Újratemetés

2014. június 19. 13:50

A nép csak másodsorban akart demokráciát, elsősorban jobb életet szeretett volna: hogy a rendszerváltás szinte szitokszóvá vált, leginkább azzal magyarázható, hogy ezt nem sikerült elérni.

2014. június 19. 13:50
Hancz Gábor
Kisalföld

Előtte és utána viszont az átalakulás a társadalom passzivitásától kísérve ment végbe, a négyigenes népszavazáson például csupán 58, míg az első szabad választáson 65, illetve 45 százalékos részvételt jegyeztek. A nép csak másodsorban akart demokráciát, elsősorban jobb életet szeretett volna: hogy a rendszerváltás szinte szitokszóvá vált, leginkább azzal magyarázható, hogy ezt nem sikerült elérni. Nemhogy a Nyugathoz való gyors felzárkózás reménye hiúsult meg az eltelt két és fél évtizedben, hanem a lassú is. Ausztriában az egy lakosra jutó GDP 1990-ben – vásárlóerő-paritáson – 116, tavalyelőtt pedig 95 százalékkal haladta meg a magyarországit; ha ilyen ütemben közeledünk, száz év múlva sem érjük őket utol. Ráadásul Szlovákia, amely annak idején 14, és Lengyelország, amely 33 százalékkal kullogott mögöttünk, mára megelőzött bennünket, bizonyítva, hogy lehetett jobban csinálni. És közben a társadalmi egyenlőtlenség az egekig ér.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. június 19. 19:35
"Ráadásul Szlovákia, amely annak idején 14, és Lengyelország, amely 33 százalékkal kullogott mögöttünk, mára megelőzött bennünket, bizonyítva, hogy lehetett jobban csinálni. " Ja. Csakhogy nekik nem volt gyurcsány-korszakuk.
Jancsipapa
2014. június 19. 17:06
Amit nem akarunk (nem cél ) nem is szokott sikerülni...
Fahrenheit 451
2014. június 19. 15:01
a nép, pénzt és szabadságot akart, ami jobbára nem jár együtt..
Csigorin
2014. június 19. 14:13
Jo reggelt kivanok, tetszenek vegre felebredni? Amugy az egy dolog hogy a "jobb" eletet nem sikerult elerni, de meg csak fenntartani se az akkorit. Ugyebar akkor mindenki elott ott volt a lehetoseg egy stabil, kiszamithato karrierre, idovel sajat lakasra, kesobb egy kis nyaralora, autora. Plusz minden evben udules. Nem egyik naprol a masikra, de par evtized alatt ezt az atlagember ossze tudta kaparni. Manapsag meg az atlagember tetriszezik a csekkekkel honap vegen hogy meg maradjon ennivalora is, a fizetes honaptol honapig tart, felretenni kevesen tudnak. Ja, es ez meg azon jobbik eset akinek meg van munkaja, mert mindenki felett ott a damokleszi kard, hogy ha azt egyszer elveszti, akkor mehet a hid ala.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!