A buzizásról

2014. június 01. 10:03

Érteni vélem Kerényi buzgalmát a hagyományos keresztény értékrend, kultúra, stb. védelmében. Magam is ezt teszem folyamatosan. De egy ilyen kiszólás éppen az ellenkező hatást éri el.

2014. június 01. 10:03
Köntös László
reposzt

„Nem tudom, mi szükség van erre.  Érteni vélem Kerényi buzgalmát a hagyományos keresztény értékrend, kultúra, stb. védelmében. Magam is ezt teszem folyamatosan. De egy ilyen kiszólás éppen az ellenkező hatást éri el, s csak felerősíti azt a sztereotípiát, hogy a mai kereszténység valójában egy belterjes, fülledt, világ-és embergyűlölő, homofóbiás szubkultúra, amely megtagadta saját elvi gyökereit és félredobta a felebaráti szeretet parancsát. Önmagát meghazudtolva képtelen a másik ember belső világának a megértésére. Ennek a sztereotípiának pedig óriási nyomása van, minek következtében a kereszténység óhatatlanul is defenzívába kerül, s ha mondjuk, kiáll a hagyományos házasság mellett, akkor az már csakis homofóbia lehet.  Holott még egy konzervatív-keresztény nézőpontból is pont az lenne a lényeg, hogy különbséget kellene tudni tenni a homoszexuális emberek belső problémáinak empatikus megértése, és az ezen csoport egyes képviselői által nem egyszer agresszíven közölt világ-és emberkép között. A kettő messze nem ugyanaz. Ez a megszólalás ezt a különbséget nem tudta közvetíteni.


Kerényi megtette azt a szívességet, hogy most újra magyarázkodnunk kell: kiszólása tökéletesen alkalmas a provokációra, ráadásul úgy, hogy sok keresztény jó ízlését, sőt, a problematikával kapcsolatos gondolkodását is sérti. Például az enyémet. Ez sajnos nem egy olyan megszólalás volt, amely elvi szinten hitet tett volna egy keresztény-konzervatív értékrend mellett, hanem a »buzi« szó beemelésével durva és szeretetlen módon embereket minősített. Ugyanis a »buzi« szónak, ha akarja Kerényi, ha nem, van egy asszociatív tartalma, amely nem a homoszexuális emberekről szól, hanem pontosan annak az embernek a belső világáról, aki a szót használja. S ez a belső világ, amely ráadásul úgymond »keresztény«, eléggé fenyegető. Nincs benne szeretet, pont az a keresztény képesség, amely az empátia és a részvét hiánya, valamint az egyet nem értés közé nem tesz egyenlőségjelet. Nem szeretni és nem egyetérteni nem ugyanaz.

Persze, tudom, a »másik oldalnak« sem kell egy kis provokációért a szomszédba mennie. Például a nemrégiben lezajlott Eurovíziós Dalfesztivál, vagy a felvonulások (»Pride«) nem egyszer provokatív jelenetei sokat tehetnek azért, hogy a nemi identitás körüli problémákról sztereotípiákat erősítsenek fel, s még csak véletlenül se alakuljon ki valamiféle árnyaltságra képes diskurzus a témáról. Sőt, az efféle jelenségek tökéletesen alkalmasak arra, hogy alátámasszanak egy olyan valós vagy nem valós teóriát, miszerint létezik egy érdekcsoport, amely a nyilvánosság különböző felületein a nemi identitást szimpla eszközként használja a hagyományos emberkép elleni világnézeti harcában.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2014. június 02. 10:09
Köntös László szerint: "a mai kereszténység valójában egy belterjes, fülledt, világ-és embergyűlölő, homofóbiás szubkultúra, amely megtagadta saját elvi gyökereit és félredobta a felebaráti szeretet parancsát." És a zsidó vallásról mi a véleménye a nagyokos Köntös Lászlónak? A Mazsihisz is egyetért Mózessel: 22 Ne hálj férfival, úgy, ahogy asszonnyal szokás hálni, ez gyalázatos dolog. 3Mózes 18: 22-30. Miért van szükség arra, hogy valakik büszkék legyenek fogyatékosságukra? Miért kell a fogyatékosságot erénynek feltüntetni és még több embert beszervezni köreikbe? A büszke melegek szolidaritása egymást tűzön-vizen át segítve, lehetővé teszi számukra sok hatalommal, befolyással pénzzel járó pozíció elfoglalását, és mások kirekesztését ezekről a területekről. Ezt az erős csoport szolidaritást jól érzékeltette Francis Ford Coppola „Keresztapa” című filmtrilógiájában, ahol Sziciliából származó olasz bevándorlók egymásra támaszkodva, Amerikában sok évzizeden,két nemzedéken keresztül sikeresen működtették a „Cosa Nostra” szervezetet.
tevevanegypupu
2014. június 02. 07:52
Csak akkor érne ellenkező hatást, ha Kerényinek nem lenne igaza. Már máshol írtam, nem a melegek, a meleg színészek ellen van ebből a szempontból kifogás - itt most nem kereszténységről lenne szó - hanem arról a kisajátításról, amit ez a társulat szeretne megvalósítani. Legyen felőlem ilyen is, de nem csak ez és elsősorban ne ez legyen..ne akarják rákényszeríteni a kulturális életre, ezen belük főleg Budapestre, ezt a fajta "művészetet"..mert nem igaz az, hogy kizárólag homoszexuális érzülettel lehet valaki zseniális..ezt éppen a magyar színházi múlt cáfolja meg.Hozzátéve azt is, hogy jelenleg legjobbnak tartott rendezőink szexuális irányultsága is..És ne jöjjön senki Alföldivel, mert Alföldi nem túl jó rendező.
szabadhajdu
2014. június 01. 19:23
Ezt a libsi csürhét el kell küldeni a halál faszára. Nem magyarázkodni, nem visszavonulni, hanem egyszerűen elzavarni, hogy megtudják azt, hogy véget ért a kanaán.
catalina9
2014. június 01. 19:01
A mai elhatárolódás házifeladatot teljesítettem, elhatárolódom Köntös Úrtól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!