Az ingyenebéd ára

2014. január 16. 12:11

Ha még megvalósítható is lenne a LÉT által megfogalmazott agyrém, akkor is szétverné a társadalmi igazságosságba vetett hitünket.

2014. január 16. 12:11
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„Egy pillanatra higgyük el, hogy jól számoltak a LÉT szakemberei! Tegyük fel továbbá, hogy a magyar költségvetés is elbírná az alanyi jogon járó, feltétel nélküli alapjövedelmet. Mert még ebben, az egyébként igencsak valószínűtlen esetben is megmaradnának bizonyos társadalomfilozófiai kérdések. Hiszen, ha elveszik a családtámogatási rendszert és a gyermekek után járó adókedvezményeket, megszűnik a közmunka (mint lehetőség), és elvesznek minden más szociális juttatást azoktól, akik önhibájukon kívül kerültek ki a munkaerőpiacról, de vissza szeretnének kerülni oda – akkor mit ér az ötvenezer forintos ingyenebéd? Ráadásul az alanyi jogon járó juttatást azok is megkapnák, akik az életet és magántulajdont bűnözőként megkárosították.

Így, ha még megvalósítható is lenne a LÉT által megfogalmazott agyrém, akkor is szétverné a társadalmi igazságosságba vetett hitünket. De szétverné a szolidaritást is, amely valójában nem azt jelenti, hogy a közösen megtermelt javakat igyekszünk egyenlő mértékben, minden mérlegelés nélkül szétosztani; hanem azt, hogy a dolgozók által megtermelt javak egy részéből visszaosztunk azoknak, akik szeretnének, csak jelenleg nem tudnak hozzátenni a közjavakhoz, mert betegek, munkanélküliek, várandósak, vagy éppen a most megszületett gyermekükre vigyáznak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2014. január 18. 14:16
Akik a megélhetést sajnálják másoktól, azok el vannak embertelenedve.
talán
2014. január 16. 13:36
Kései cikk, az unio már lefújta ezt a baromságot.
KannibálTatárÚr
2014. január 16. 13:30
A LÉT a gazdag arab országokban működik. Mo.-n nincsenek meg a feltételei. Ha bevezetnék, megint a legszegényebb munkavállalók terhére vezetnék be, akik már úgy is a megélhetéssel küszködnek, nem a milliókat keresők terhére és különösen nem a költségvetésen élősködők terhére, akiknek az életszinvonalát a törvényből kifolyólag növelni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!