Református Egység Fesztivál

2014. május 29. 15:45

Egy ilyen alkalom túlmutat önmagán. Üzen befelé és kifelé. Befelé, hogy milyen értékek fontosak az egyházképünkben, képesek vagyunk-e egyházban gondolkozni vagy megmaradunk a diktatúra ránk kényszerített sémájában.

2014. május 29. 15:45
Jakab Bálint
reposzt

„De volt sok minden más mellett üzenetértéke annak, ahogyan megmutatták magukat az emberek. Nemcsak azt, hogy kiknek fontos az egység hanem, hogy mit jelent az együvé tartozás. Kárpátalja volt jelen leginkább. Forrongó politikai légkörből érkeztek, bizonytalanságból, amelyből egyelőre annyit éreznek, hogy fiaik katonai behívót kapnak. Magukra maradottságukban felértékelődik az összetartozás tudata. A közösség lelki támasz lesz. A megmaradás, a bizalom közege. Ott a közös imádság más értelmet nyer. Nemcsak szó. Hatalom az életre. És a többiek, Erdélytől a délvidéki és nyugat-európai szórványokig, sőt a tengeren túliakig mind ugyanarról a hitbizonyosságról tanúskodnak.

Egy ilyen alkalom túlmutat önmagán. Üzen befelé és kifelé. Befelé, hogy milyen értékek fontosak az egyházképünkben, képesek vagyunk-e egyházban gondolkozni vagy megmaradunk a diktatúra ránk kényszerített sémájában, ahol a személyes túlélés és a kongregacionalista szemlélet a cselekvés vagy éppen nem-cselekvés eredője. Aki elég önmagának, az nem keresi a nagy közösségeket. Eltorzult egyházképünk helyreállításának, az Anyaszentegyház valósága megélésének alkalma az, ami itt történik. Ugyanakkor üzenetet hordoz kifelé is. Ott és akkor a szemlélődőknek, a jelenlét által megérintetteknek. De üzen az otthoniaknak, a bizonytalankodóknak, a szórványban élőknek pedig különösen arról az erőről, ami a református egyház valósága a mindennapokban. Hiányérzetem ezen a ponton erősödött fel, hogy miközben szórványosodásról meg az egyház erőtlenségéről panaszkodni divatos, ilyen és hasonló közösségi alkalmak sem képesek megmozgatni embereket. Mintha nem a mi történetünk lenne. Könnyebb panaszkodni a sötétség miatt, mint világosságot gyújtani.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2014. június 02. 21:39
A kettős állampolgárság megadása előtt ez volt a legjelentősebb lépés, amit magyarok tettek. Mert mi olyan nép vagyunk -nem önszántunkból - hogy a határainkon túl is mi élünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!