Hogyan semlegesítheti Európa az orosz gázfegyvert?

2014. március 24. 14:46

Eddig elég jelentős lakossági és politikai ellenállás volt a palagázzal szemben Európában. Ez valószínűleg meg fog változni, most hogy az orosz gázimport ilyen problémásnak látszik.

2014. március 24. 14:46
Pogonyi Csaba, Vargha Péter Simon, Zsoldos István
Guruló Hordó

„Az EU gázfogyasztásának kb. negyedét szerzi be Oroszországtól (ez valamivel több, mint évi 100 milliárd köbméter). Ezért kb. 40 milliárd dollárt fizet. Tételezzük fel, hogy az EU mindkét számot nullára akarja csökkenteni 2025-re. Ezt a gázfogyasztás csökkentésével, a cseppfolyós földgáz (LNG) importjának növelésével és a haza nemkonvencionális gáz termelésével meg is tudná tenni.

1. A gázfogyasztás csökkentése

Az EU gázfogyasztása az áramtermelésben már most is erősen csökken, az olcsó szén miatt (ami részben az olcsó amerikai gáz következménye, ami ott kiszorítja a szenet). Ez a széndioxid-kibocsátás szempontjából ugyan kedvezőtlen folyamat, de rövid távon ad némi rugalmasságot Európának. Jobb módszer lenne a meglévő német atomreaktorok újra üzembe állítása, mint Nick Butler is javasolta. A 10 éves időhorizonton a növekvő nap- és szélenergia felhasználás képes lesz a gáz egy részét kiváltani, és ez a folyamat amúgy is valószínű, ahogy ezek az energiaforrások egyre olcsóbbá vállnak. Tegyük fel, hogy az EU-ban 30%-kal lehet csökkenteni a gázfelhasználást az áramtermelésben és 10%-kal az ipari és lakossági felhasználásban a megújulókkal, hatékonyabb erőművekkel és hőszigeteléssel. Ez egyébként nem túl merész szám.

(...)

3. Hazai kitermelés növelése

Eddig elég jelentős lakossági és politikai ellenállás volt a palagázzal szemben Európában. Ez valószínűleg meg fog változni, most hogy az orosz gázimport ilyen problémásnak látszik. De a termelés növeléséhez idő kell, tehát konzervatívan tételezzük fel, hogy az európai palagáz (és mondjuk a hagyományos kitermelés kedvezőbb adóztatása) arra lesz elég a következő 10 évben, hogy az Európai kitermelés csökkenését megakadályozza. Ez a gáz hosszú távon valószínűleg olcsóbb lehet, mint a jelenlegi importárak, és az adókat is az európai kormányok szedik be utánuk. És a 10 éves időhorizonton túl nagyon komoly mennyiségek jöhetnek ebből a forrásból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. március 25. 09:10
A hülye gyerekek azt hiszik hogy ezzel ártani tudnak Oroszországnak,a Kínai és a többi keleti piac alig várja hogy több oolcsó orosz földgázt vásárolhassom.A z oroszok már kiépítették az erre a célra szolgáló energia vezetékeket és óriási mennyiségeket szállítanak Kínába,Japánba és más távolkeleti államokba,és tovább építik bővítik ezeket az energia vezetékeket.Sőt tovább növelik a villamosenergia exportot is keletre!
basatu
2014. március 25. 09:04
Fiúk ti megvagytok zakkanva,a palagáz amellett hogy nagyságrendekkel drágább mint az orosz földgáz,még veszélyes is az USA-ban már megtapasztalták a vízszennyeződéssel és más geológiai és egyébb károkkal járó palagáz kitermelés veszélyeit.Ez az USA módszer legalább annyira veszélyes mint a génmanipulált mezőgazdasági termékek,élelmiszerek.
csuka
2014. március 24. 17:30
Pogonyi Csaba, Vargha Péter Simon, Zsoldos István Bekapjátok a cső végét és már semlegesítve van. (Lehet, hogy már beszívtatok?)
Akitlosz
2014. március 24. 16:32
Fával. Sokkal több erdőre lenne szükség. A fa, ha jól gazdálkodnak vele, akkor sohasem fogy el. Ma sokkal kevesebb erdő van az országban, mint volt ezer évvel ezelőtt. A gázszívásról le kellene szakadni. S persze a Nap is süt, azt sem ártana jobban kihasználni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!