Ahol az ország szakad

2013. december 12. 18:31

A romániaiak csaknem fele úgy gondolja, a kommunizmus jó volt az ország számára.

2013. december 12. 18:31
Páva Adorján
Krónika

„A valós viszonyok azonban nem az államformából vagy az alkotmányból, hanem a nép hangjából szűrhetők le. Ezt hallva pedig egyértelmű, hogy Románia messze nem egységes – szakadék tátong a partiumiak és erdélyiek, illetve a havasalföldiek és moldvaiak gondolkodásmódja között, de ugyanúgy nagy a törésvonal a fiatalok és idősek, no meg az iskolázottak és tanulatlanok között. 

Az a 44,7 százalék, amely most visszasírja a kommunizmust, még mindig éltető táptalajt biztosít egy igazságtalan, korrupt, hazug rendszernek, amelynek marionettjei ma is főszerepet játszhatnak Románia nagy sikernek örvendő, immár 24 éve műsoron lévő tragikomédiájában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. december 13. 07:56
Romániában úgy látszik egész jól tudnak magyarul az újságírók. A látszólag hasonló fogalmak megkülönböztetése még nem igazán megy, de lehet, hogy az anyanyelvén sincs tisztában az egykori Ceausescu féle "szocializmus" és az elméletben létező "kommunizmus" közötti különbséggel. Ha értené, akkor minden bizonnyal fel is fogná az idézett vizsgálat, inkább a mai berendezkedésre nézve kritikus tanulságát.
Akitlosz
2013. december 12. 22:51
Akkor meg mi a fenének lövöldöztek szegény szekuritátésokra? Romániában tetszettek forradalmat csinálni, nem úgy, mint Magyarországon. Aztán mégsem jártak jobban?
Obulus
2013. december 12. 21:48
Az, hogy a magyar bunkók azt gondolják, hogy a Kádár rendszer jobb volt, meg is lehet érteni, de hogy a románok, ahol a legdurvább volt a terror, a nélkülözés, ez számomra érthetetlen.
oskar
2013. december 12. 20:06
El kellene gondolkozni a volt szocialista országokat kirabblóknak, hogy ezt kellett volna-e tenniük? Attól tartok, hogy lesz még itt szocialista forradalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!