Vegyük úgy, hogy érettségi

2014. április 05. 09:11

Vajon fel tudunk-e mutatni egy olyan gondolkodó polgári, civil réteget, amelyik pártszimpátiától függetlenül képes a párbeszédre, az építő jellegű kritika megfogalmazására?

2014. április 05. 09:11
Pólya Viktor
Reflexió

„Úgy látom, a mai magyar társadalomnak nem az a legnagyobb kihívása, hogy jó politikusokat teremjen, hanem hogy jó választópolgárokat: párbeszédre, szolidaritásra és nyitott végű kérdések – frusztrációmentes – megvitatására képes választópolgárokat. Ezt sajnos nem spórolhatjuk meg! Bármennyire is fájdalmas, a szubszidiaritás elvét először magunkon kell megvalósítanunk. Ami a közvetlen környezetünk alakulását jelenti, és ami a saját felelősségünk ebben, azt másra át nem háríthatjuk, azt mástól el nem várhatjuk. Ezzel sajnos igencsak adósai maradtunk magunknak. A 25 év legnagyobb kudarca nem az, hogy megbuktunk az érettségin, hanem hogy el sem mentünk vizsgázni…

És akkor most jöhetnek a kínos kérdések, amik őszinte reflexióra várnak:

Vajon fel tudunk-e mutatni egy olyan gondolkodó polgári, civil réteget, amelyik pártszimpátiától függetlenül képes a párbeszédre, az építő jellegű kritika megfogalmazására? Vajon a mai magyar politikai elit minden esetben olyan eszköztárral dolgozik-e, amit választópolgárokként valóban jóváhagyunk? Az egyformaságtól való félelemben vajon miért fosztjuk meg magunkat az egység lehetőségétől? Vajon a személyes és társadalmi konfliktusaink éretlen kezelései összefüggnek egymással? A saját tapasztalataink adódnak össze egy politikai sémává, vagy a politikai minta lesz a társdalom előtt normaképző? Vajon miért nem vagyunk képesek társadalmi szinten az elfogadásra, ami nem belenyugvást vagy kritikátlanságot jelentene, hanem csupán a valóság tiszteletét? Csak a személyes világunkban megélt változások fakadnak az elfogadásból vagy a társadalmi szintűek is?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2014. április 05. 16:30
Ezek olyan kérdések amelyekre ki-ki magának kellene megadja a választ. Mindenki tovább kellene gondolja a miérteket és hogyanokat. Ha sokan lennének azok akik a szerzőhöz hasonlóan a polgárokban (akik még nem igazán léteznek, vagy nagyon kevesen vannak) és nem a politikusokban látják a megoldást sokkal előrébb volna az ország. Végképp ki kellene lépni a vezetők-vezetettek idejétmúlt viszonyrendszeréből és létrehozni azokat a társadalmi szerveződési formákat amelyek által a polgárok mintegy közvetlenül, nem pedig az általuk megválasztott politikusok által, kontrollt gyakorolhatnak legalább az őket érintő legfontosabb döntések meghozatalában.
Agnieszka
2014. április 05. 10:17
Oszt kivel lehet itt tárgyalgatni? Vakhit áll szemben vakhittel, magamat is beleértve. Még leginkább a Jobbiknál látok megfontolásra érdemes gondolatokat. A "csodálatos" bal oldal nemcsak pusztaságot, de kinőhetetlen adósságot is hagyott itt, ohne szégyenkezés, belátás. Meglátjuk, talán, idővel. Az igazság nagyon kínos tud lenni, itt olyan emberek fújták a passzát szelet évtizedeken keresztül, önjelölt üdvözítők, akiknek az áldásos tevékenysége teljes kudarcnak bizonyult a közösség számára. Mivel sokkal jobb a tarsadalom mai állapota a háború előttinél? Most is van sokmillió koldus, de nincs Ganz motorvonat. Talán, néhány év múlva sikerül valami jobb, bár nem gondolnám, h. a Jobbik által, nincs más egyelőre, csak a Fidesz! Isten óvja és áldja Magyarországot!
marko11
2014. április 05. 10:01
A jelenlegi világrendszer az ember legsötétebb tulajdonságaira épül. Pl. önzés, harácsolás, gátlástalanság, felelőtlenség stb. stb.
Berecskereki
2014. április 05. 09:55
Érettségi? Nem kell kutakodni, csak meg kell hallgatni a politikusok beszédét, a média által sugalltak, az ezekre való reakciókat és a válasz már készen is van. Minden és mindenűt az erőszakot, a gyűlöletet sugallja, melynek alapja az önzés. Nem a meggyőzés, hanem a legyőzés, az eltiprás, az erőszakos megoldás. Nincs kompromisszumkészség, mert az önzés mindent felülír. Ezért nincs szolidaritás sem, vagy amennyiben látszatra van, az is valamilyen hatalmi érdek miatt történik. Ez azonban nemcsak magyarországi viszonyokra jellemző, hanem világviszonylatban megtalálható. Magyarország annyiban más, hogy az elmúlt 25 év során mindez gyorsan és markánsan alakult ki, melynek léteznek a mérföldkövei. Nem a társadalom egyedei alakították ki, hanem a politika, gazdasági elit a hozzájuk csapódó, a társadalmat eláruló "írástudók" és az őket felkaroló, megalkuvó média.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!