Szegények és szakpolitikusok

2014. január 07. 11:27

Az alapjövedelem huszáros vágással megoldja a segély hozzáféréséhez kapcsolódó problémákat.

2014. január 07. 11:27
Scharle Ágota
Szuverén

A lehetséges mellékhatások közül kettő tűnik kritikusnak. Az egyik a források előteremtéséből adódik: ha az alapjövedelem ki is váltja a meglévő pénzbeli ellátások egy részét, a bevezetése akkor is többlet-forrást igényel, többet annál, mint amit feleslegesnek ítélt kiadások mellőzésével elő lehet teremteni. Olajmezők és aranybányák híján ez csak adóbevétel lehet, márpedig ezt megsínyli a gazdaság: attól függően, hogy mire terhelik az adót, csökkenhet a foglalkoztatás, a fogyasztás vagy a beruházások. A másik aggasztó mellékhatás az ösztönzők azonnali, nehezen kiszámítható mértékű megváltozása: a fizetett és bejelentett munka vonzereje csökken, míg az otthoni, az önkéntes és a fizetett, de fekete munkáé nő, a megtakarítási hajlandóság pedig csökken.

A harmadik, pragmatikus szempont a megvalósíthatóság. Ami olcsó az nem éri el a kívánt hatásokat, ami többe kerül – például egy havi 38 ezer forintos juttatás, ami az élelmet és a lakhatást alapszinten biztosítaná a GDP 16%-ából finanszírozható – az viszont a magyar költségvetést már minden bizonnyal felborítaná.

Végül, van-e alternatíva, ami kevesebb mellékhatással legalább annyit, vagy többet javít a helyzeten? Szerintem van: a rászorultság alapján adott segély hibáin sokat lehet javítani az igénylés egyszerűsítésével, a hatósági önkényt korlátozó rendszeres ellenőrzéssel és jogorvoslati lehetőségekkel. Ha rászorultság szerint adják a segélyt, akkor belefér a költségvetésbe, hogy többet kapjon az, akinek többre van szüksége. Ha az is feltétele a segélynek, hogy be kell járni a munkaügyi központba, az nem csak öncélú vegzálás lehet: képzést, mentorálást, munkalehetőséget is adhat, és nem utolsó sorban, emlékezteti az államot és az adófizetőket: nem tudhatják le a társadalmi befogadással járó feladataikat a hó elején egyetlen kifizetéssel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pellei
2014. január 07. 15:37
Az Unió garantálja a tagállamaiban a legkisebb munkabért! Uniós minimumot! http://internetfigyelo.wordpress.com/2013/12/17/unios-minimalbert-vezetne-be-az-fkgp/
atila68
2014. január 07. 14:40
Kedves Scharle Ágota! Ha a BUDAPEST SZAKPOLITIKAI ELEMZŐ INTÉZET 1114 Budapest, Bartók Béla út 19. Telefon: +36 1 209 0102 Fax: +36 1 209 0102 E-mail: info [kukac] budapestinstitute.eu tulajdonosi szerkezetéről ejtene pár szót. Köszönöm.
atila68
2014. január 07. 14:28
"Az alapjövedelem huszáros vágással megoldja a segély hozzáféréséhez kapcsolódó problémákat." Mekkora probléma már, hogy dolgozni kell érte? Ágota drága! Te hány megélhetési norvég alapjövedelmét szeretnéd önként befizetni a közösbe a gyermekeid lakás-előtakarékossági számlája helyett? GRRRR!
szkeptikus
2014. január 07. 14:06
"többet kapjon az, akinek többre van szüksége". Én még tanultam az egyetemen tudományos szocializmust, ahol azt tanították, hogy a kommunizmusban mindenki a szükségletei szerint fog részesedni a javakból. A történelem bebizonyította, hogy ez a kommunizmus nem valósítható meg. Ugyanúgy, az alapjövedelem bevezetése is elég gyorsan szakadékba vezetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!