Ferenc pápa, van rajtad sapka? Nincs?

2014. június 02. 14:20

Kinek is vagyunk mi, keresztények, katolikusok alázatosak? A hagyományoknak, egy intézménynek, a hierarchiának?

2014. június 02. 14:20
Kóczián Mária
Talita

„Háborogsz azon, hogy nem költözött be a pápai lakosztályba, legalább beköltözhetett volna, ha utána ki is költözik. Felrovod neki, hogy akkor valóban alázatos-e, ha ezeket a szokásokat olyan egyszerűen felrúgja? Visszakérdezek: Kinek is vagyunk mi, keresztények, katolikusok alázatosak? A hagyományoknak, egy intézménynek, a hierarchiának? Nem, ha ez így lenne, nem sok kedvem lenne katolikusnak lenni... Merthogy a mi alázatunk elsősorban és mindenekfelett a Sarokkőnek szól, akit elvetettek. Annak, akit megfeszítettek piros cipő és tízkilós miseruha nélkül. Baj talán, hogy sokan örülünk neki, hogy Szent Péter egy kései utóda – legalább gesztusokban – közelíteni akar az Ő egyszerűségéhez, rá akar mutatni az Ő törékenységére?


Nem hiszem, hogy nem olvastad, hallottad azt az értelmezést, hogy Ferenc azért maradt a Márta-házban, mert nem a bíborosok, a vatikáni adminisztráció szinte áthatolhatatlan gyűrűjén keresztül kívánt az emberekkel, a valósággal kapcsolatban lenni. Nem akart elszigetelődni, és a Márta-házban lakva nem világi hatalmát hangsúlyozza, hanem sokkal inkább a spirituálisat.

Bár pápaként nem tartozik a jezsuitákhoz, szerintem Te is nagyon jól tudod, hogy Ferenc mennyire ízig-vérig jezsuita. Ezért nem idegen tőle a pr, ezért tudja, hogyan kell »jó arc«-nak lennie, ezért használja bátran és profin a médiát, ezért jó menedzser, ezért olyan „áramvonalas", »kiszámítható« – ahogy Te írod. Kövezz meg, de én már régóta vártam, hogy a Vatikán ebbe az irányba forduljon! Ne mondd, hogy Neked nem fontos a keresztény média – nem hangzana hitelesen! Miért baj, hogy a Katolikus Egyház csúcsvezetője olyasvalaki, akiből nem lehet gonosz manót animálni?

Azt írod, hogy Benedeket elmarasztalták, mert a népegyházhoz húzónak tartották, ellenben Ferencet, aki valóban népegyházi háttérből jött, nem vegzálják emiatt. Valóban elfelejtetted volna, hogy Benedek népegyháza üresen kongó templomokat jelent, Ferencé pedig élő, pulzáló, tömegeket vonzó? Nem kéne akkor esetleg türelemmel lenni, és megnézni: hátha Ferenc mégiscsak tud valamit, hátha ez a latinos sárm mégiscsak életszagúbb és vonzóbb, mint a németes rigorózusság? Végtére is azt elismered, hogy Ferenc munkája összességében a Benedekének egyenes folytatása, és ezt én is így gondolom!

Azt sem értem igazán, hogy ha Ferenc »egy teokratikus abszolút monarchia, egy spirituális birodalom uralkodója, ahol még nem lépett Isten szavának helyébe a nép szava« ahogy írod, akkor miért rovod fel neki, hogy váratlan, uralkodót idéző lépéseket tesz? Akkor miért baj az, hogy »kézi vezérléssel« irányít, ad hoc döntéseket hoz?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vértes László
2014. június 14. 07:02
"Jézus nem volt "tök jó fej"." A farizeusok szerint nem. A kereszténység mai ellenségei szerint sem. A követői viszont tarthatják annak, nem puszipajtás értelemben, hanem az emberrel szeretetszövetséget létesítő Isten és követendő földi tanító értelemben. Jézus röviden: a zsidó Messiás.
lally polley
2014. június 14. 07:02
Kereszttűzben II János Pál állt, aki gesztusokon túl, valódi tettekkel küzdött a kommunizmus bukásáért. Ferenc pápa előtt is nyitva az út, hogy valódi tettekkel küzdjön a szegények mellett, felvállalva bizonyos körökkel a konfliktust is. Jézus nem volt "tök jó fej".
lally polley
2014. június 14. 07:01
Mi Istennek vagyunk alázatosak, ezért nem dőlünk be annak, ha valaki beköltözik a lakosztályba, és annak sem, ha valaki nem költözik be a lakosztályba és egy, még mindig luxusnak számító körülményben szól a szegények mellett. Minket igazán az érdekel, hogy szeretnek-e minket és tesznek-e értünk vagy, hogy a világ leggazdagabb pénzügyi vezető csoportja lemondott-e már szavukra a fölösleges vagyonáról és átengedte-e azt a szegények javára. Isten is csak ilyen lényegi dolgokat fog számonkérni, ha majd újra eljön.
exlibris
2014. június 08. 22:45
"A tetszés - nem tetszés kifejezésével semmi baj nincs. Csak hiú emberek számára lehet ez sértődés forrása." - Már megint másfelé tereled a dolgot. Szó sincs itt hiúságról, mint ahogy tetszésről, vagy nemtetszésről sem. Te az olyan típusú komentjeimre is bemutatod a lefelé néző hüvelyket, amikben kb. olyant írok, hogy az alma gyümölcs... Te az "exlibris" nickre dobod a nemet, függetlenül attól, hogy mit írok. Ez vagy betegség, vagy mértéktelen gyűlölet, amivel tele van a szíved. Ezért írtam fentebb azt, amit. "Ezzel nincs probléma egészen addig, amíg nem kéred ezt másokon számon." - Megint terelni próbálod a témát. :( Nem azt kértem számon Vértes Lászlótól, hogy miért nem kedveli a lámát, hanem arra reagáltam, hogy miért akarja olyan színben bemutatva hasonlítgatni a pápához, amilyen a Dalai láma sohasem volt. Ne csak dobáld a negatívokat, hanem olvasd is el, amire reagálsz. "Én nem ismerem az életviteled, de feltételezem, hogy..." - Ha egyszer nem ismered az életvitelemet, nincs semmilyen alapod konkrétumokat feltételezni. "hogy nem veted meg a szebb ruhákat" - Egyrészt a szebb ruha fogalma borzasztóan szubjektív, másrészt próbálom én értelmezni, mit is akarsz ezzel sugallani, de azt kell mondjam, hogy ez a lövésed nem talált. Végtelenül egyszerű nő vagyok. Az öltözködés terén is. Akár egy faék. Az öltözékemre is mondhatnám, hogy olyan sallangmentes, mint a reformátusok a katolikusokhoz viszonyítottan. Nem az a típus vagyok, aki neked bejön. Sohasem voltam dáma. "ékszereket, vagy a gazdagon díszített szép épületeket, bútorokat, ceremóniákat, viseleteket" - Brrrrrrrrrrrr !!!!!!!!! "a művészi értékeket" - Na ez már jobban kezd hangzani, csak ezzel megint az a gond ugye, hogy kinek hol kezdődik a művészet és meddig tart, illetve mi fér bele. Vagyis szubjektív. Ha költészet, akkor semmiképpen sem a "szabadvers". Ha festő, akkor Munkácsy, nem Picasso. Ha régi korok építészete, akkor inkább a gótikus, mint a barokk. A ceremóniákat és a viseleteket ki nem állhatom. A méltóság nem ezekből fakadó. "A dalai láma nekem nem tud újat mondani. Mondjuk egy Kempis Tamás már igen." - Látod, vannak érdekes dolgok... én meg éppen pont Kempis Tamás után kezdtem el a buddhizmus felé kacsintgatni... Ez nem azt jelenti, hogy erről Kempis tehet, csak pont így esett időrendben. "A katolikus pap feléd megnyilvánuló missziója mindenképp tiszteletet és köszönetet érdemel." - Nem, ez teljesen hibás. Ez a pap nem missziózott, hanem bűnözött. Nem kicsit, hanem nagyon. Börtönben lett volna a helye. "Ez egy különleges kegyelmi idő volt a számodra." - Ebben viszont lehet, hogy van valami...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!