Gazdasági kétharmad

2014. április 17. 09:31

A jobboldal nagyarányú választási győzelmét arra lehet felhasználni, hogy az érintettek folytassák, pontosabban, kezdjék végre el a szerkezeti átalakításokat.

2014. április 17. 09:31
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„A gazdasági mozgásteret persze befolyásolhatja majd, hogy a régi-új kabinet milyen gazdaságpolitikát valósít meg. Vita nélkül állítható: ebben a ciklusban csökkenteni kell az állami elvonásokat, hogy több maradjon a vállalkozóknál, a lakosságnál, ezáltal beindulhat a gazdaság. 

Ki kellene békülni a bankokkal is, miután hazánkban a pénzintézetek jelentősen visszafogják hitelezési tevékenységüket, amely ugyancsak gondokat okoz a magyar gazdaság, az itteni vállalatok számára. A kétharmados parlamenti többséggel immár nincs szükség a konfrontatív politikára: rendezni kell a viszonyt az Európai Unióval, hiszen a fejlesztési források kilencven százaléka Brüsszelből érkezik. Kedvezőbb hozzáállás szükségeltetik a multikkal szemben is: újabb különadókra már nem lesz szükség, esetleg a terhek is csökkenthetők lesznek. Persze a hazai kis- és közepes vállalkozások feltőkésítése sem maradhat el: sajnos a duális gazdaság továbbra is dominál hazánkban. 

Vagyis a jobboldal nagyarányú választási győzelmét arra lehet felhasználni, hogy az érintettek folytassák, pontosabban, kezdjék végre el a szerkezeti átalakításokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oli75
2014. április 17. 17:44
szajlai, szajlai, te már régen csak vicc vagy a jobboldalon, egy bohóc akin mindenki nevet.. egy áruló, folyamatosan az IMF és uzsorahitele mellett kampányoltál a hírlapban... és most is a multikat és a bankokat véded.. egy vicc vagy, komolyan mondom.
freehckr
2014. április 17. 10:47
Azért egy gazdasági témában járatos újságírótól elvárható lenne, hogy ne jobboldalizza azokat a kormánypártokat, amelyek előző ciklusukban rekord módon emelték a vállalkozások adózási- és adminisztrációs terheit, világrekord számú és mértékű fogyasztási- és szektoradókat vezettek be, elkezdték leépíteni a rendszerváltásnak nevezett szocialista cirkusz után igazság szerint még fel sem épült piacgazdaságunkat, az értelmetlen és bőkezű szociális kiadásaikról, a magánvállalatok ellen indított kommunista hadjárataikról és afrikai banánköztársaságokat is megszégyenítő korrupciós ügyeikről nem is beszélve. A Fidesz-KDNP posztkommunista baloldali kormányzást folytatnak. „ebben a ciklusban csökkenteni kell az állami elvonásokat” Már az előző ciklusban is _radikálisan_ csökkenteni kellett volna az állami elvonásokat, ezzel együtt a fent is említett ostoba szociális kiadásaikat, valamint a korrupciót, főként a kormánypártokhoz köthető rekord pofátlan fosztogatásokat... Viszont akkor nincs rezsicsökkentés, nincs cigánytenyésztés, nincs milliárdos fideszes gazdasági holdudvar, nincs tucatnyi jogcímen folyósított szociális segély... és ezáltal a proli szavazatainak is búcsút inthet a Fidesz-KDNP, így már most nagy tétekben lehetne fogadni rá, hogy lóf*sz sem és még annál is kevesebb fog történni ezen a téren a következő években. „ki kellene békülni a bankokkal is” Mivel az előző ciklusban s*ggére vertek a visszaállamosított manyup vagyonnak, és ebből finanszírozták szavazatvásárlásaikat és gazdasági holdudvarukat a fideszes elvtársak, így jelenleg nem látszik olyasféle, a költségvetésbe bevonható nagyobb forrás, amelyből továbbra is finanszírozni tudnák „fényűző” posztkommunista politikájukat. Marad a bankokra és egyéb szektorokra ad hoc módon kivetett „rablóadó”. „a fejlesztési források kilencven százaléka Brüsszelből érkezik” Amelyek aztán a fideszes gazdasági holdudvarnál csapódnak le, így épülnek a régióhoz képest három-négyszeres áron úthálózatok (ha épülnek), csatornarendszerek, egyéb infrastruktúra... és így lesz egy tahó felcsúti polgármesterből pár éven belül több milliárdos nagyvállalkozó, akinek még a vagyonnyilatkozatát is titkosítja a kormányzat. „újabb különadókra már nem lesz szükség, esetleg a terhek is csökkenthetők lesznek” Akkor honnan lenne forrása a szocialista kormányzatnak a bőkezű prolineveldéjére? :) Semmi jót nem várhatunk a _baloldali_ Fidesz-KDNP kormányzattól, ahhoz, hogy végre az ország érdekében kezdjenek el kormányozni szinte teljes metamorfózison kellene átmenniük. Az meg ugye 24 év év tapasztalata alapján szinte gyerekjáték a Fidesz-KDNP kaliberű posztkommunista bűnszervezeteknél... :)
Tündér_Lala
2014. április 17. 10:27
Ha mindezt végrehajtanák (szerencsére eszük ágában sincs) újból csődközeli állapotba kerülne az ország, Szajlai úr pedig cikket írna a szükséges "szerkezetváltásról" (!!??).
Berecskereki
2014. április 17. 10:27
Semmi sem állítható vita nélkül, főleg az nem, pontosabban nem úgy ahogy Szajlai írja már évek óta. Az állami elvonásokat csak akkor lehet csökkenteni, ha ez nem veszélyezteti az állami szolgáltatás mennyiségét, minőségét, a költségvetés 3 %-on belüli tartását. Az elvonást a GDP és az élőmunka növekedéséhez kell igazítani és kedvezmények formájában csökkenteni. Ez növelheti tovább a foglalkoztatást, a fizetőképes keresletet, a termelés volumenét. Nem kell a bankokkal kiegyezni, hanem a bankoknak kell saját magukkal kiegyezni. Olyan hitelpolitikát kellene kialakítaniuk, amely a sikeres projektekhez kedvező hitelnyújtás lehetőségét teszik elérhetővé és nem az extraprofit megszerzését a bankok számára. A volumenében növekvő hitelnyújtás volumenében nagyobb bevételt és hasznot eredményez a bankok számára, ugyanakkor kedvezőbbé teszi a gazdaság növekedését, beleértve a termelést és fogyasztást. Hasonló a helyzet az Európai Unióval is, ahova szakértő embereket kell a megfelelő posztra tenni, nem könyvtárszakon végezetteket. Olyan képviselőket kell a tagországoknak az unióban küldeni, akik megfelelően tudják a küldő ország érdekeit képviselni és össze tudják hangolni a tagországok érdekeit. Az uniónak is felül kellene vizsgálni a tevékenységét, mert mára már az is kiderült, hogy sok pontban nem megfelelően kezelték a válságot – melyben ők is ludasok – és még mindig vannak hiányosságok. Lehet, hogy az uborka mérete és görbültsége fontos, de ebből még nem vezethető le a gazdaság, a jólét növekedése. A multikra is ugyanannak kell vonatkozni, amit az első bekezdésben írtam, mert akkor nem viszik ki az országból a hasznot, hanem itt fektetik be. Esetleg kisebb mértékben viszik ki. Az uniós pénzeket pedig célirányosan a gazdaság hosszú távú értéket termelő gazdaságfejlesztésre kell felhasználni, s akkor a magyar kkv-k is kedvező helyzetbe kerülnek. Mindehhez a jegybank kedvező feltétételeket teremthet, ahogy az elmúlt két évben tette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!