014. június 23. 12:44
"Bauer Tamás barátommal " Ilyenkor érzem, hogy mennyire kifejező mondókák vannak a magyar nyelvben. "Madarat tolláról, embert barátjáról".
sersem4
2014. június 23. 11:56
Ez nagyon komoly. Aztat írja. Szavazz ránk! Cserébe úgy felemeljük a nyugdíjkorhatárod,hogy halálodisg sem éred el,viszont ezért cserébe lecsökkentjük a fizetésed,és felemeljük a rezsidet amit a szenvedő multiknak adunk... Bár! Ha jól emlékszem,az egész írásban egyszer sem szerepelt az a kitétel,hogy ezt a programot demokratikus választások után,a szavazópolgárok egyetértésével kivánnák megvalósitani,csak a "közvélemény" Orbán ellen fordulásáról beszél. A közvéleményt elég szűken határozzák meg a zsizsikek,az éppen a saját véleményükkel egyezik meg túlnyomó részben,lásd pl a "nemzetközi közvéleményt"....
kaktuszvirág
2014. június 23. 11:44
Ezek miért a mandin és miért nem a Mimi klozetjában vitatkoznak?
Kvasztics Fedor
2014. június 23. 11:21
"Ez lehet bankválság, valutaválság, államcsőd – vagy ezek bármilyen kombinációja. Egy ilyen helyzetben azonban biztosan nem lesz mód korábban meghirdetett jövedelem-kiegyenlítő, egyenlőtlenség-csökkentő ígéretek betartására." Gondolom, dolgoznak már ezen a külföldi barátok, hiszen ezért van szükség az állami kontroll nélküli szabad piacra. A diktatúra, antiszemitizmus, rasszizmus, homofóbizmus nem hatott, az emberek egyszerűen élni akarnak, nem pedig "felvilágosult" elveket követni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!