Nem kampánytéma

2014. március 24. 18:14

Politikai értelemben nem bírnak téttel a külhoni voksok, éppen ezért a Jobbik kivételével egyetlen alakulat sem szerepeltet a listáján határon túlit.

2014. március 24. 18:14
Rostás Szabolcs
Krónika

„Megéltük ezt is: a külhoni magyar állampolgárok hétfőtől szavazhatnak az április 6-ai országgyűlési választásra. Mintegy száz évet kellett várni, hogy a mesterségesen meghúzott határokon túl rekedt magyarok végre minimális erőfeszítéssel mindössze néhány hónap alatt hozzájussanak a magyar állampolgársághoz, a Budapesten kiállított személyazonossági igazolvány birtokában pedig közjogilag is a magyar nemzethez tartozzanak. Történetesen azáltal, hogy részt vesznek az anyaországi parlamenti megmérettetésen, »beleszólva« a budapesti nagypolitika alakulásába.

Persze nemcsak Trianon, hanem a rendszerváltás óta is sok időnek kellett eltelnie a nemzet ilyen formában történő egyesítéséig. Még a kettős állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004. december 5-ei népszavazás idején is megosztottság jellemezte az anyaországi társadalmat és a politikumot. A Fidesz kétharmados győzelme óta eltelt négy évben, az állampolgársági törvény módosításával, a szavazati jog megadásával azonban egyfajta nemzetpolitikai minimum alakult ki e téren.

Lám, ma már az egykor 23 millió román inváziójával riogató szocialisták is azt mondják, hatalomra kerülésük esetén szerzett jogot nem vonnának vissza. A baloldali összefogás pártjai közül jóformán egyedül Gyurcsány Ferenc alakulata ágál ma is a honosítás és a választójog ellen, bár a bukott miniszterelnök esetében azon se csodálkoznánk, ha akkor is hazudna, amikor a külhoniakat ócsárolja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veva
2014. március 25. 07:26
Drága egysegelem, koronaszep és a többiek! Ha a határon túliak szavazati jogával gondotok van, akkor gondolom épp a Bissau-Guinea-Magyarország kettős állampolgárok szavazati joga miatt elutasítjátok a baloldalt is...Vagy nem?
dávid
2014. március 24. 20:08
hű de ráért vki h kilenccel végig dislikeoljon :D
states
2014. március 24. 18:39
Ja, most nem 23 millió románnal riogatnak, hanem 80 millió ukránnal. Ez kétségtelenül gyökeres változást jelent a balnácik hozzállásában, ami a határontúliakat illeti.
egysegelem
2014. március 24. 18:26
Erkolcsileg vedhetetlen, hogy olyanok szavaznak a magyar valasztasokon, akik nem viselik a szavazatuk kovetkezmenyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!