​Senki sem akarja üzemeltetni a debreceni stadiont

2014. március 31. 11:58

Óriási szívás lehet abból, ha sorban elkészülnek az arénák, és elkezdik vinni a pénzt.

2014. március 31. 11:58
Szily László
Szily László
Cink

„A már a nagy stadionprogram bejelentése táján világos volt, hogy a többtízmilliárdos építési költség mellett a kulcskérdés az lesz, gazdaságosan tudják-e üzemeltetni a drága, aránylag korszerű arénákat. Azt nem lehetett egyértelmen tudni, hogy a miniszterelnök pontosan milyen konstrukcióban képzeli el az üzemeltetést, vagyis hogy valami állami cég, esetleg maguk a klubok vagy szabadpiaci szereplők fognak megpróbálni nyereséget kicsiholni az új stadinokból. A debreceni készült el először, és mint a pályázati kiírásból is kiderül, magánvállalkozást kerestek, amelyik piaci alapon elműködteti a stadiont, ahol maga a debreceni fociklub is csak egy bérlő, aki csak az év napjainak 70 százalékán használhatja a stadiont.

Ilyen magánvállalkozás azonban egy darab sem akadt.

Ez nem is annyira meglepő, Orbán ugyanis annak ellenére, hogy tényleg a szívügye a téma, igazából lendületesen, de hűbelebalázs módjára, átgondolatlanul vágott bele abba, hogy soktíz milliárd költségvetési forintot pumpáljon a fociba. Hiába kapott kivételes sanszot a magyar futball egyetlen nagyhatalmú ember szenvedélye miatt, ha ez a nagyhatalmú ember ennyire az impuzusai alapján dönt. Orbán ugyanis arra szavazott, hogy egyetlen eszközzel, korszerű stadionok megépítésével reformál, amibe a stílusához illően tényleg bele is vágott azonnal. Ez azonban így önmagában, a gazdasági focireform nélkül semmit sem ér. A miniszterelnöknek abban teljesen igaza van, hogy kulturált pályák nélkül egészen biztosan nem lesz közönség és egészséges futballélet, beleértve a dolog bizniszrészét. De ha csak annyit tesz, hogy nagyon sokért kulturált pályákat húz fel, de a modern díszletek között ugyanaz a sunyi pénzmosás és kavarás folyik tovább, mint eddig, akkor egy kis kezdeti emelkedés után semmivel sem lesz jobb és nézettebb a foci, mint eddig, és minden szétrohad újra. Akkor pedig aztán tényleg jogos lesz a lélegeztetőgépezés az építési költségeket emlegetve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lavor
2014. március 31. 17:46
Mégis mire számítottak? Hogy majd valami barom a nyakára vesz egy tutira veszteséges létesítményt? Eleve minek a DVSC-nek egy 20 ezres stadion, mikor a mostani 9 ezres stadiont se tudják megtölteni, még a rangadókon sem, az átlagnézőszám 4000, ami nem mellesleg kimagasló a mai magyar bajnokságban. Egyedül az új 20 ezres Albert-stadion az, ami sztem korrekt és talán nem lesz belőle a pénznyelő, a többi...korszerűsítés, egy kis foltozás bőven elég lett volna.
Fici7
2014. március 31. 17:13
Az NB1-ben tavaly az átlag nézőszám 2800 fő volt. Egy csapat átlag évi 50 tét meccset játszik, annak felét, 25-öt odahaza. Ha 2800X2000 Ft=5,6 Millió meccsenként, összesen 25x5,6=140 millió. Gondolom ezen a pénzen osztozik a csapat meg az üzemeltető. Fentebb a jegy árat csak saccolom, ha valaki tudja hogy foci meccsen mennyi a jegy, írja meg.
rajgy
2014. március 31. 16:18
Egy igazi negatív cikk: "Óriási szívás lehet" "sajnos összevissza, koherens elképzelés nélkül fogott bele" " eredménytelenül zárult" "lélegeztetőgépezés az építési költségeket" "egyetlen nagyhatalmú ember szenvedélye miatt" "drága, aránylag korszerű arénákat" "megpróbálni nyereséget kicsiholni" "Orbán ennyire gondolatszegény" stb..
Jancsipapa
2014. március 31. 15:46
-"Óriási szívás lehet abból, ha sorban elkészülnek az arénák, és elkezdik vinni a pénzt."- Mitől lennének nyereségesek ? Az 1200 nézőtől ?(jó esetben) Talán ,ha lenne foci...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!