Scheppele egy igazsága

2014. március 10. 08:21

E jelenségnek az egyik oka nyilvánvalóan az, hogy Scheppele-nek a megszámlálhatatlan tévedés és ténynek álcázott félrevezetés mellett egy valamiben feltétlenül igaza van.

2014. március 10. 08:21
Farkas Anikó
Konzervatórium

„E jelenségnek az egyik oka nyilvánvalóan az, hogy Scheppele-nek a megszámlálhatatlan tévedés és ténynek álcázott félrevezetés mellett egy valamiben feltétlenül igaza van: »hacsak valami igazán meglepő fordulat nem következik be, a kormányzó párt jó eséllyel újra megnyeri a választásokat«. A másik oka viszont valószínűleg az, hogy mára nem csak a jobboldali törzsközönség, hanem – Gyurcsány Ferencet leszámítva – a baloldal is belefáradt, vagy inkább belefásult az állandó és hisztérikus demokrácia-féltésbe, de ne zárjuk ki a lehetséges magyarázatok közül, hogy már az Összefogás (azóta már Kormányváltás - a szerk.) pártjai sem hiszik el komolyan, hogy várható vereségük a választási szabályok alakulásával bármilyen összefüggésben állna. Nem csak abban nem hisznek azonban őszintén, amit elutasítanak, hanem ami ennél súlyosabb, azt sem találták ki eddig, mit akarnak helyette. De ez egy másik, hosszabb írás témája lenne.

Scheppele-t ugyanakkor e tények nem zavarják, és a már jól bevált eszközökkel – saját szakértői imázsával, más szakértőkre hivatkozással, az elnyomott belső (vagyis magyarországi) forrásoktól származó rémtörténetekkel, a jogszabályok koncepciózus átírásának sugalmazásával és más összeesküvés-elméletekkel – alapozza meg az óvatlan olvasó számára a fondorlatos és kegyelmet nem ismerő diktatúra látszat-választásának képét. A nyomaték kedvéért sorra veszi, hogy e látszat-demokráciában olyan elképesztő esetek fordulhatnak elő, mint például az, hogy (1) a választópolgár önként lemondhat a választási hirdetésekhez való hozzájutás lehetőségéről, és e lehetőségről a választási szervek még értesítik is előzetesen, így nem juthat hozzá elegendő mennyiségű információhoz a JÓ döntés meghozatalához; vagy éppen az (2), hogy a hazánkban élő nemzetiségek tagjainak szóló tájékoztató »összezavaró nyelven« (»on confusing language« – érdekes ezt ezt a magyar nyelvű tájékoztatóra vonatkozóan angolul, egy amerikaitól olvasni…) tartalmazza csak, hogy a regisztráció nem kötelező számukra. Értem én, hogy az NSA újonnan megismert gyakorlata fényében a magánszféra védelme mellett legelkötelezettebb alkotmányjogászok is átgondolják korábbi túlzottan liberális álláspontjukat, de azért na. Bírálatai megfogalmazása közben Scheppele a szemét lesütve (vagy inkább szándékosan becsukva) nem hajlandó tudomást venni arról, hogy a még 1990 előtt nagykorúvá vált magyar választópolgároknak talán egészen más elképzelésük is lehet például arról, hogy káros vagy helyes, ha minél több szereplő mérettetheti meg magát a politikai versenyben, de arról sem, hogy európai demokráciákban olykor a kormányzati stabilitás többet ér a tiszta arányosságnál.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2014. március 10. 14:18
Ki a f...sz kérte fel - ki pénzeli - ezt a Scheppelét ott, a nagy usában, hogy pont a kis Magyarországgal foglalkozzon, kényszeresen? Ez a Krugman, tisztában van, mihez adja a nevét? Vagy nagyon is tudja? Scheppele, Lunacek, Tavares, Cohn-Bendit: szerencsétlen nyomorodottak...
Box Hill
2014. március 10. 11:35
Ha Scheppele anyanyelve az angol, miért nem az angol választási rendszert kritizálja először. A Westminster-i rendszerben ugyanis semmi arányosság nincs, hanem a "first past the post" rendszer van, ami azt jelent, hogy a győztesen kívülieknek nincs kompenzációs lehetősége. Az alsó házban, ott ahol a dolgok történnek, csak a győztes egyéni képviselők vannak.
6qwasyx
2014. március 10. 09:34
Scheppele-t a tények, Orbánt a jog nem zavarja.
Zokni
2014. március 10. 09:33
"E jelenségnek az egyik oka nyilvánvalóan az, hogy Scheppele-nek a megszámlálhatatlan tévedés és ténynek álcázott félrevezetés mellett egy valamiben feltétlenül igaza van." , hogy előnyben a Fidesz. A "jelenség" meg Szerző szerint az, - az eredeti szöveget megtekintve -, hogy nem részletekben, hanem egyszerre hozták nyilvánosságra. Mert? A dinnye csak szeletekben dinnye? Nem tudom, hogy ebből mire lehet következtetni, mindenesetre Szerző próbálkozik azzal is, hogy ezzel a baloldal "belefáradt... az állandó és hisztérikus demokrácia-féltésbe...", illetve, hogy az "Összefogás... pártjai sem hiszik el komolyan, hogy várható vereségük a választási szabályok alakulásával bármilyen összefüggésben állna." De ez sima ostobaság. TEKINTVE, hogy a jogász véleménye szinte CSAK arról szól, hogy milyen demokrácia korlátozó, és EGYBEN a Fideszt előnybe hozó intézményeket vezetett be a "kétharmad". TEKINTVE azt is, hogy Szerző állításával szemben semmiféle tévedés, megtévesztés nincs az eredeti szövegben. Amit leír a hölgy, az mind igaz. Amit az "Alapjogokért Központ nevű fideszes műegylet ír róla, az mind sületlenség.* TEKINTVE ráadásul még azt is, hogy egy kampányt ugyebár, ha már nem bojkottálják - volt ilyen releváns javaslat már akkor is...- nem lehet CSAK a kampány megrontott intézményei szapulásával végigvinni... Ez egy ilyen dolog. Tudja, Szerző úrhölgy...? *Hihetetlen. Nem tudom, mi ez a "központ", de szánalmas. Pl. miután KIJELENTI, hogy nálunk mindig is vegyes - listás, és egyéni képviselős - választás volt, ezért "...értelmetlen arról beszélni, hogy a kompenzációs szavazatok hogyan torzítják az arányosságot, hiszen a magyar választási rendszer sosem volt arányos..." És!? Ettől még miért ne lehetne azt elemezni, hogy mennyire torzult el az arányos választás felé az eddig vegyes: arányos ÉS többségi választás? A másik meg: a körzetek kijelölésének önkényességét, úgy védi (de miért védi, ez nem egy NEMZETI központ!?), hogy azokat még '90 előtt jelölte ki a "minisztertanács" És!? Akkor most nyugodtan kijelölheti Orbán Viktor? Még csak nem is egy "tanács"? Nem folytatom, tele van egyéb, kisebb-nagyobb hazugsággal a "Központ" irománya...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!