A magyar nyelv államosításának stratégiája

2014. március 06. 10:28

Ha végigolvassuk a Magyar Nyelvstratégiai Intézet tizennégy pontba foglalt feladatkörét, két dolog tűnik fel. A feladatok homályossága, körvonaltalansága és a fogalmazásmód ordító szakszerűtlensége.

2014. március 06. 10:28
Huszár Ágnes
Huszár Ágnes
Galamus

„Ha végigolvassuk a Magyar Nyelvstratégiai Intézet tizennégy pontba foglalt feladatkörét, két dolog tűnik fel. A feladatok homályossága, körvonaltalansága és a fogalmazásmód ordító szakszerűtlensége. A központi feladat nyilván – erre utal az intézmény elnevezése is – a középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozásának irányítása és szakmai felügyelete.

Bár a nyelvstratégia szót nem definiálják a szövegben, de sejthetően nyelvpolitikát értenek rajta. Ezt viszont a szokásosnál jóval tágabban értelmezik, erre utal az, hogy a feladatok közé sorolják a nyelv tudományos leírását, az iskolai nyelvtankönyvek koncepciójának kidolgozását, a tájnyelvek védelmét és a szaknyelvek fejlesztését, különös tekintettel a határon túl használt magyar nyelvű terminológiára. Az utolsó pont pedig a végtelenségig tágítja az új intézet előtt álló lehetőségeket. Feladata ezek szerint minden »egyéb, a magyar nyelvi értékvesztés ellen ható feladatok megvalósítása«.

Alig képzelhető el, hogy mindezeket a feladatokat a húszfős intézet maga látná el. De az »irányítás« és »felügyelet« szavak sem erre utalnak, hanem arra, hogy az intézet ezeket a feladatokat másoknak kiadja, végrehajtásukat pedig ellenőrzi, illetve »koordinálja«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. március 06. 13:30
Alamuszi há miért is nem a médijjának, meg a politikusssoknak írod, hogy csak MAGYARUL helyesen beszéljenek!! őőjű őjű őjű
quetzal
2014. március 06. 13:00
Jó is lehet ez a nyelvstratégiai dolog, majd kiderül. (Mindenesetre - teljesen feleslegesen, és témaidegenként - belecsempésztek egy kis finnugrászkodást is...)
trespass
2014. március 06. 11:22
Még egy kifizetőhely.
briganti
2014. március 06. 11:05
Napi galamuszos agymenés....bla-bla-bla
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!