A másfél perc viszonya a nyolcmillióhoz

2014. április 29. 22:36

Kérdés a tokaji befektetőkhöz: vannak olyan tisztelőik, akik másodpercek alatt képesek dönteni és áldozatot hozni önökért? Ha a válasz igen, akkor miért nem licitáltak a boraikra?

2014. április 29. 22:36
Tallián Hedvig
iMád

„Az árverés legizgalmasabbnak ígérkező licitje Szepsy István 2013-as Nyúlászója '58 volt. De hogy ennyire az lesz, azt senki nem sejthette. Tavaly másfél millió forintért kelt el, a kikiáltási árnál huszonöt százalékkal többért, az árverésre bocsátott Szepsy bor. Néhány napja, április 26-án Sárospatakon a bor bemutatása, kikiáltása és leütése mindössze négy perc alatt zajlott le. Ebből csupán másfél percig bonyolódott a nagy csata. Egymillió kétszázezerről indult a verseny a százharminchat liternyi, azaz egy gönci hordónyi borért.

A licit megindulásakor három ember emelte egymást követően magasba a tárcsáját. Jóval az első perc vége előtt, kétmillió forint táján a háromból az egyik licitáló kilépett. Egy percnél pedig a kikiáltó száját elhagyta a: négymillió. A feszültség a teremben kezdett tapinthatóvá válni. Négymilliótól ötmillióig kétszázezrével ment a ping-pong bid. Az első perc elteltével már ötmillión állt a vásár. Folyt a küzdelem a másodpercekkel. A trónterem végeiben lévő két vevő jelölt pedig folyton egymásra emelt. Három-négy másodperc alatt döntöttek a hajszában résztvevők félmillió forintokról.

Adrenalin robbanás uralta el a termet. Mint utólag megtudtam, ötmilliónál, rajtam kívül már a kikiáltó is a könnyeivel küzdött a feszültségtől. Ötmilliótól már ötszázezrével emelkedett a tét. Majd amikor kimondta a végösszeget, alig hallhatóan elcsuklott a kikiáltó hangja. Magnófelvételem őrzi a pillanatot, amikor nyolcmillió, azaz nyolcmillió forintért, hatalmas taps kíséretében elkelt a modern Magyarország legdrágább száraz bora Szepsy István pincéjéből, másfél perc alatt.

Mindezt végigélve csupán néhány kérdésem maradt a Tokaj-Hegyalján befektetőkhöz: vannak olyan tisztelőik, akik másodpercek alatt képesek dönteni és áldozatot hozni önökért? Ha a válasz igen, akkor miért nem licitáltak a boraikra? Ha a válasz nem, akkor érdemes lenne az üzleti tervek mellett valami mélyebb dolgon is elgondolkozni. Egy országrész jövőjéről van szó!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!