Óvatos nem az alapjövedelemre

2014. január 15. 18:24

Félő, hogy ez is csak a populista szavazatvásárlás eszköze, válaszféle a Fidesz rezsicsökkentős demagógiájára.

2014. január 15. 18:24
Gál Zsolt
Új Szó

Amikor először hallottam az alapjövedelem ötletéről a magyarországi baloldal szájából, egyből elfogott a rettegés, hogy ez megint afféle 13. nyugdíj stílusú populista fogás, amellyel a rezsiharcot vívó Fideszen szeretnének túltenni az egyre demagógabb választási kampányban. Később, a szakértők által kidolgozott, LÉT-re keresztelt juttatás tervét látva kicsit megnyugodtam, mert az kétségtelenül szakmai anyag. De nem becsülöm le a magyar politika önsorsrontó képességét, ezért óvatosan a terv ellen voksolnék.

Félő, hogy a politika csak a kecsegtető ígéretet reklámozná a tervből: a LÉT minden magyarországi lakosnak alanyi jogon járna, a felnőttek 50 ezer forintot, a gyermekek 25 ezret, a várandós anyák 75 ezret kapnának havonta. Mert megérdemlik és kész.

Ennek következtében persze egyből beütne az államcsőd. Csakhogy a terv számol egy sor szociális juttatás eltörlésével is, nem lenne több segély, közmunka, családi pótlék, családi adókedvezmény, anyasági támogatás stb. Meg a LÉT részét képezné a fizetésnek és a nyugdíjnak. Ebben az állapotában a terv már nem feltétlenül finanszírozhatatlan, sőt, erősen hasonlít a szlovákiai liberális SAS által korábban javasolt járulékbónuszhoz. Félő azonban, hogy a politika ezeket a részeket a kampányban hanyagolná, az esetleges megvalósítás során meg óriási akadályokba ütközne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2014. január 16. 02:24
- Garantált Alapjuttatás mindenkinek jár emberi méltóság okán, jogán! A megélhetés biztonsága mindenkit megillet! Az egyének megélhetése, egyben a társadalmi biztonságot szavatolja/stabilizálja megfelelő színvonalon. Vagyis bizonyítható, hogy alkotmányossági kötelességünk is bevezetni az alapjövedelmet. Egy mielőbbi új Közmegegyezés és államháztartási korszerűsítés keretében. Egyetemes alapjövedelem - havi fix. 9.815 ember kedveli · 2.390 ember beszél erről https://www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem
asi
2014. január 16. 02:22
A Lét által javasoltak, nem alapjövedelem! Tájékozódjanak és tájékoztassak arról is, hogy Európában miről is van szó! http://www.uclouvain.be/cps/ucl/doc/etes/documents/VanParijs.Ese_ly2010.pdf
Negue
2014. január 16. 01:27
Gondolom, ez is olyan mszp módszerrel jönne létre, mint a 13. havi nyugdíj. Az első évben 12.500 ft, a másodikban 25.000, a harmadikban 37.500, a negyedik évben, már 50.000 lenne, és az ötödik évben, szépen eltörölnék az egészet! :))))
slomovicz
2014. január 15. 22:01
Kérem, ez az egész ötlet egy marhaság. Vitára sem érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!